2

М инистрите от новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев поеха властта. Това се случи на церемонии по приемане и предаване на постовете в ресорните министерства. 

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Това увери служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на журналистически въпрос след края на церемония по предаване на властта и встъпването му в длъжност на поста министър. Церемонията се състоя в Министерство на труда и социалната политика. Ивайло Иванов прие поста на министър от Иванка Шалапатова. Иванов подчерта, че най-важна в тези условия е приемствеността.  

На въпрос дали се създава риск за увеличението на пенсиите от 1 юли предвид факта, че парите за великденски добавки за пръв път ще се вземат от бюджета на ДОО, както е записано в предложението за изплащане на великденски добавки на ГЕРБ-СДС и ДПС, Иванов коментира, че няма риск.

„Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите“, посочи Иванов. 

Според Иванов сумата, за която се говори за великденски добавки, е около 40-50 млн. лв. и тя не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв. Това не може да е риск за системата, коментира служебният министър. Предвидено е великденската добавка да е в размер на 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност. 

По време на церемонията Иванка Шалапатова отбеляза, че са подготвили ясно описание какви са постиженията по време на нейния мандат, както и какви са приоритетите, които предлагат. Тя отбеляза, че има големи предизвикателства на трудовия пазар, въпреки поддържаната ниска безработица. Има промени на пазара на труда и много сериозна потребност от страна на бизнеса от работна сила, която трябва да бъде бързо преквалифицирана, добави тя и подчерта, че в тази връзка успехите на Агенцията по заетостта са големи. Надявам се с вашия професионализъм те да продължат, добави Шалапатова. Като постижение досегашният министър открои хуманизирането на грижата за децата и възрастните хора. 

От своя страна министър Ивайло Иванов заяви, че се надява да продължат сътрудничеството и посочи, че в социалната сфера "няма бивши". Там всички трябва да работим за хората, за гражданите и за всички, които имат нужда от подкрепа, добави Иванов.  

Извънредно заседание: Служебният кабинет положи клетва пред НС

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов увери, че ще има приемственост в работата на министерството.

"Тези приоритети, които в момента са заложени от господин Богданов в икономиката, уверявам, че ще бъдат и моите приоритети". Това каза пред журналисти служебният министър на влизане в сградата на ведомството, за да поеме управлението на министерството от министъра в оставка Богдан Богданов. Николов посочи, че ще бъде по-конкретен, след като се запознае с работата на ведомството.

В отговор на въпрос дали ще направи ревизия в министерството, Николов заяви, че всичко, което би предприел, ще е в рамките на закона. Никакво лично отношение, напротив, аз се познавам с господин Богданов и ще направим хубав приемо-предавателен процес, посочи служебният министър.

Министър Богданов напомни пред журналисти за управленската програма на правителството в оставка, която е била разписана за 18 месеца. Ще споделя всичко, което сме свършили до момента и това, което очакваме да бъде свършено до края на годината, допълни той. След задачите Богданов изброи: подготовката на няколко закона, приоритетите около икономическото развитие, заложени в края на миналата година, предстоящите заседания на шест междуправителствени комисии, които трябва да се състоят тази година, усилията около Шенген и еврозоната, и реформата в държавните предприятия там, където може, за да бъдат те по-ефективни.

По-рано днес в Министерския съвет се състоя церемония по приемственост в изпълнителната власт, след като членовете на служебния кабинет положиха клетва в Народното събрание. 

В края на миналата седмица Петко Николов бе номиниран за министър на икономиката и индустрията в проекта за служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев.

Петко Николов е завършил УНСС, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. Николов е бил председател на Комисията за защита на конкуренцията, на Патентното ведомство, на Агенцията за приватизация, на Национална компания "Индустриални зони", допълни Главчев.

Президентът издаде укази за служебния кабинет и вота 2 в 1

Не може да си позволим два месеца и половина на безвремие и служебният кабинет и министърът на отбраната да се фокусират само върху провеждането на честни избори, което е записано в Конституцията. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по встъпването му в длъжност. Той прие поста от досегашния министър Тодор Тагарев. В кабинета "Денков" Запрянов беше заместник-министър на отбраната.

Има много важни дейности в отбраната, които трябва да продължим и да увеличим темпа на тяхното провеждане, заяви Запрянов.

Рокада в последния момент: Промяна в състава на служебния кабинет

Кирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните в служебното правителството с министър-председател Димитър Главчев. Той заемаше същия пост в предходното правителство.

