54

А ко някога сме искали редник Киро или редник Раян да пазим, нямало е да заведем дело срещу "KGM Maritime Shiping AD". Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес.

Поводът за изявлението е спорният законопроект за приватизация и следприватизационен контрол, върху който вчера президентът наложи вето. От ПГ на ГЕРБ съобщиха, че ще подкрепят ветото. Заради промените ГЕРБ бе обвинена в лобизъм.

Думите на Борисов идват и като отговор на изявлението на вицепремиера Валери Симеонов, който обяви, че промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол са лобистки и обслужват интересите на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Скандал във властта, НФСБ обвини ГЕРБ в икономически лобизъм

Симеонов сравни приемането на поправките с филма "Спасяването на редник Райън”, като го нарече "Спасяването на редник Киро”.

"Мисля, че цялата работа е координирана между Атака и ГЕРБ. Ако в четвъртък точката не бъде отменена, ще се борим яростно. Сагата с братя Домусчиеви ми напомня на американския филм "Спасяването на редник Райян", в случая може да говорим за спасяването на редник Киро", заяви пред медиите вицепремиерът миналата седмица. 

Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов

"Искам да припомня, че на 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на икономиката за 2017 г. в размер на 2,4 млн. лв. за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд на основание чл. 47 от Закона за международните търговски арбитражи на арбитражно решение от 30 март 2017 г. на Арбитражния съд на БТПП към Kей Джи Меритайм Шипинг АД (KGM Maritime Shiping AD). Ако някога сме искали редник Киро или редник Раян, или който и да е да пазим, нямало е да заведем тези дела”, обясни премиерът.

По-рано този месец Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) прекрати делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг" срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се е позовал на липса на компетентност за разглеждане на спора.

Така исканията на дружеството за промяна на приватизационния договор са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, се казва в съобщение на пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов. 

Сидеров за Симеонов: Не съм го пратил във властта да убива бизнеса

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@