21

Н яма установени нови случаи на коронавирус в България. Остават четирите потвърдени случаи на заболяването у нас - два в Плевен и два в Габрово.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19. 

Четирима пациенти заразени с коронавирус в България

За изследване пристигат пробите на хората, които са били контактни със заразените с коронавируса, каза генерал Мутафчийски. 

Той добави, че се уточнява още какви ще са групите, които ще бъдат изследвани. 

COVID-19 в Плевен: жена на химиотерапия, върната от болницата

Мерките, които се взимат в самите лечебни заведения, са свързани с много строг контрол на достъпа до болниците, като за тази цел помагат и служители от МВР. Има и денонощна дезинфекция на всички отделения в болниците. 

Коронавирусът, важен ли е нулевият пациент в България

Генерал Мутафчийски каза, че тази сутрин е разговарял с директора на болницата в Габрово и се "изработват приоритетите, кои хора ще бъдат първи изследвани". 

Това ще са хората, които най-пряко са контактували със заразените от доказаните случаи. В един старчески дом, който е в Габрово, е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана здрава в старческия дом. 

Националният оперативен щаб в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да има бързи резултати, информира началникът на ВМА. Той каза, че във Военномедицинската академия ще се изследват част от пробите от Габрово и от Плевен. 

Задължително се налага домашна карантина за хората, които са контактували със заразените с коронавируса, каза генерал Мутафчийски. Той добави, че в разговора му от тази сутрин с директора на болницата в Габрово е било уточнено, че ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност - с цел за ограничаване на персонала, който се движи в самата болница. 

Генерал Мутафчийски заяви, че няма да коментира "слуховете, че една от пациентките е била на екскурзия в Италия". 

Борисов: Максимално се опитваме да ограничим вируса

С цел да се спре разпространението в държавата са предприети изключително сериозни мерки - забранени са всички културни събития на закрито - в това число концерти и театрални постановки.

Спортните събития ще са без публика. Училищата остават затворени. Забранява се провеждането на олимпиади и екскурзии с ученици. 

РЗИ: Болните от коронавирус в Габрово не са имали контакт

Много общини, в които няма регистрирани случаи на коронавирус, също затягат мерките. В София започва редовна дезинфекция в градския транспорт, както и на станциите на метрото. Засилва се контролът и в детските градини и ясли, където грипната ваканция не важи. 

Двама души са били хоспитализирани в инфекциозното отделение на областната болница в Сливен със съмнение за коронавирус. Това съобщи пред журналисти директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Васислав Петров, информира БТА.

Те са приети в лечебното заведение, защото са от рискова група, пътували са в Италия и единият от тях е със симптоми на вирусно заболяване. Те са изолирани, ще бъдат изпратени проби за изследвания.

В МБАЛ - Сливен са в готовност да преведат в действие кризисен план при увеличаване на болните, посочи д-р Петров. 

Инфекциозното отделение, където ще бъдат настанявани такива пациенти, било оборудвано с всички предпазни средства. На втори етап се предвижда пациентите да бъдат настанявани в отделението по "Фтизиатрия", като при необходимост от още места, ще бъдат настанявани в "Кожно отделение". Засега болницата разполага със защитни облекла и маски.

В другото инфекциозно отделение във Военната болница в Сливен няма хоспитализирани, съобщи за БТА директорът на лечебното заведение полк.Илиян Комитов. Отделението разполага с десет легла, като при нужда ще бъдат осигурени още 20 в "Хирургично отделение".
Общо 53 души в Сливенска област са под наблюдение за симптоми на коронавирус, съобщи д-р Петя Балулова, директор на РЗИ-Сливен. В областта се задържа заболяемостта от остри респираторни заболявания, но няма драстичен ръст на болните от грип тип "Б".

В Сливен днес бе сформиран общински кризисен щаб, който набеляза мерки за превенция срещу COVID-19, сред които ограничаване на масовите прояви, засилване на дезинфекцията, ограничаване на свижданията и движението в социални институции и информационна кампания.

Семейство с дете от Разложко преди обяд днес бяха настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград със съмнение за коронавирус, съобщава БГНЕС.

Преди дни бащата, който се е развел с майката, дошъл от Италия да види детето си, след което си заминал. Детето, майката и новият й съпруг бяха настанени малко преди обяд днес в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград. Сред тях има с висока температура, чакат се резултатите от пробите за COVID-19.

Транспортиралият ги от Разлог до Благоевград спешен екип с линейката е бил със защитни облекла.

Българската технологична компания "Чек Пойнт Кардио" успешно пусна първия кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. Това каза в интервю за БГНЕС представителят на компанията Ружица Гугуловска.

Компанията съществува вече няколко години както на българския, така и на световния пазар. Тя прави телемониторинг на пациенти от дистанция. Произведените устройства се поставят на тялото на пациента. Софтуер обработва данните и се изпращат чрез интернет в мониторингов център. Там лекари и сестри наблюдават денонощно пациентите.

"Това означава, че един пациент вкъщи е наблюдаван все едно е в интензивното отделение с всички параметри. При влошено състояние лекарите могат своевременно да реагират по телефона с лекуващия лекар или със самия лекуван", обясни Гугуловска.

Опитът на българската компания е успешно приложен в няколко европейски държави включително и в Румъния. На 7 март министърът на здравеопазването на Румъния излезе с информация към всички негови колеги в ЕС, че мониторинговият център вече наблюдава техните пациенти със симптоми за коронавирус. От следващата седмица ще започне дейност в Италия, Австрия, РС Македония, Хърватия, Гърция и Израел. Запитване има дори от Колумбия.

"По този начин се дава възможност на болниците да съкратят леглата в карантинните отделения за коронавирус. Всъщност инвестицията в нови отделения ще е излишна, защото пациентът може да си стои вкъщи и да бъде наблюдаван през цялото време. Същевременно технологията ще ограничи значително разпространението на този вирус. Нашето устройство дава възможност да се локализира пациентът и да се следи дали действително спазва карантинната изолация", казва Гугуловска.

"За съжаление, в България също са регистрирани случаи на коронавирус. Силно се надявам и почти съм сигурна, че в близките дни ще можем да организираме тази система да бъде на разположение и на българските граждани. Бих искала с общи усилия да намерим подход, да се възползваме от съществуването на вече една доказана система за проследяване на пациенти от дистанция. Нека се възползваме от факта, че нашият мониторингов център е с много опитни лекари и сестри начело с д-р Бойчо Бойчев в Казанлък. Моето предложение е, че можем да превърнем България в първия телемониторингов център, който ще се бори срещу коронавируса", допълни още Ружица Гугуловска. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 37 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 15 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 15 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 16 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат