11

О граничава се движението на товарни МПС над 12 т. за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктурa”. Временно е ограничено движението на МПС по път II-81 проход „Петрохан“, поради влошена метеорологична обстановка.

Забраната на АПИ за тежкотоварни МПС важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и в област София. Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски” са затворени.

„Очакваме до обяд положението да се нормализира”, заяви за „Събуди се” по Нова ТВ Георги Златев, директор „Пътно поддържане” към АПИ.

Има ограничения за движението на леки автомобили по третокласната пътна мрежа в областите Шумен, Търговище и Враца. Заради силни снегонавявания изцяло затворени са пътищата Шумен-Русе, Шумен-Силистра, както и между Мъглиж и Гурково.

Възстановено е движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 т по автомагистрали "Струма" и "Люлин",

съобщиха от АПИ. Възстановено е движението и по път II-19 Симитли - Разлог.

Движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната е преустановено

поради усложнената зимна обстановка, съобщава от БДЖ. Причините са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път.

Жп участъците, в които е преустановено движението на влаковете, са следните Пирдоп – Тъжа, Тулово – Змейово, Мост – Кърджали, където има паднала скална маса върху железния път. Не се движат влакове и в участъка Самоводене - Велико Търново, Благоевград – Симитли, Каспичан – Мътница, Бойчиновци – Монтана, Гавраилово – Шивачево.

Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци. Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в условията на тежки зимни условия като са възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци, се казва още в информацията.

Поради динамичните промени в условията на усложнена метеорологична обстановка, клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат най-точна информация за актуалната обстановка за движение на влаковете от гишетата „Информация” и билетните каси на съответните гари.

Няма осветление в най-дългия тунел на прохода „Витиня”.

Вероятната причина е техническа неизправност или ел. авария. Лошите метеорологични са предпоставка за затруднено движение в цялата страна. На много места има закъсали автомобили и непочистени пътни участъци. От АПИ, че пътищата се обработват, но посъветваха водачите да се движат с повишено внимание и съобразена с условията скорост.

Временно е преустановено пропускането на товарни автомобили в двете посоки през ГКПП – Капитан Андреево,

съобщават от ГД „Гранична полиция“. Поради интензивните валежи от дъжд нивото на водата в района на пункта е повишено. Това е причина за спиране работата на рентгените. Към момента леките автомобили, влизащи в страната, се пропускат през платното за излизащи. Камионите се отбиват от Харманли в посока към ГКПП – Лесово. Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

ГКПП село Славеево – Кипринос при община Ивайловград е затворен

заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областната администрация в Хасково. От пресцентъра информираха и за затворени пътища в Община Маджарово. В Стамболово е пропаднал път в центъра на селото. От областната администрация казаха още, че 5 села в Хасковска област са без ток. Река Мусачевска край симеоновградското село Калугерово е излязла от коритото си, но няма наводнени къщи уточниха от областна администрация.

Разград
Разград Източник: Свилен Ризов/БГНЕС

Зимната обстановка в област Разград е усложнена

заради продължаващия снеговалеж и снегонавяванията, съобщи заместник-областният управител Нурие Црънгалова. Пътищата са проходими при трудни зимни условия. Затворен за движение е главният път Русе-Разград-Шумен, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Останалите пътища в областта са проходими при тежки зимни условия. Забрана е въведена за движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона. Снежната покривка в региона е около 30 сантиметра. По почистването и обработването на пътната мрежа в област Разград работят 34 машини.

Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област. Без електричество късно снощи останаха и някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главния път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.

Пътищата в област Русе са затворени за движение за камиони над 12 тона. Изцяло затворен е пътят Русе- Велико Търново и Русе-Кубрат.

Препоръчва се на гражданите да не предприемат пътуване в областта освен в случай на крайна нужда. Директорът на противопожарната служба комисар Димитър Павлов заяви, че има няколко сигнала за закъсали автомобили с пътници. Областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев съобщи, че ГКПП "Дунав мост" е затворен за движение за камиони от Румъния към България.

Понеделник - 18-и януари, е обявен за неучебен ден в Русенко, с изключение на град Русе.

Въведени са ограничения на движението в Кюстендилска област,

заради падналия сняг. Снежната покривка достига дебелина от 45 см. Забранени за движение на тежкотоварни автомобили са пътищата Гюешево - Перник, Кюстендил- Самоков, Кюстендил - Невестино. Временно за почистване се затваря регулярно и автомагистрала "Струма", казаха от областното пътно управление. Затворен за движение на моторно-превозни средства е пътят Бобошево - Четирци, заради паднали дървета.

Изключително тежка е пътната обстановка в Старозагорска област,

движението на автомобили в някои участъци е ограничено до 12 т, има и затворени пътища заради мъгла и снегонавявания, съобщи Илия Златев, директор на Областното Пътно управление в Стара Загора. Пътят Стара Загора - Казанлък, в района на село Ягода вече е отворен, след като през нощта заради натежал сняг електрически стълб за високо напрежение падна в непосредствена близост до работещ снегорин на Областното Пътно управление и по чудо се е разминало без последствия. Инцидентът доведе до неколкочасово затваряне на пътя през нощта.

Заради мъгла и снегонавявания са затворени пътищата Мъглиж - Гурково, Шейново- Дунавци. Силно затруднено е пътуването между Казанлък и град Шипка.

На прохода Шипка снегът вече е 65 сантиметра, проходът е отворен за движение и се почиства постоянно,

но заради снегонавяванията пътуването през него е изключително затруднено. Да не се пътува и в района на Павел баня - Турия, препоръчват от Областното Пътно управление, заради паднали дървета и изпочупени клони. Изключително силен и продължаващ вече 12-и час снеговалеж затруднява и силно ограничава движението на автомобили в отсечката град Чирпан - село Свобода.