При официалното му посрещане в сградата на МЗХ Вътев заяви, че е приел поканата отново да бъде министър на земеделието и храните, тъй като ще има възможност да продължи започнатите дейности в сектора.

Приоритет на ръководството на министерството остават законодателните промени в подкрепа на земеделските производители. Акцент в новия му мандат ще продължат да бъдат политиките за прозрачност, откритост и диалогичност чрез множеството създадени Консултативни съвети.

Румен Радев: Не съм се бъркал в кадровата политика на това служебно правителство

Основният приоритет на служебното правителство е провеждането на избори. План сметката е готова, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова, която прие поста от Асен Василев.

Петкова обясни, че след като указът на президента Румен Радев за изборите две в едно бъде обнародван, тогава ще бъде одобрена и план сметката.

„Около 100 млн. лв. е план сметката, като ще има допълнителни разходи“, добави тя.

Петкова допълни, че приоритет за финансовото министерство остават Еврозоната, ОИСР и пълноправен Шенген. Тя посочи, че Проектът на Закон за еврото е изготвен и след общественото обсъждане, трябва да бъде приет.

По отношение на НАП и Агенция „Митници“, които следва да се обединят в единна приходна агенция, служебният финансов министър заяви, че по проекта не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции.

Петкова добави, че няма да има проблем за осигуряване на средствата за еднократна великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите, които са гласувани от НС.

„Приоритетите са бюджетът, финансовата стабилност, двете приходни агенции и съответно еврото и ОИСР“, повтори още веднъж тя.

Петкова не пожела да коментира ситуация с ареста на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, „при положение, че има специализирани органи, които трябва да си свършат работата“. 

Кой е Стефан Димитров: Новото име в състава на кабинета "Главчев"

Предавам поста с чувство на оптимизъм и доверие, заяви Милена Стойчева, която посрещна наследника си Росен Карадимов пред сградата на Министерството на иновациите и растежа.

Основната задача е да се създават възможности за инвестиции в иновации и привличане на стратегически инвеститори, посочи още Стойчева.

Служебният министър Росен Карадимов припомни съвместната им работа досега и ролята на Българската банка за развитие (ББР), чийто Надзорен съвет оглавяваше.

Никакви резки движения няма да бъдат правени, всичко заложено, ще бъде надграждано, заяви Карадимов.

Той посочи, че ще разчита и в личен и в професионален план на предшественичката си.

Все пак основната задача на служебния кабинет са изборите, затова няма да правим нищо бомбастично. Просто трябва да развиваме направеното, за да поддържаме системите на държавата в комбинация, докато дойде следващото редовно правителство, посочи още Карадимов.

Борисов с коментар за кабинета "Главчев"

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров прие поста от Юлиян Попов на символична церемония в Министерство на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На традиционна церемония за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров категорично потвърди: „Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат“. 

Юлиян Попов предаде поста със същото послание за приемственост: „Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне". 

Двамата обсъдиха въпроси от непосредствения дневен ред в работата на екипа на МОСВ, информираха още от министерството. 

По-рано днес служебното правителство положи клетва пред Народното събрание.

Главчев разкри причината за рокадата в служебния кабинет

Уверих министър Динкова, че всички добри практики, всичко, което е създала заедно с целия екип на министерството, ще бъде продължено и че нашата роля е да продължим всичко добро, което е създадено. Това каза пред журналисти служебният министър на туризма Евтим Милошев при приемането на поста от досегашния министър Зарица Динкова.

Динкова посочи, че това е секторът на гостоприемството и тя гостоприемно предава работата си на новия министър. "Бих искала каквото можем, съвместно да направим, така че българският туризъм да се развива все по-добре", коментира тя.

Милошев подчерта, че служебният кабинет има за задача да направи така, че всичко, което е подготвено за предстоящия летен сезон, да се случи по най-правилния начин. Според Динкова ще е хубаво да се направи среща по подготовка на сезона с бизнеса, да се чуят нуждите, да се види кой може да помогне да се случат по-добре нещата, тъй като, за да протече добре един туристически сезон, са въвлечени много други институции, министерства. "Точно това правим в момента, говорим си. За да има приемственост, трябва да обменим информация и си говорим как да се предадат нещата по най-добрия начин", коментира Зарица Динкова.

Милошев подчерта, че е човек, който идва от бизнеса и за него бизнесът е най-важен. Затова и първото нещо, което ще предприеме, е да се срещне с представителите на бизнеса.

