13

К онкурсите за финансирането на дейностите на Министерството на младежта и спорта са правени по непрозрачен начин. В тях са печелили един и същи организации и хора, казаха пред журналисти в МС Андрей Кузманов, министър на спорта и Антон Кутев говорител на кабинета.

"Конкурсите за последните пет години са правени без външни оценили и критерии за участие. В конкурс на ведомството за тази година са участвали около 120 организации, от които печелят 35, като няма разлика в недостатъците в проектите на спечелилите и на загубилите, каза Кузманов. Явно конкурсът се прави при пълен субективизъм, каза министърът. В конкурс по една от програмите четири фирми печелят по 670 000 лева, като при три от фирмите има свързани лица", каза Кузманов.

"Основи играчи в тези програми от 2017 до 2020 година са почти едни и същи, като някои са спечелили милиони левове. Сред тях са федерацията по ММА и спортен клуб "Ипон", и то по програма насочена за младежта, а не толкова към спорта", каза министърът.

"Докато сме в това правителство тази грозна практика ще бъде прекратена и конкурсите ще се правят прозрачно с външни оценители", заяви Кузманов.

"Става дума за пари, които трябва да се дават за младежки дейности и за превенция от хазарт и наркотични зависимости", допълни говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

"Има фирми, които печелят с почти идентични проекти всяка година и така пета поредна година. Този година фирмите, които печелят финансиране до такава степен са им сходни проектите, че спокойно може да се каже, че са печатани на един и същ принтер и лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство", каза още Кутев. Парите са раздавани по, меко казано, съмнителен начин, заяви Кутев.

Три от четирите фирми, които печелят големите суми от по 670 000 лева тази година са свързани с едно лице - Петър Коларов, който работи в медия, каза още говорителят на кабинета.

"През всичките тези години спортен клуб "Ипон" е вземал пари по програмата за неправителствените организации. Друг спортен клуб, ММА на Станислав Недков, така нареченият Стъки, е вземал по 200 000 лева годишно за финансиране на клуба, но и отделно е взел 220 000 лева като неправителствена организация, от които 120 000 лева през тази година", каза Кутев.

"От това се вижда защо Стъки протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта", каза още правителственият говорител.

"Министерството е изготвило Проект на Национална стратегия за младежта (2021-2030). Тя има за цел да дефинира основните и специфични цели и приоритети на държавната политика за младежта както и мерките за тяхното постигане", съобщи още министър Андрей Кузманов.

Междувременно бившият спортен министър отговори на обвиненията за злоупотреби във ведомството.

Това е безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ отново с измислени и манипулативно изнесени данни. Това заяви на брифинг в Русе бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Причина са изказвания на служебния министър на спорта Андрей Кузманов и Антон Кутев - говорител на кабинета, че конкурсите за финансирането на дейностите на Министерството на младежта и спорта са правени по непрозрачен начин, като в тях са печелили един и същи организации и хора.

Кралев заяви, че е изключително горд с осъществяването на националната програма за изпълнение на младежки дейности, която е една от най-успешните.

"Програмата е прозрачна и ясна. Всички победители са обявявани публично. Има ясни критерии. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на заложените критерии през 2017 година", заяви Кралев.
По думите му всичко друго, изнесено от служебния министър и от Антон Кутев, са "манипулации, съшити с бели конци".

Кралев обясни, че от 2017 г. до 2020 г. включително са отделяни по общо 2 млн. лева за осъществяване на проекти. През 2017 г. са одобрени 64 проекта, през 2018 г. - 42 проекта, през 2019 г. са 48, а през 2020 г. са 38. През тази година се реализират 50 проекта на стойност 5 млн. лева. Кралев каза, че в резултат на успешно проведените кампании през предходните години сумата за програмата е била увеличена. По думите му 23 от неправителствените организации се заминават със спортна дейност, а останалите 27 са фондации и сдружения с нестопанска цел.

Основните теми, по които работят, са превенция на хазартната зависимост сред младите хора, превенция на зависимости - наркотици, алкохол, тютюнопушене, интернет.

Кралев обясни, че програмата по негово предложение е преминала от Министерството на финансите към Министерството на младежта и спорта, но "критериите, по които работим, комисията, всичко това е създадено по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. Стриктно сме следвали всички указания и нормативни документи, разработени от това служебно правителство".
Кралев каза, че всяка година кандидатстват между 150 и 200 организации, като има конкуренция.

"Твърдят, че повечето са едни и същи. Да, някои НПО са по-добри от други при писането на проекти. Някъде има ли забрана, че не може успешни проекти да се реализират в няколко поредни години. Заработили били милиони левове - как, като всяка година програмата е за по 2 млн. лева", каза Кралев.

Бившият министър на спорта заяви, че е странно защо служебният министър и Антон Кутев дават за пример федерацията по ММА и "Ипон".

"С какво им бодат очите, може би защото Станислав Недков е малко по-активен в социалните мрежи. Къде ги виждат милионите", каза Кралев и посочи, че "Ипон" за три години са взели съответно - 34 990, 33 000 и 30 000 лева, а ММА са получили - 31 000, 34 000, а през тази година 120 000 лева.

В същото време има и други организации, които са спечелили - например, федерацията по бадминтон, по художествена гимнастика, лека атлетика, картинг, баскетболен клуб за хора с увреждания "Левски".

"Всички са участници по проекти, дали са перфектни отчети, реализирали са десетки кампании. Стигнали сме до над 1 млн. души всяка година. Не може да се изнасят манипулативно данни", заяви Кралев.

По думите му в целия свят подобни кампании за борба срещу различните зависимости се реализират през медиите.
"Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Как всички проекти са сходни, като те са по четири различни теми. Отделно, не сме избирали сдруженията по партийна принадлежност, по предмет на дейност. Ето, виждаме дъщерята на Антон Кутев, която е член в сдружение "Национален младежки форум", и то е получило финансиране през 2020 година", заяви Кралев.

Бившият служебен министър каза още, че за Петър Коларов се открива участие само в едно сдружение.

 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие