10

Н ай-вероятно на пазара има още от яйцата, в които беше открит фипронил над допустимите стойности. 

Вчера стана ясно, че за първи път български производители на яйца са уличени в употреба на забраненото вещество фипронил. Спряно е производството на три ферми - „Консорциум Агробизнес” АД с две птицеферми с номера 3БГ04001, 1БГ04001 и „Агроинвест Продукт”ООД с ферма номер 3БГ04003. 

Източник: Nova.bg

В 2 два склада бяха спрени над 150 000 бройки яйца. 

„Днес ще получим втория междинен доклад. Възбранените до момента сигурно не са всички яйца с фипронил, защото случаят продължава да се развива”, съобщи в "Здравей, България" по NOVA д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните.

“Още не може да се установи кога управлението на тези ферми е пръскало с фипронил. Ако собственикът на фермата пръска с фипронил умишлено, това е нарушение”, каза още д-р Кулински. 

Вече започна изтеглянето от пазара на проблемните яйца.

"Ако някой потребител е закупил и има в хладилника яйца с тези номера, моят съвет е да не се консумират, а да се върнат в търговския обект, от който са купени", посъветва д-р Кулински. 

Скандал със заразени яйца в Европа

Фипронилът е препарат инсектицид, който се използва в борбата с насекомите, но е забранен в животновъдството. По данни на Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в организма и се натрупа в него

Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@