3

Н е е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга. Когато бъде предоставено това универсално право, трябва да има сигурност, че ще бъде финансирано устойчиво.“

Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, след като беше изслушан в пленарна зала за законодателните промени за хората с увреждания.

"Вчера добронамерено дойдох да поканя майките на деца с увреждания да се върнат в работната група. Беше проведен разговор с тях, с конкретно предложение за среща още днес“, добави още той.

Според социалния министър в ситуацията има нарушено доверие между страните.

Спряха интеграционните добавки на половин милион българи

"В последните седмици самите хора с увреждания се настроиха един срещу друг. Това прави задачата по постигане на взаимно приемливо решение много трудна".

Министърът се притеснява от ескалиране на напрежението на протестите на хората с увреждания и смята, че това не трябва да се допуска.

"Ескалация на напрежението не е в полза за решаване на проблемите на хората с увреждания. Разбирам днешното ми изслушване като опит да се намали напрежението, защото открито казах какви са реалистичните срокове за внасяне в НС на законопроектите“, каза още Петков.

А относно промените в Закона за социалните услуги, Петков коментира, че работната група ще работи интензивно до август. Той уточни, че е помолил работната група да съкрати работата с един месец и в средата на септември законопроектът да е готов.

"С оглед на технологичните процедури по приемането на разглеждането и одобрението на проект за нов закон, какъвто е Законът за социалните услуги, реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е края на месец октомври и началото на месец ноември тази година“, каза министър Петков. 

Радев: Хората с увреждания искат да работят, а не да разчитат на помощи от държавата

Опозицията поиска в разрешаването на проблемите на хората с увреждания отговори да дадат и финансовият министър Владислав Горанов, както и премиерът Бойко Борисов.

Депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков пък заяви, че "промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г."

По думите му управляващите искат да успокоят протестиращите, които с всеки изминал ден се увеличават и целта на изслушването е да се информира обществото - колко много е свършило Министерство на труда и социалната политика за гарантиране на правата на хората с увреждания, в съответствие с изискванията на протестиращите.

В Пловдив десетки се събраха пред сградата на Областната управа на митинг и разпънаха палатков лагер, който ще остане до 5 август.

В протеста им се включиха хора със зрителни и слухови проблеми, както и малките хора. Според тях новият Закон за личната помощ, представен от омбудсмана Мая Манолова разделя и противопоставя хората с увреждания. 

Още за протеста им вижте във видеото по-горе. 

КТ "Подкрепа": Манолова се представя като Батмана на републиката

Тристранният съвет изгони Мая Манолова от заседанието си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@