7

О бразувано е досъдебно производство срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, превишил правата си, като случаят касае незаконносъобразна промяна на собствеността на либийския танкер "BADR". За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателство, Колев ще бъде привлечен като обвиняем. Не е изключено като обвиняеми да бъдат привлечени и други длъжностни лица, съдействали на Тотко Колев, съобщи на извънредна пресконференция днес в Бургас окръжният прокурор Георги Чинев.

Той разясни, че през периода 10 март 2018 година до 30 август същата година Колев превишил правата си, с цел да набави за другиго имотна облага.

На 7 януари стана известно, че Либия обвинява България в отвличане на кораб. Заради търговски спор танкерът, собственост на либийската държава, е задържан в пристанище Бургас. В края на миналата година частни охранители и съдебен изпълнител, придружени от представители на „Гранична полиция” и „Морска администрация” са се качили на кораба и принудили екипажа му да слезе. После името му е било сменено на „Бдин” и е отплавал под панамски флаг.

Случаят започва с изпълнително производство, образувано в Районен съд - Бургас, по искане на българското дружество "Булгаргеомит ЛТД" ДЗЗ, претендиращо за собствеността върху танкера, заради неизплатени задължения от либийска страна в размер на 9 250 362 американски долара.Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху танкера. Прокуратурата ще установява и законността на ипотеката.

Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частният съдебен изпълнител е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.
Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември миналата година. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@