36

Д епутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се гласува мораториум върху цената на тока, парното и ВиК услугите. Решението беше взето почти единодушно, информира DarikNews.bg

"За" гласуваха 186 депутати, два а бяха против предложението, а други двама се въздържаха. 

Редакционното предложение беше направено в пленарната зала от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата около създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

Атанасова поиска в проекта на решение за временната комисия да бъде записано само, че парламентът налага мораториум. Зам.-председателят на НС Ива Митева /"Има такъв народ"/ предложи мораториумът да бъде гласуван отделно и оформен като отделно решение от това за създаване на временната комисия.

Рамадан Аталай /ДПС/ поиска предложението на ГЕРБ-СДС да не се гласува, защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите.

"Има такъв народ" ще подкрепи предложението за мораториум", обяви председателят на групата Тошко Йорданов.

След това парламентът гласува и създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ "Продължаваме Промяната". "За" бяха 163 депутати, 49 "против", седем се въздържаха.

Създадената комисия е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група.

От "Продължаваме Промяната" в комисията влиза и Венко Сабрутев. В състава ѝ са Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от "БСП за България", Иво Атанасов и Тихомир Тенев от "Има такъв народ", Ивайло Мирчев и Владислав Панев от "Демократична България", и Николай Дренчев и Искра Михайлова от партия "Възраждане".

Предвижда се комисията да работи за срок от един месец.

Основният предмет и цел е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор. Сред мотивите - темата е съществена за обществото през последните няколко месеци, а заявката на КЕВР за ново повишаване цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото състояние на хората и не може да остане извън полезрението на НС.

Какви бяха коментарите за създадената комисия 

Депутатите спориха "за" или "против" създаването на временна комисия по въпросите с енергийната криза близо два часа.

Още преди началото на заседанието от парламентарната група на ГЕРБ-СДС възразиха срещу създаването на подобна комисия.

Основният мотив за това изказа Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката и член на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според нея не може да има енергийна криза, тъй като нямало проблем с доставките на енергийни ресурси, а с цената им.

От "Продължаваме Промяната" Атанас Михнев отговори, че е объркан от идеята, че няма енергийна криза, при положение, че имаме поредно предложение за повишаване цените на тока от независимия регулатор.

"В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависимата допреди няколко месеца законодателна власт", коментира депутатът. Според Михнев това предложение на КЕВР е "политическо" и идва в първия ден на кабинета "Петков". Депутатът настоя за държавнически подход, в който називисимите регулаторни органи да не вдигат цената на тока и да защитят гражданите.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС в реплика отговори, че КЕВР е избран през 2015г. Той посочи, че Иван Иванов е депутат от ДСБ, които по думите му сега са коалиционен партньор на ПП, и е бил избран при второто правителство на Борисов.

"Ако искате да има парламентарно решение на проблема, е нужен закон", категоричен бе Биков. Според него не е необходимо създаването на временна комисия.

Хасан Адемов от ДПС също коментира, че целта на тази комисия е да се прехвърли отговорността на МС върху НС. Петър Петров и Костадин Костадинов от ПГ на "Възраждане" настояха също за законови промени, с които обаче да се разреши на парламента предсрочно да се прекратят правомощията на Комисията за енергийно и водно и регулиране /КЕВР/.

Създавайки тази комисия, анализирайки ситуацията с енергетиката, да се опитаме да дадем инструмента в ръцете на независимите институции, за да могат да определят поносимата цена на електроенергията, коментира Рамадан Аталай /ДПС/.

Редовната парламентарна комисия по енергетика ще е готова най-рано след 10 дни, но няма толкова време за губене, заяви Мартин Димитров /"Демократична България"/. Той посочи, че диференцирано ДДС за четири месеца е мярка, която може да потисне нарастването на цената на тока, и временната комисия може да я подготви и да я предложи. Служебното правителство закъсня, добави Димитров.

Ние можем да предложим гъвкаво законодателство, което да подпомогне енергийната комисия да вземе законодателни решения, посочи и Драгомир Стойнев /"БСП за България"/

Ивайло Христов /"Има такъв народ"/ отбеляза, че съобщението за повишаването цената на тока е съвпаднало с избора на новото правителството и това трябва да установи тази комисия.

В хода на дебата Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС предложи Народното събрание да приеме мораториум за цената на тока. Депутатите приеха въпросното решение, предложено като редакционна поправка, с което на практика парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021г. След това парламентът гласува и създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ "Продължаваме Промяната".

Междувременно днес Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да обсъди цената на тока за битовите потребители. Идеята бе от 1 януари токът да поскъпне средно с 11,5%. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прекрати днешното си заседание заради мораториума върху цената на тока и парното, наложен от НС, съобщи NOVA. 

 

Увеличение се очакваше и за парното – там процентът е средно 13%. Правителството обаче продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. 

"Предложението за индексация на цената на тока за битовите потребители в "12 без 5" е политическа акция. Ние сме против взимането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат". Това коментира на брифинг в парламента Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" /ПП/.

Той заяви, че председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и някои от членовете са с изтекъл мандат. По думите му това води до липса на легитимност, което е причина в парламента да се създаде временна анкетна комисия по въпросите с енергийната криза.

"Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане увеличение на цените е една професионално подготвена схема - как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти в ценообразуването на електроенергията да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно", коментира Гюров. Той подчерта, че регулаторната политика изисква защита на всички участници в енергийния пазар - доставчици, производители и крайни потребители.

"Ние заявихме нашите намерения да намерим онези резерви в системата, които да позволят увеличението на цените за битовите потребители да бъде отложено", каза още Гюров.

Темата за цената на тока коментира днес и социалният министър. Вижте какво заяви Георги Гьоков тук:

Александър Николов определи основните приоритети в енергийната система

Кирил Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока, водата и газта

Нови депутати от управляващата коалиция положиха клетва

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 42 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 2 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 8 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 8 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 8 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 8 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 9 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 9 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 9 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 9 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден