26

Ч ервен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН.

Валежите ще продължат. В тези населени места през нощта срещу неделя и в неделя количествата дъжд, който ще падне, ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код за сняг и вятър

е обявен в други 13 области на страната. Областите, за които кодът е валиден са: Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код

за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите от сняг да продължат.

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още.

Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход – сутрешните ще са максималните. Към 14 часа в повечето райони ще бъдат между -5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около -5°.

Над планините

ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около -4°, на 2000 метра – около -8°.

По Черноморието

е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, като се очакват пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта

заради щетите от проливния дъжд, съобщи заместник- областният управител на Смолян Адриян Петров. Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян – Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян.

Река Черна в района преля. Наводнени са къщи по поречието. Отнесени са селскостопански постройки. Активирани са свлачища, откъснати са пътища. В цялата област десетки населени места са без електричество. Аварийните екипи са вдигнати на крак.

Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногорци. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град. Собствениците на наводнените дърводелски цехове в кв. Устово са успели да евакуират навреме техниката преди да прелее р. Черна. Проблеми с проливния дъжд има и в района на с. Триград.

За

тежка ситуация заради времето в Хасково и Кърджали

информира Нова ТВ. Проливните дъждове, които се изляха в района и по-късно през нощта преминаха в сняг, създадоха сериозни проблеми. 

В хасковското село Динево ситуацията е сериозна, след като реката там преля. Наводнени са къщи. Спасителните екипи все още не са достигнали до селото, тъй като пътят е залят. Проблеми има и в село Корен. Наводнения е имало тази нощ и в Харманли и Любимец, където мазета и приземни етажи са били под вода.

В Кърджалийско няма бедстващи хора или населени места без ток.

Към този момент нито в Хасково, нито в Кърджали не е официално обявено бедствено положение. 

Няколко населени места в Ловешка област са без електроснабдяване

заради аварии от обилния мокър и тежък сняг. Над 10 села са без ток в община Ловеч, пет големи села в община Тетевен, няколко населени места в общините Троян и Угърчин, в община Летница няма електричество и вода. Това съобщи за БТА областният управител Ирина Митева. За момента няма информация за бедстващи хора.

В цялата област продължава да вали обилно сняг. Снежната покривка е от 17 до 45 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Най-много сняг е натрупал в Априлци – 45 см, Черни Осъм – 40 см, Чифлик – 37 см, а в Ловеч и Троян – между 26 и 28 см.

В областта положението също е сложно,

заради скъсан кабел в град Съединение десетки къщи са останали без ток, същото е в село Йоаким Груево, има паднали кабели на главния път към Пещера, както и в Стамболийски.

Засега ЕВН не излиза с официална информация за аварии, информацията е по данни на потребители.

Над 30 сантиметра е снежната покривка във Врачанско. В някои населени места в три общини е прекъснато електрозахранването. Причината е, че снегът се натрупва върху кабелите и ги къса.

Третокласната пътна мрежа в областта е частично затворена за почистване. Във Враца главните пътни артерии са вече почистени.

Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област.

Без електричество късно снощи останаха и  някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главният път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха  месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.

ОД „Пътна полиция” призовават гражданите да предприемат пътуване само в крайно наложителни случаи и с автомобили оборудвани за зимни условия, тъй като обстановката ще продължава да се влошава.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

В столицата вече работят снегорините. Снежната покривка е над 30 сантиметра. Във връзка с продължаващия обилен снеговалеж обаче

обстановката в София е усложнена,

съобщи Столичната община. Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см.

Продължава работата по почистване на града. На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снегопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 райони на Столична община. В момента продължават обработки срещу заледяване в районите Средец, Витоша, Нови Искър, на Южната дъга на Околовръстен път, бул. "Брюксел". Обработват се трасета на градския транспорт, но поради непрекъснатия валеж са заснежени. Започва почистване на спирките на градския транспорт и подходи към подлезите.

„Обстановката е усложнена и призоваваме гражданите, ако не се налага, да не излизат с автомобили. При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди. Напомняме на гражданите да почистят пред входовете на своите жилищни кооперации. Собствениците на търговски обекти и офиси пред съответните имоти“, казаха от Столична община.

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 минута

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 32 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 56 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 3 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 4 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 4 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон