37

Д епутати от Националния фронт за спасение на България днес критикуваха колегите си от ГЕРБ, че обслужват частни икономически интереси със законодателната си дейност. От най-голямата партия в управляващата коалиция категорично отрекоха обвиненията.

В „ябълка на раздора” се превърнаха промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Симеонов: Всеки на някой е роднина, това не са "калинки"

Домусчиев отговори на Симеонов, уличи го в "лъжи" и "изцепки" за БМФ

Симеонов: Българският флот е прехвърлен към офшорки

„От НФБС сме безкрайно възмутени и се питаме докога ще продължи тази непочтена игра от страна на колегите от ГЕРБ. Вчера имахме съвет на коалициите. Тази поправка и самият закон колегите от Атака бяха готови да го оттеглят, но се противиха колегите от ГЕРБ, което ясно и категорично показва едно – олигарсите в България продават интересите на българите“, заяви на брифинг в парламента Валентин Касабов – депутат от НФСБ.

Според него приемането на промените сочи наличието на зависимости.

„Питайте Бойко Борисов по какъв начин е зависим от братя Домусчиеви. Това е големият въпрос, който задава Валери Симеонов. Задаваме и ние този въпрос”, каза Касабов.

Недоволството му бе провокирано от промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол и по-специално чл. 32, в който се казва, че специфични задължения за едно приватизирано дружество могат да бъдат вменявани за не повече от 5 години.

Според Касабов така се спестява на предприемача Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.

„Специфично задължение е именно задължението за поддържането на бруто регистър тонаж на Български морски флот (БМФ), което не е сред останалите основни задължения, които са безсрочни. С предаването на обратна сила с параграф 4, както и редакционната поправка, която беше направена в зала и корекцията да се добави новият член, на практика те ще действат с обратна сила. Следователно, оттук нататък, каквито и решения да има на арбитражен съд или на български съд, те няма да важат”, смята депутатът от НФСБ Христиан Митев.

Според него новата правна норма, която поражда обратно действие, е писана изцяло в подкрепата на собствениците на БМФ, а правният екип на президента трябва да прецени дали да не наложи вето на закона в тази му част.

Депутатът от НФСБ Борис Ячев пък упрекна опозицията, в лицето на БСП, ДПС и „Воля”, че не са взели отношение по време на дебатите за спорните законодателни промени.

„В момента говорим за едно мълчаливо мнозинство, специално по този законопроект, което сигурно не е политическо, но е икономическо”, подчерта Ячев.

На обвиненията на Патриотите отговори председателят на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов, който отрече той или друг депутат от ГЕРБ да са предлагали поправки в спорните два параграфа и добави, че промените в закона не се правят в полза на частни икономически интереси.

„Искам да подчертая, че нито аз, нито ГЕРБ сме правили поправки по двата параграфa. Проверете доклада, ще видите кои са вносителите”, коментира Данаил Кирилов в отговор на критиките на НФСБ.

На въпрос подарили ли са на братя Домусчиеви 58 млн. лева с промените в закона той заяви: „Нищо подобно” и добави: „Взел съм становище по процедурата и по доклада, който е гласуван от Икономическа комисия”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@