Проходът "Хаинбоаз" е отворен за движение,

но с ограничение за преминаване през него на автомобили над 12 тона. Ограничението е валидно за движение през цялата Старозагорска област. Магистралите "Тракия" и "Марица" в района, за който се грижи Областно Пътно управление - Стара Загора, са почистени, движението по тях се извършва без ограничения. 127 машини на Управлението дежурят по пътищата в областта. Заради изключително сложната пътна обстановка в региона, от Пътното управление препоръчват на водачите на автомобили да не пътуват, ако не се налага и да се съобразяват с условията по пътищата.

Заснежена и непочистена е магистрала „Тракия” в района на Нова Загора,

предаде БГНЕС. Отсечката от Стара до Нова Загора е почистена перфектно до асфалт, но оттам нататък е снежна и непочистена. Снежната покривка на платното е няколко сантиметра. Снегът е мокър и се образуват коловози.

96 снегорина чистиха улиците на Пловдив през нощта, но без наложителна причина е по-добре да не се излиза с кола.

Почистени са няколко основни булеварда, много второстепенни улички, обаче, се оказаха блокирани заради преспите, образувани от снегорините. На много места има счупени или опасно надвиснали клони. Днес се почистват второстепенните улички, доколкото това е възможно заради паркираните коли.

Затворен за движение на автомобили над 12 тона е първокласният път Е-79 на територията на област Враца,

съобщиха от Областно пътно управление (ОПУ). Движението на всички МПС е спряно по третокласните пътища от републиканската мрежа в областта, за да бъдат почистени, допълниха от пътното управление във Враца. Снежната покривка в цялата област е над 30 сантиметра и продължава да вали, в равнинната част на областта духа вятър и има снегонавявания, каза още дежурният служител в ОПУ-Враца.

Затворена за движение е третокласната пътна мрежа в Шуменско, както и пътищата от Шумен за Русе и за Силистра – за технологично почистване,

съобщиха от Областното пътно управление.

През Ришкия проход автомобили над 12 тона нямат право да се движат, а тези с тегло от 3,5 тона до 12 тона трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
От общинската администрация в Шумен се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън него поради създалата се сложна зимна обстановка. Заради падналия обилен сняг през нощта има опасност от падане на клони и на дървета.

Обстановката в област Ловеч е усложнена

от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково – Рибарица, както и Троянският проход. Всички пътища са проходими, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е при тежки зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч. Републиканската пътна мрежа се почиства и обработва от 84 машини.

От автогарата в Ловеч съобщиха, че всички автобуси пътуват. От община Ловеч съобщиха, че затрудненията от многото навявания и преспи има по пътните участъци в междуселската мрежа. Пътят за село Тепава откъм Деветаки е затрупан, машините са затруднени да работят от увиснали и паднали дървета следствие тежкия сняг. Навявания има още и по пътищата за Лисец, Баховица, Славяни Къкрина, Брестово, Прелом.

Спрени са автобусите в Силистренско

заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление.Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Препоръчва се да не се предприемат пътувания. Има снежни навявания, пътищата са заснежени. По данни от дежурните в Областната администрация ток няма в с. Сребърна.

Преустановяват се от утре за три дни учебните занятия в Силистренската община, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. Няма да учат учениците в общинските и държавните училища. Мярката се налага заради влошената зимна обстановка. Очаква се да бъдат преустановени учебните занятия и в другите общини на Силистренска област.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ангела Меркел

Ето защо Ангела Меркел си постави различни ваксини

Теми в развитие Преди 8 минути

Какво съобщи говорителят на германския канцлер Ангела Меркел

Mercedes-Benz C-Class

Червен килим за родния дебют на новия Mercedes-Benz C-Class

Технологии Преди 1 час

Цялата гама на новия модел е електрифицирана, а стартовата цена у нас започва от 88 200 лв. с ДДС за модификацията С 200.

Как да разпознаем дали рибата е прясна

Как да разпознаем дали рибата е прясна

Любопитно Преди 1 час

Ако обичате риба и искате да я похапвате по-често, ето няколко съвета

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Технологии Преди 2 часа

Първоначално те обявиха, че е имало хакерска атака

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Свят Преди 9 часа

Часове по-рано испанското правосъдие разреши екстрадирането му в САЩ

Поли Генова

Поли Генова е бременна

Любопитно Преди 9 часа

В клипа Поли казва на първородния си син Даниел, да целуне вече наедрялото ѝ от бременността коремче

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Свят Преди 9 часа

Зелена светлина получиха и два реактора от централата "Такахама", също над 40-годишна

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Любопитно Преди 10 часа

По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

България Преди 11 часа

Платената гаранция в размер на 50 хиляди лева ще му бъде върната

Премиерът на Албания Еди Рама

Рама: Това е провал на ЕС

Свят Преди 11 часа

Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Харисън Форд

Харисън Форд пострада на снимки на "Индиана Джоунс" 5

Любопитно Преди 12 часа

Продукцията се очаква да продължи, като графикът на снимките ще се промени

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

България Преди 13 часа

Делото за спиране е било по жалба на изпълнителния директор на дружеството

Норвегия върна на България древно съкровище

Норвегия върна на България древно съкровище

България Преди 13 часа

Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос

Снимката е илюстративна

Пингвин с артрит получи ортопедични ботушки

Любопитно Преди 14 часа

Енрике е на 30 години и поради напредналата си възраст е развил артрит и мазоли на крачетата

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Любопитно Преди 15 часа

Песента “Тук” е и дебют на Ицо Хазарта като продуцент

<p>Жълт код за опасни жеги в 12 области утре</p>

Жълт код за високи температури в 12 области в четвъртък

България Преди 15 часа

Максималните температури ще достигат до 38°

От мрежата