30

П резидентът Румен Радев получи поздравителни адреси по повод честването на 145 години от Освобождението на България.

Поздравления за българския народ по случай Националния празник 3 март до момента последователно изпратиха президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, кралят на Обединеното кралство Чарлз III, папа Франциск, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито, президентът на Република Австрия Александер Ван дер Белен, кралят на Испания Фелипе VI, президентът на Република Португалия Марсело Ребело де Соуза, федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе, президентът на Република Чехия Милош Земан, президентът на Република Словения Наташа Мусар, президентът на Република Ирландия Майкъл Хигинс, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, кралят на белгийците Филип, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Хърватия Зоран Миланович, президентът на Република Албания Байрам Бегай, президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу, президентът на Република Корея Юн Сук Юл, кралят на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян, президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Палестина Махмуд Абас, президентът на Държавата Либия Мохамед Ал-Манфи, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Република Куба Мигел Диас-Канел Бермудес и много други държавни лидери и представители на международни организации.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българите и изразява надежда, че приятелството между германския и българския народ ще остане силен свързващ елемент и в бъдеще, като отбелязва дългогодишното сътрудничество в дух на доверие между Германия и България в рамките на ЕС и НАТО.

Националният флаг бе издигнат пред Паметника на Незнайния воин

По случай българския национален празник крал Чарлз III поздравява българския народ. „Очаквам да продължим приятелството и силното партньорство между нашите две страни, посрещайки съвременните предизвикателства“, се казва в адреса на краля на Обединеното кралство.

Папа Франциск също изпраща своите сърдечни поздравления по случай Националния празник на България. „Отправям своите молитви, че Всемогъщият Бог ще благослови Вашия народ за обединение, солидарност и мир“, посочва папа Франциск в поздравителния си адрес до държавния глава.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поздравява българския народ и изразява очакване съвместните усилия за по-добро, по-здравословно и безопасно бъдеще да продължат. „Съвременните предизвикателства на бедност, неравенство, военен конфликт и климатични промени изискват колективни действия, базирани на солидарност, взаимно уважение и разбирателство“, посочва той в поздравителното си писмо до държавния глава по повод Националния празник на България.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин отправя поздравления към приятелския български народ. „Готов съм да работя с Вас, за да засилим координацията на стратегиите за развитие на двете страни и да изведем двустранните отношения на по-високо ниво в полза на благополучието на двата народа“, посочва президентът на Китайската народна република.

Донев от Шипка: И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух

„Надявам се, че след всички положени от Вас усилия, ще можем скоро да приветстваме България и Румъния в Шенген“, заявява президентът на Република Австрия Александер Ван дер Белен. Той посочва още, че пази приятен спомен от срещата си с българския президент на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари и изразява удовлетворение от ползотворните двустранни отношения между Австрия и България.

От името на испанския народ, на правителството и от свое име  кралят на Испания Фелипе VI пожелава „лични успехи, мир и просперитет на скъпия български народ“.

Президентът на Република Португалия Марсело Ребело де Соуза припомня посещението на българския държавен глава в Португалия през април 2022 г., по повод на което потвърждава увереността си в продължаването на развитието на добрите отношения между двете страни. „Уверен съм, че България и Португалия ще продължат да подкрепят ценности като мира, демокрацията и човешките права“, заявява Марсело Ребело де Соуза в контекста на усложнената среда на сигурност в Европа.

Федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе отправя в поздравителния си адрес сърдечни поздравления за щастие и светло бъдеще на страната ни и българския народ. „Програмата за сътрудничество между Швейцария и България ще осигури благоприятна почва за по-тесни връзки между нашите две страни“, се посочва в поздравлението. Берсе откроява сътрудничеството между Института за изследвания в областта изкуствения интелект (INSAIT) към Софийския университет и Федералните технологични институти в Цюрих и Лозана като пример за положителната динамика в двустранните отношения между Швейцария и България.

Сърдечни поздравления изпраща към държавния глава и българския народ и президентът на Република Чехия Милош Земан, който изразява в своето писмо убеденост в това, че двустранните отношения между Чехия и България са базирани на приятелство и споделени ценности и ще продължат да се развива успешно във всички сфери на взаимен интерес.

Президентът на Словения Наташа Мусар пожелава просперитет на България и българския народ. Тя отбелязва ползотворното сътрудничество между двете страни както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. „Сътрудничеството между европейските партньори е изключително важно с оглед на предизвикателства, с които се срещаме“, отбелязва словенският държавен глава.

„Нека бъдещето донесе мир, благополучие и щастие на народа на Република България“, пише до българския държавен глава президентът на Ирландия Майкъл Хигинс.

Мир и просперитет от свое име и от името на румънския народ пожелава президентът на Румъния Клаус Йоханис в поздравлението си към българския държавен глава. Той откроява усложнената среда на сигурност година след началото на войната в Украйна, което по думите му показва колко важно е сътрудничеството между Румъния и България както в регионален, така и в глобален план. „Приятелството на нашите страни е базирано на взаимно доверие, добросъседство, целящо да постигне мир, сигурност и просперитет за нашите граждани“, посочва Йоханис, като изразява убеждението си, че предстоящото му официално посещение в София ще допринесе за развитието на отношенията между двете страни.

В поздравленията по случай празника президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев изразява удовлетворение от ефективното сътрудничество между България и Азербайджан в редица области. „Резултатите от моето посещение в България миналата година и пускането в експлоатация на интерконектора Гърция-България, допринасящ за енергийната сигурност на Европа, говорят за високото ниво на нашето стратегическо партньорство“, посочва Илхам Алиев. В поздравителния си адрес президентът Алиев изразява увереност, че ползотворното партньорство между двете страни в енергийния сектор ще продължи и в други области като търговията, транспорта, логистиката, инвестициите, високите технологии и туризма.

Кралят на белгийците Филип отправя пожелания за благополучие и просперитет към президента и българския народ. В поздравителния си адрес той подчертава значението на богатите връзки между България и Белгия, както  и тясното сътрудничество между двете страни.

В поздравлението си президентът на Република Сърбия Александър Вучич откроява България като добър партньор и искрен приятел, с който могат да се реализира съвместни проекти в полза на двата народа. „Скорошното започване строителството на газовия интерконектор между Сърбия и България потвърждава съвместната готовност за укрепване на сътрудничеството в енергетиката и допринася за свързаност не само между нашите две страни, а и на целия регион“, посочва сръбският президент. Той изразява благодарност за подкрепата на България в процеса на европейска интеграция на Сърбия.

„Пожелавам на Вас и приятелския български народ прогрес и просперитет“, пише президентът на Република Хърватия Зоран Миланович в своя поздравителен адрес до българския държавен глава. Той изразява увереност за продължаване на успешното развитие както на двустранните отношения, така и на сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО.

Президентът на Република Албания Байрам Бегай отбелязва, че тази година се навършват 110 години от установяване на дипломатически отношения между Албания и България и подчертава, че цени високо постигнатото през годините приятелско сътрудничество. Албанският президент изразява признателност за подкрепата на България за европейска интеграция на страната. „Тази подкрепа още повече ни окуражава за дълбоки реформи в нашата страна“, посочва президентът на Албания.

„Нашите страни и народи са установили приятелство, базирано на споделени ценности, доверие и взаимно уважение“, посочва президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу в своя поздравителен адрес. Тя изразява благодарност за подкрепата на България за европейска интеграция на Косово, потвърдена и по време на нейното скорошно официално посещение в страна ни. „Вярвам, че с подкрепата на България ще продължим да напредваме към постигането на нашите общи цели“, пише още в поздравлението на президента на Косово.

Президентът на Република Корея Юн Сук Юл пожелава здраве, щастие и просперитет на българския народ, като изразява удовлетворение от изградените през годините връзки между двете страни с надежда те да продължат да се развиват възходящо и занапред.

„От името на египетския народ сърдечно поздравявам Вас и приятелския български народ“, пише президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси до българския си колега. Той отправя пожелания за просперитет на страната ни и изразява увереност, че Египет и България могат да продължат ползотворното си сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес за по-доброто бъдеще на народите на двете страни.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Свят Преди 5 часа

Шофьорът е избягал от мястото, пътник е арестуван

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 5 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 10 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 10 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 10 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

Любопитно Преди 11 часа

Звездата разкри, че ѝ липсва животът ѝ преди да стане световна знаменитост

<p>Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста преди Олимпиадата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Властите в Париж с нестандартен опит да "успокоят духовете" преди старта на Олимпиадата

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

Свят Преди 12 часа

Популярност набират и фланелки с емблематичния кадър от секундите след стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън на сцената по време на годишната среща на върха на правителствените ръководители на НАТО на 4 декември 2019 г. в Уотфорд, Англия

Доналд Тръмп се срещна с Борис Джонсън и Лиз Тръс

Свят Преди 12 часа

Да си припомним и един забавен експеримент на Daily Star за Лиз Тръс и марулята

Медведев към НАТО: Това ще бъде обявяване на война

Медведев към НАТО: Това ще бъде обявяване на война

Свят Преди 12 часа

Медведев: Отвеждат НАТО на път, по който няма връщане назад

<p>Вижте забавните физиономии на Джорджа Мелони</p>

Емблематични или преувеличени? Многото лица на Джорджа Мелони

Свят Преди 12 часа

Разровихме се из архивите и избрахме нейните най-интересни изражения

Кремъл: Тръмп не донесе нищо добро за Русия, но поне имаше диалог

Кремъл: Тръмп не донесе нищо добро за Русия, но поне имаше диалог

Свят Преди 13 часа

Песков: Напротив, бяха наложени все повече и повече ограничения на Русия

Още трима топ лектори се включват във Future Forum

Още трима топ лектори се включват във Future Forum

Любопитно Преди 13 часа

Тази есен NOVA и Webit ще бъдат домакини на мащабното събитие за личен и професионален растеж