186

Щ е направим план, за да може държавата да се погрижи за пострадалите хора от наводненията.

Това каза премиерът Кирил Петков след края на заседанието на Министерски съвет, цитиран от Агенция "Фокус".

"Току що свърши първият Министерски съвет на новото правителство. Обсъждахме важни въпроси които са на дневен ред", посочи Петков.

"Още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали, а да ни дадат точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може държавата да се погрижи за пострадалите хора", допълни той.

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ на това предложение и да си отговорим защо това се случи точно на първия ден на правителството, както и да вземем мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение. Този анализ ще бъде направен в рамите на 24 часа", каза още Петков.

"До четвъртък ще направим правен анализ как да въведем изискването за зелен сертификат в администрацията. Първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. След това ще погледнем и това как този пример да се разпространи и в цялата държавна администрация. Въпросът е как да го направим максимално ефективно в рамките на закона, така че резултатите да са реални и позитивни, а не да влезем в юридически спорове", допълни той.

"В четвъртък очаквам първия доклад на министъра на здравеопазването за COVID кризата. За момента нямаме предвидена точна мярка в тази област, но това ни е приоритет", допълни Петков.

"В момента със съществуващите кризи с наводненията, с факта, че нито един министър не е назначен и факта, че КЕВР заседава утре и още нищо не сме направили за ваксинацията, предпочитам първата ми поява в Брюксел да не е тази седмица. Приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора ни казаха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време. Оказа се, че имаме една вечер снощи или един следобед. От тази гледна точна президентът Румен Радев ще отиде в Брюксел", заяви още премиерът. 

"В понеделник обсъдихме с г-н Зоран Заев идеята за работните групи. Тази идея ще бъде структурирана в най-къс срок. Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи и те да включват култура, икономика и инфраструктура. Надявам се в началото на януари да направим план за действие и тези групи да имат резултати, за да напреднем с преговорите в по-оперативен план. Той самият очаква, че ще има нов министър-председател в началото на новата година. Това може да даде добър общ старт. Надграждането е ясно, обективно и структурирано и ще бъде въпрос на реална работа, а не политически лозунги", коментира Петков темата за Северна Македония.

В началото на днешното първо извънредно заседание на редовното правителство, премиерът Кирил Петков заяви:

"Още утре ще свикаме областните управители на Смолян и Благоевград, за да обсъдим как да се справим с последиците от наводненията", каза Кирил Петков, цитиран от Агенция "Фокус".

"Първата и основна задача на днешната среща ще бъде да обсъдим последиците от наводненията, които се случват. Имаме две общини, даже три, но две от тях са най-много пострадали. Това са област Смолян и област Благоевград, където имаме няколко застрашени моста. В Благоевград има риск за един от големите мостове, който трябва да разгледаме внимателно", посочи премиерът.

"Още утре ще свикаме областните управители на тези две области, даже ще поканим и на област Кърджали, и заедно с министъра на регионалното развитие и г-н Бойко Рашков с "Бедствия и аварии" да обсъдим този казус", заяви Петков.

Първо заседание на новото редовно правителство с премиер Кирил Петков

"Втора точка е ваксинацията да стане приоритет. Още днес ще направя заповед за тази сграда и ще обсъдим за всяко министерство как да въведем изискване за зелен сертификат, както и всеки да сподели първите си информации и проблеми, които вижда в министерството си", допълни премиерът.

Министър-председателят Кирил Петков и членовете на Министерския съвет проведоха днес първо заседание на редовния кабинет.  Кабинетът разгледа промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация във връзка с новата структура на кабинета.

Заседанието на правителството днес е извънредно, тъй като премиерът и членовете му са си поставили за цел веднага да започнат активна работа по актуалните и спешни теми за държавата, без да се очаква традиционното редовно заседание в сряда, уточняват от пресслужбата на правителството. 

По-рано днес премиерът бе специален гост на събитието Powers Summit.

Там Кирил Петков заяви:

"От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът да е отворен, децата да са на училище".

"Моята първа заповед днес ще е всеки в Министерски съвет да влиза със зелен сертификат, надявам се това да стане и в министерствата. Направете това и във вашия бизнес", заяви Петков.

Премиерът заяви, че ако искаме страната да стане център на иновативен бизнес, трябва бизнеслидерите да работят с младите учени.

"Те да създават добавена стойност, тя да създава данъчни приходи за държавата. Задачата на политиците е тези пари да не отиват в погрешните посоки и когато ги харчим, да сме сигурни, че се инвестират в България" заяви Петков.

Той коментира, че добавената стойност се създава от успешни бизнеси.

"Нашата роля като правителство е да инвестираме в образование на бъдещето, което ще направи така, че първокласниците днес да са адекватни на пазара на труда до 2080 година", каза Петков.

Вижте състава на проектокабинета "Петков"

"България може да бъде лидер в някои сектори, а иновациите, които излизат от България, могат да станат пример как една малка държава в Източна Европа може да покори ниши и пазари", каза още Кирил Петков.

"Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава" ,отбеляза Петков пред участниците.

Източник: Webit Foundation

Той подчерта, че една от ключовите роли на новоизбраното правителство ще бъде да инвестира в образованието, за да може децата и подрастващите след време да бъдат адекватни на развиващия се пазар на труда.

"Държавата не създава добавена стойност. Нито политиците я създават, нито депутатите. Тя се създава от бизнеса. За да създава той висока добавена стойност, там трябва да бъдат младите учени. Бизнес лидерите трябва да работят с младите учени и да създават добавена стойност. Тя да създава данъчни приходи, които да идват в държавата, а ние политиците имаме две задача тези пари да не отиват в погрешни посоки. Затова и нашият призив е за нулева корупция", посочи още министър-председателят.

"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация", допълни още той. 

Източник: Webit Foundation

В 9ч. днес стартира официално първия по рода си Powers Summit, срещата на върха, която цели да обедини колективната интелигентност на страната в прозрачен и открит диалог. Срещата между бизнес, власт, наука и медии ще постави прагматично проблеми в секторите Образование, План за възстановяване и зелена сделка, Устойчиво развитие, Здравеопазване, Финтех и киберсигурност и Предприемачество  и ще дефинира решения и нужните действия от страна на държавата за постигането им. 

Събитието беше открито от Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция, която благодари на всички партньори на събитието, както и на политиците, които днес заемат ролята на слушатели едва 18 часа след встъпване в длъжност.

Д-р Пламен Русев благодари на всички присъстващи и техните екипи за присъствието. Той отбеляза, че почти всички парламентарни партии участват в дискусия, освен тези, които не притежават зелен сертификат.  Пламен Русев отбеляза, че България не е самотен остров, а скачен съд и трябва да бъде част от вълните на иновации и технологии. Мисията на Powes Summit е да обедини колективната интелигентност, за да гарантира по-добър живот за поколения напред.

Специален гост на събитието беше Кирил Петков. За министър-председателя това е първо официално участие след гласуването на коалиционното правителство.

Кирил Петков подчерта, че в думата "държавен служител", основна важност има частта "служител". Оттук нататък държавата има единствено роля да помага на младите и да инвестира в образование на бъдещето, което ще направи така, че първокласниците днес ще бъдат лидери на пазарите на труда до 2080 г.

Коментари 186
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

186 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 8 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 8 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 4 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 4 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода