21

„Аз съм само водач в Бразилия. Запознах се с Теодора в Бразилия. Тази група, която водих, е от девет човека. Попитах за състоянието на хората тяхната организаторката и водачът на групата – Валя Лунагорва, която ми каза, че всеки има някакви болежки, но основно отиват за духовно извисяване”.

Това каза Кармен Лазарова в предаването "На кафе" по NOVA за случая с болната от рак Теодора, която се е влошила при лечение с медиум в Бразилия.

Кармен е поела групата при пристигането й в Бразилия и ги е завела до медиума Жоао Де Деус. За това е взела 3000 лева, обясни съпругът на Теодора. 

Междувременно здравните власти започват проверка на дейността на Кармен Лазарова. Тя се определя като водач и медиум и е жената, която уредила българката, болна от рак, да се срещне с медиуми в Бразилия, предаде NOVA.

"Аз не съм лечител, ходя по цял свят да изучавам какви лечители има, кой с какво се занимава. Не лекувам, защото нямам такава способност. Това е дарба. Болестта, според мен, идва от погрешни модели на поведение", обясни Лазарова.

„Теодора ми беше писала за плащането, за самата програма. Не знам дали Кармен и Теодора са комуникирали преди пътуването. Моята работа бе да организирам логистичната част от пътуването, за да не се занимава Теодора с това. Аз през цялото време си мислих, че водачът на групата е запозната със състоянието й”, каза от своя страна съпругът на Теодора - Александър.

Кармен Лазарова твърди, че е искала да се срещне с всеки човек поотоделно за мястото, на което отиват, какъв трябва да е багажът, пътят, каква трябва да е подготовката, но така и не се е срещнала с Теодора.

„Не съм уведомявал за състоянието на Теодора, аз мислих че всичко е уточнено. Мислех, че всичко е ясно. С оглед на това, което Кармен ми е посочила като пример, че е лекувана жена с рак на двете гърди, знаех, че всичко е ясно”, каза от своя страна Александър.

Кармен отговори, че става въпрос за съвсем различни случаи.

„Теодора може би в продължение на една година беше на лечение в Турция. Много от пътуванията бяха извършвани със самолет. За това бяха запознати лекуващите й лекари. Имам един сериозен грях, защото личната й лекарка каза, че е чувала за този лечител и е съмнителен, пожела ни успех”, разказа още съпругът на Теодора.

Той допълни, че досега няма докторско становище, че дългите пътувания със самолет влошават състоянието на болните.

„Когато са били на терапията, Теодора се е оплакала от болки в главата, но Кармен не е обърнала внимание”, твърди съпругът й.

Той твърди, че Кармен Лазарова е реагирала немарливо по отношение на състоянието на хората в групата. Според него трябва тя да е запозната с всеки един.

За Кармен Лазарова е ясно, че не фигурира в официалните регистри на регионалната здравна инспекция.

Армията има готовност да прибере тежкоболната Теодора със самолет „Спартан” от Истанбул, но за момента няма такова искане. Това заяви в ефира на NOVA вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Той обясни, че първоначално е имало запитване дали може да бъде прибрана с военен самолет от Бразилия.

„Може да се осъществи, но нашите специалисти от ВМА изразиха становището, че този самолет трябва 4 пъти да каца, да зарежда и да излита. Това може да влоши състоянието на пациента. Прецени се, че това не е разумния вариант”, заяви Каракачанов.

Той обясни, че пациентката  ще бъде транспортирана до Истанбул с частна медицинска фирма.

За да може да се върне болната жена в България, са събрани около 130 000 лева. Очаква се тя и съпругът й да кацнат в Истанбул на 4-и май.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@