14

"Проблемите на хората с увреждания са еднакви. Те имат еднакви потребности и нямат противоречиви интереси. Опитът, изпитаното средство, обикновено на властта, защото тя разполага с ресурс, да действа на принципа раделяй и владей, много се надявам да не успее. Да се възползваш от нещастието на хората и да ги настроиш едни срещу други наистина е много низко. Много се надявам да не се стигне до там", каза омбудсманът Мая Манолова в "Здравей, България".

Абсурдно е - майките, които протестират, искали да вземат парите на други хора с увреждания, това не е вярно, хората с увреждания имат солидарност помежду си и те искат едно и също, посочи тя.

Социалният министър: Не е реалистична безлимитната лична помощ

Според нея проектът на Закона за личната помощ е бил първата стъпка - катализаторът, който да накара реформата наистина да тръгне.

"Хората се измориха да чакат реформите. Истинското решение на проблемите е в трите закона. Най-важният от тях е Законът за хората с увреждания, който се работи в Министерството на труда и социалната политика. От него може да се види има ли намерение властта да прави реформа", каза още Манолова.

Тя обаче посочи, че в проекта за нов закон, който социалният министър Бисер Петков представи вчера в палатките на протестиращите майки и на национално представените организации на хората с увреждания, са отчетени направените от тях предложения. По думите й този проект е много голяма крачка напред.

"Трябва да се променят няколко неща. В основата на този закон трябва да влезе комплексната оценка на проблемите и потребностите на човек с увреждане, това трябва да се прави на едно място. В тази оценка трябва да има ясни указания каква помощ трябва да получава всеки човек и тези решения да са задължителни - дали има нужда от дневен център, от личен асистент, от слухов апарат, от инвалидна количка.

Освен това държавата трябва да предоставя помощните средства, защото една част от средствата за тях изтичат и с тях се злоупотребява от доставчиците, министърът го призна.

Трябва да се обсъди и въпросът за месечната финасова помощ.

Властта трябва да чуе хората с увреждания, между тях няма противоречия, и да се опита да реши проблемите им. Трябва смелост за реформи", заяви Мая Манолова.

Симеонов: Край на инвалидност за шипове и избити зъби

Според протестиращите майки на деца с увреждания в законодателните предложения на социалното министерство има промени към по-добро, но не и цялостна реформа. Това каза Вера Иванова, която заедно с други майки изпраща пред НС депутатите в "заслужена" почивка.

Майките изпращат излизащите във ваканция депутати, като държат снимки на децата си. Те заявяват, че остават през август пред парламента с "децата, с проблемите, с това, че няма реформа".

Проблемът тръгва от ТЕЛК, където не виждаме никакви промени - отново оценката е по степен на негодност, допълни тя.

Майките на деца с увреждания имат възражения и около начина, по който се структурира месечната финансова подкрепа, защото според тях отново няма индивидуализиране, за каквото те настояват от години.

Пред парламента днес се събраха и представители на организации на хора с увреждания. Те заявиха гражданска подкрепа за Закона за хората с увреждания. Подкрепяме и работата по Закона за социалните услуги, като настояваме тя да бъде ускорена, каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Според него представения от социалното министерство законопроект е един много добър документ и отразява сериозно правата на хората с увреждания, съобразно конвенцията за правата на хората с увреждания.

Участващите в днешната акция подкрепят и личната помощ, заложена в законопроекта, за която настояват и протестиращите майки на деца с увреждания. Те призовават всички да се съберат на масата за преговори, за да има до есента законодателство, което да защитава правата на всички хора с увреждания в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@