7

П арламентът прие мотивите на президента за ветото върху промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол.

Осмото поред вето на държавния глава Румен Радев бе наложено на 24 юли 2018 г. заради разпоредби, които според него не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат. Още същия ден премиерът Бойко Борисов също се изказа за оттегляне на промените.

Президентът наложи вето на разпоредби от Закона за приватизацията

Днес депутатите подложиха на повторно гласуване спорните поправки и "за“ тях не гласува нито един депутат. "Против“ бяха 185 и "въздържали се“ - 2, с което законът бе отхвърлен, а ветото прието.

Новите текстове доведоха до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в "Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

Скандал във властта, НФСБ обвини ГЕРБ в икономически лобизъм

"Удовлетворени сме от факта, че голяма част от мотивите на ветото съвпадат изцяло с изложените от нас аргументи в пленарна зала при приемането на посочените норми“, заяви народният представител от НФСБ Борис Ячев по време на дебатите.

Източник: БГНЕС, архив

От партията са доволни и от бързата реакция на държавния глава и намират за правилно и отговорно решението на коалиционните си партньори от ГЕРБ да променят позицията си, което да доведе до отпадането от законопроекта на спорните два параграфа.

"От НФСБ ще продължим линията на поведение в българския парламент за сериозно отстояване на обществения интерес при приемането на законопроекти, независимо от кого са предложени в пленарна зала“, увери Ячев.

Действията на президента бяха приветствани и от "БСП за България“.

"Тези параграфи категорично и крещящо противоречат на обществения интерес“, заяви Румен Гечев.

Според него направените спорни промени не са целели облагодетелстването само на една фирма, а и на десетки други, с което е възможно на българската икономика да бъдат нанесени щети за стотици милиони левове.

Източник: БГНЕС, архив

"Тези фирми са купили активите по занижени цени. Сега вносителите на проектозакона, който основателно връща президента, искат да направят втори подарък – да не правят допълнителни инвестиции, да не запазват работни места, да не правят технологични обновления“, смята Гечев.

Партиите от управляващото мнозинство също се съобразиха с мотивите на наложеното вето с аргумента, че така ще отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

От своя страна лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в това, че „хваща вълната“, за да получи по-голяма обществена подкрепа.

"Знаем, че сте с приповдигнато настроение заради предстоящото ви мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето викане, говорено и оплюване на политическия опонент. Това не е политика. Това не е алтернатива“, смята той.

Източник: БГНЕС, архив

Цветанов коментира, че политически сили, разположени в дясната част на залата в парламента, не са участвали в приватизацията и приемането на законодателство в годините на преход.

"Първият Закон за приватизацията беше приет 1992 година. Сега действащият закон е приет 2002 година. ПП ГЕРБ влезе в българския парламент 2009 година“, припомни той.

В рамките на дебатите изказване направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Събитията от последните дни, свързани с Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, са най-ярък пример за три неща – власт и пари са сраснали в едно, власт и интереси са сраснали в едно и в България има прослойка, която си купува политици, независимо от кои цветове и независимо по кое време“, смята Нинова.

Източник: БГНЕС, архив

Според нея това е модел, оформен от грешки, натрупани през последните 29 години преход, а днешната дискусия е само един от примерите за него.

"Няма антикорупционен орган, който да хване нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава. Днес корупцията не е престъпление. Корупцията се превърна в норма, правило и закон, написани от вас“, обърна се Нинова към управляващото мнозинство и призова този парламент да се разпусне. 

Борисов: Ако искахме да пазим редник Киро, нямаше да водим дела

Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@