На въпрос дали оставя папка със задачи на новия министър, Динкова посочи, че папка никога не са имали, задачите са разпределени по дирекциите, работата си върви. "До момента сме работили по управленската програма. Резултатите са публично известни. Министерството на туризма през всичките три тримесечия на този кабинет държеше първенство по вътрешната оценка на Министерски съвет, по административно управление и по изпълнението на управленската програма", заяви Динкова.

Тя допълни, че вчера е събрала мениджърския екип на средно ниво, както и всички участници в програмата за управление на маркетинг и реклама на Черноморския регион, обсъдили са как ще продължи работата по нея. "Хубавото е, че тя е разписана така, че цялата отчетност си минава и на финала ще бъде отчетена през системата за управление на националните инвестиции, но асистенцията е тук при нас", каза Динкова, подчертавайки, че с министър Милошев са добронамерено настроени един към друг и очаква нещата да вървят.

По думите на служебния министър първите задачи са да си предадат работата, но той с много голяма отговорност поема всичко, което предстои да се случва.

Милошев сподели първи впечатления, че има нужда от консолидация на бранша, на бизнеса. "Това е много важно, за да има колективен успех. Вярвам в колективната работа. За съжаление, това е проблем не само на бранша, а на държавата", заяви той.

Корнелия Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ

"Акцентът ми е да осигуря спокойствие на екипа, на Министерството, на Федерациите за предстоящите Олимпийски игри в Париж. Ако има нещо нередно, аз смятам, че то ще излезе в докладите и ако се наложи". Това отговори служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков на въпрос дали планира да прави кадрови промени в тотото, Сердика спортни имоти и другите дружества под шапката на Министерството.

Днес Глушков пое управлението на ММС от досегашния министър Димитър Илиев на кратка церемония в Спортната палата. Илиев изтъкна основните постижения на неговия мандат, сред които увеличаване на средствата за младежи и ученически спорт, изравняване на премиите за олимпийци и параолимпийци, въвеждането на отчетност във Федерациите и други. "Изключително се радвам да предам щафетата в ръцете на министър Глушков. Познавам го и знам, че е човек с много високи морални качества. Г-н Глушков, желая ви от сърце много успехи", обяви Илиев.

"Ясно съзнавам голямата отговорност, която поемам. Вярвам, че опитът като президент на БФ Баскетбол, както и в международните структури, ще ни помогне да се представим по възможно най-добър начин", каза Глушков, който уточни, че ще има трима заместници, с ресори спорт, младежки дейности и финанси, като техните имена ще станат ясни до ни. "Остават броени седмици до откриването на Игрите в Париж, нека Федерациите бъдат спокойни, че всички средства ще бъдат изпълнени, да работят усилено. Нека нашите спортисти, които още участват във вземането на квоти, да могат да разгърнат пълния си потенциал и да вземат квоти за България", допълни той.

Глушков уточни, че кой ще бъде негов заместник в Българската федерация по баскетбол ще бъде решено на Общо събрание на централата.

Пеевски за кабинета "Главчев": Има много хора от ПП-ДБ, на другите да дадем време да се докажат

Аз съм спокоен за това, което намирам, защото двамата с Кръстьо Кръстев сме от една сфера и имаме общо виждане, че културата трябва да върви напред, както и ще да стане. Това заяви Найден Тодоров, който отново влиза в Министерство на културата като служебен министър.

Една нация не се формира от икономика, не се формира от нищо друго освен от културата. Точно културата прави група хора да бъдат народ, заяви още Тодоров и даде заявка да продължи делото на Кръстев в областта. 

Кирил Петков: Започваме да се връщаме към мутренските времена

Като свършена работа проф. Христо Хинков каза, че е оставил на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева проекта за модернизиране на спешната помощ, който „беше забатачен от пет-шест години и ако той не беше осъществен, щяхме да връщаме около 200 млн.лв на Европейската комисия (ЕК)“. Това каза проф. Хинков след предаването на властта на д-р Кондева в Министерството на здравеопазването.

По думите му проектът няма да се изпълни съвсем на 100 %, но ще бъде така, че да не се налагат санкции от страна на ЕК. Успяхме да спасим болницата в Котел да не я затворят, каза още той.

Оставих на д-р Кондева да проведе конкурсите за директори на болници, което ще бъде доста отговорна задача, оставих проекта за спешна медицинска помощ по въздух, по който са свършени много неща, добави проф. Хинков.

В отговор на въпрос за какво не му е стигнало времето проф. Хинков каза, че е искал по-рано да започне строителството на детската болница в столичния кв. “Горна баня“. Оказа се, че тя е в капана на обществените поръчки, допълни той и обясни, че такова изискване за строеж на частна болница няма. Това означава, че една частна болница би изсмукала медицинския персонал за бъдещата детска болница. Според проф. Хинков бъдещата детска болница трябва да бъде „извадена“ от режима на Закона за обществените поръчки, да бъде обявена за приоритетна, за да може да се построи в срок. В момента чакаме съда да се произнесе по поредната жалба на фирма, участвала в търг, каза досегашният министър на здравеопазването. 

В отговор на въпрос дали съжалява за времето, в което беше министър, проф. Хинков каза, че това е много голям опит и не съжалява.

Започва гореща политическа седмица: Какво ще е бъдещето на кабинета "Главчев"

„Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството“, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова, след като прие ключа от касата за държавния печат от своя предшественик на поста Атанас Славов, съобщиха от правосъдното ведомство.

Тя допълни, че ще положи усилия за изработване на качествени проектозакони.

Атанас Славов ѝ пожела успех и спокойна работа на институцията на високо професионално ниво, както и парламентът да приема по-добри закони.

По-рано днес на извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите.

Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя в МВнР.

„Аз приех това предизвикателство като момент от професионалната отговорност, която всеки един човек, независимо къде работи, трябва да поеме. Обичам работата и съм убеден, че с вас ще постигнем това, което е най-важното в момента и което се очаква от нас, естествено продължавайки да работим по основното, а то е отново да организираме на нашето ниво предстоящите избори“, се обърна министър Димитров към служителите в министерството, които присъстваха на церемонията. Той благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати във външнополитически план и подчерта единния подход при реализирането на целите и приоритетите на МВнР.

В словото си пред служителите на МВнР Мария Габриел благодари за екипната работа. „Благодаря за тези месеци на много интензивна работа, на много силни моменти, на вълнение за България, на вълнение за Европа и света. Смятам, че с вас показахме и нещо повече – че България е не само последовател и свидетел на събитията. България може да бъде проактивна и да задава посока“, заяви Габриел и подчерта, че страната ни има още много потенциал да покаже цялата пъстрота на своята експертиза, история и култура. „Продължавайте все така дързостно да отстоявате фундаменталните принципи като българи и ни карайте да се гордеем, че България е активна на европейската и световна сцена“, завърши Мария Габриел. 

„Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в работата ми ще има приемственост. Без приемственост няма как да продължим напред.“ Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова при поемането на поста от досегашния министър Андрей Цеков.

„Наясно съм, че има доста работа, а периодът е кратък. Затова е важно да не забавяме темпото, да не губим време и да завършим това, което е започнато“, подчерта Коритарова.

Тя обясни, че към момента има известно забавяне в изпълнението на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, изпълнявани от МРРБ, но ще се постарае да навакса забавянето.

Андрей Цеков от своя страна пожела успех на новия министър и очерта няколко основни параметри, по които оставя „фронт за работа“ на приемничката си. На първо място той постави строителството на четирите основни магистрали – „Хемус“, „Европа“, „Русе – Бяла“ и „Видин-Ботевград“

„Основните ремонти също са част от проектите, които ще дадат възможност за усвояване на капиталови средства“, добави Цеков и обясни, че има известно изоставане с издаването на разрешения за строеж по някои основни ремонти, което е слабост на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Колосална работа свърши екипът на МРРБ по „общинската програма“, подчерта още той и изтъкна, че във ведомството работят изключителни професионалисти. 

Гарантирам, че ще организирам най-прозрачното удостоверяване на машините за предстоящите европейски и парламентарни избори. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, който прие ръководството на министерството от своя предшественик Александър Йоловски.

Министър Мундров пое ангажимент за възстановяване на доверието сред избирателите в изборния процес при машинното гласуване. „Лично ще ръководя техническата организация при удостоверяването на машините“, посочи още той.

Валентин Мундров добави, че освен организирането на удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване, както и обезпечаването на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии, ще продължи процесите за пълна прозрачност във всички аспекти на дигиталната трансформация.

Александър Йоловски заяви, че оставя една добре работеща структура и се ангажира при необходимост да дава своята експертна оценка.

Вижте повече в нашата галерия: 

Министрите от служебния кабинет поеха властта

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 48 минути

Обвиняемият: Това беше погрешно

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 3 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 5 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 5 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 6 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 6 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 6 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 7 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 7 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 7 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика