28

С плакати "Скоростта убива" и "Спрете войната по пътищата" протестиращи граждани затвориха кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в столицата.

С едноминутно мълчание с клякане и сведени глави те почетоха жертвите на пътни инциденти.

Протестът се проведе на пешеходната пътека, където на 8 май загинаха момче и момиче, ударени от автомобил, движещ се с висока скорост. 

"Кой ще ни пази нас, кой ще ни пази от тези убийци на пътя", питаха ораторите на гражданската проява.

Източник: БГНЕС

Хората настояват за ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

Протестите продължават докато не видим реална промяна от отговорните институции, каза за БТА Георги Тодоров, един от инициаторите на протеста, съсед на родителите на загиналото на кръстовището момиче.

"Твърдо убедени сме и сме непреклонни в исканията си, тук всяка вечер се събират спонтанно хора, които блокират булеварда, обясни той. Присъединяваме се към родителите на убитите деца", посочи Тодоров и допълни, че днес е имало протести и в много градове на страната. 

"Промените в Наказателния кодекс (НК), приети миналия петък на първо четене в парламента, не ни удовлетворяват напълно", коментира той.

В петък Народното събрание прие на първо четене седем законопроекта за промени в НК, част от които предвиждат по-строги наказания за пияни, дрогирани шофьори, за каране с превишена скорост.

Между първо и второ четене недоволните граждани очаквали допълнения, с които да се въведе изцяло „институтът на пътното убийство“ в българското законодателство, да бъде криминализирано шофирането със скорост, превишаваща с над 50 км/ч позволената, шофирането без шофьорска книжка.

"По Закона за движение по пътищата също има много работа. Настояваме за спешни мерки", подчерта Георги Тодоров.

Протестиращите призовават МВР да бъде на терен, да мобилизира целия си ресурс, техника и личен състав по пътищата на страната, тъй като това в момента, по думите на организаторите, е една война, която се води от десетилетия по нашите пътища.

"Броят на загиналите за последните 10 години се равнява на един не малък български град, пострадалите са още повече, така че МВР има огромна вина за това, което се случва по нашите пътища, защото те оперативно не следят за спазването на правилата, не упражняват ефикасен контрол, съответно за каквито и да е санкции и наказания да си говорим, те остават едни добри пожелания, ако няма ефективен контрол", обобщи Тодоров. "От страна на МВР имаме най-малко съдействие в сравнение с институциите, на които сме обърнали внимание върху проблема", посочи той.

"Нашите градове се превръщат в едни гробници от стари коли", коментира Кольо Карастоянов за БТА, който също участва в днешния протест. "Освен ограничаване скоростта драстично в рамките на града, бих искал да не виждаме стари коли в населените места, защото всичко това рефлектира върху нашето здраве", каза още той. Според него основната причина за мръсния въздух е старият автопарк, Столичната община не виждаме да взема марки, отбеляза Карастоянов. 

В Хасково

протестиращи се събраха на изхода на Хасково към Димитровград. Един от последните инциденти стана именно на пътя за Димитровград. Тогава загина 23-годишният Йордан.

"Ние сме тук като потърпевши. Убиецът на сина ми втори месец се разхожда на свобода. Не са предприети никакви мерки за задържането му", каза пред NOVA бащата на загиналото момче - Ясен. "Протестът е под надслов "Да спрем войната по пътищата". Нашият син падна жертва на тази война", добави той.

В Бургас

за 30 минути беше блокирано движението по пътя Бургас-Созопол. Семействата и приятели на загиналите при пътен инцидент в края на февруари 2020 година Тодор Тодоров от село Росен и кметският наместник Ванча Байлова излизат на протест.

Хората са недоволни от бавенето на делата и неефективните присъди. Настояват за промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата.

"Три години след катастрофата няма справедлив процес, а човекът все още не е в затвора. Издадената му присъда през декември е прекалено малка за нас - ефективно 4 години и 8 месеца. Но ние не сме съгласни", посочи дъщерята на Байлова.

Източник: БГНЕС

В Казанлък

протестиращи затвориха централния булевард в града. Справедливост  и стоп на войната по пътищата - за това настояваха събралите се на протеста, сред които и майката на 11-годишно момче, което бе убито на пътя от пиян и с положителна проба за наркотици шофьор.

Източник: БГНЕС

Във Варна

съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. "Осми Приморски полк". 

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.  

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство. По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила. Камерата стои на предното стъкло и записва през цялото време, като при опасност издава остър звук и кодира записа, който може веднага да бъде използван от „Пътна полиция“ и застрахователите при инцидент, уточни Желязков. Той смята също, че трябва санкциите да бъдат събирани на място, както е в някои африкански държави. 

Инициативата подкрепиха и от варненския мотоклуб „Диви деца“, които се присъединиха към протеста. Присъстващите, сред които майката и близки на Лора, поднесоха цветя на пешеходната пътека и затвориха движението по булеварда за минута в памет на загиналите на пътя. 

В Стара Загора

също се включиха в националния протест. Там почетоха паметта на Мария, която днес трябваше да навърши 19 години, но загина при зловеща катастрофа.

Източник: БГНЕС

В Самоков

протестиращите затвориха пътя Самоков – курортен комплекс „Боровец“ за тридесет минути.

„Днес протестът е не само в Самоков, но и още в тринайсет града в страната. Ние не протестираме за нашите деца, тях вече ги няма, протестираме за всички останали живи деца“, каза пред журналисти Христина Дойнова, която е сред организаторите на протеста и майка на загинал младеж. Синът й загинал миналата година след пътен инцидент, предизвикан от шофьор в нетрезво състояние, обясни тя.

Дойнова допълни, че иска да се вземат драстични мерки възможно най – бързо, както и да се направят промени в Наказателния кодекс. „Правила за движение може да има, но те не се спазват. Всички убийци са на свобода, ако половината от тях са в затвора, мислите ли, че другите няма да се осъзнаят“, каза още Христина Дойнова. Тя посочи, че водачи, хванати зад волана с алкохол и наркотици, не трябва никога повече да имат шофьорска книжка. „Тези хора са заплаха за обществото и за нашите деца“, посочи тя.

Източник: БТА

„Ние знаем убиеца на нашето дете, знаем, че той е шофирал след употреба на алкохол и е избягал след случая. Всички знаем кои са убийците на нашите деца. Най – тежката присъда за едни родители е да надживеят детето си“, посочи още протестиращата. 

Димитър Дойнов, бащата на загиналото момче каза, че настояват за ефективни присъди.

Това, което се случва по пътищата няма край, заяви протестиращата Димана Тодорова. По думите ѝ водачите, употребили алкохол и наркотични вещества не се страхуват, защото виждат, че няма последствия. Протестиращата посочи, че след тези масови протести се надява да се вземат сериозни мерки.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 8 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 13 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 13 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 13 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 13 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 13 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 14 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 14 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие