2

Л ибийският танкер "Бадр" тази сутрин се е върнал в Пристанище Бургас, съобщи началникът на Морска администрация Живко Петров. Плавателният съд е пристигнал в нашия порт около 6 часа тази сутрин.

Заради танкера се създаде напрежение между България и Либия, след като корабът бе задържан на пристанище Бургас заради търговски спор, а през декември частен съдебен изпълнител, придружен от частни охранители и представители на „Гранична полиция” и „Морска администрация”, са се качили на кораба и принудили екипажа му да слезе. После името на корба е сменено и той е отплавал под панамски флаг. Прокуратурата започна разследване на частния съдебен изпълнител.

Либия обвинява България за отвличане на кораб

Живко Петров поясни, че танкерът е имало разрешение да направи еднократен преход до пристанище в Турция за ремонт, след престой на пристанище Бургас за период от година и половина. Корабът обаче не е отплавал за Турция. Той застанал в извънтериториални води на България и две седмици е бил там. По думите на Живко Петров, тъй като няма документи за нормално придвижване и за да се избегне замърсяване, той е издал разпореждане корабът да се върне на котвена стоянка в 4-ти район на Пристанище Бургас.

Разпореждането на Живко Петров е връчено на капитана на танкера тази сутрин от служители на Гранична полиция, които са стигнали до плавателния съд с катер. След това корабът е върнат в пристанището.

Петров каза още, че корабът все още е с панамска регистрация, собственост на фирмата "Булгаргеомин", а екипажът е украински. Същия екипаж се е качил на кораба на 21 декември.

Комисар Светлан Кичиков, директор на ГД "Гранична полиция", каза на брифинг днес, че не са били извършени нарушения и не е използвана физическа сила и помощни средства от страна на служители на "Гранична полиция" по време на въвода във владение на либийския танкер "Бадр" на 21 декември миналата година.

Танкерът ще остане в пристанище Бургас до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Корабът трябва да премине и технически преглед.

Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата обсъдиха казуса със задържания в България кораб "Бадр", съобщават от правителствената пресслужба, цитирани от NOVA.

Премиерът на Либия благодари на Бойко Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край.

Пред българския министър-председател Файез Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия. Премиерът Сарадж бе категоричен, че положителното решаване на казуса с кораба ще даде допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави.

Премиерът на Либия прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време. Двамата премиери се разбраха да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@