8

24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята ни. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще, казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си за 24 май, отправено до преподаватели, учени, културни дейци, писатели, деца, ученици и студенти.

„Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ.

Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите”, отбелязва министър Вълчев.

Отбелязваме 24 май – Ден на българската просвета и култура

По думите му, днес празникът се върна към своята същност – да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има – у всеки българин. Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят. Буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на Светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото, и обикновеното, започва от ученическия чин, от пространството на духа, заявява в своето приветствие министър Красимир Вълчев. Той допълва, че и макар в различна година като тази, усещането на празника носи това послание – заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно, бяха креативни и смели. Отдадоха се на мисията си – образованието на българските деца. И заслужават нашата признателност за това!

В настоящите времена на изпитание обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим,

посочва образователният министър. И изразява увереност, че никой и никога няма да замени общуването в класната стая. И преподавателите, тези най-ярки последователи на учението на Светите братя, ще продължават да предават знание чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Радев: Думите са домът ни, да не допускаме невежеството

Виждаме тържеството на образованието. Откриваме го в обединените усилия на учители и родители, заявява министър Вълчев. И благодари и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието. Затова, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепа към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от Вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит – този да бъдат на първо място човечни, изтъква образователният министър.

Той благодари в приветствието си и на родителите.

Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата единствено като обединим усилия, заявява министър Красимир Вълчев.

По думите му, в търсене на отговор за новите предизвикателства науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас. Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието, казва образователният министър. И поздравява творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света.

Вицепрезидентът: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да ѝ помогнем да оцелее през следващите месеци”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

Патриарх Неофит оглави празничния молебен за 24 май

„Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май – няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч”, посочва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Румен Радев и Илияна Йотова
Румен Радев и Илияна Йотова Източник: БГНЕС

По думите на вицепрезидента празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети.

„В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите”, изтъква Илияна Йотова.

Вицепрезидентът специално благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха се справят в условията, наложени от пандемията. „Успяха благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело”, подчертава вицепрезидентът Йотова и допълва: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята”.

Илияна Йотова благодари на стотиците деца и ученици от българските общности в цял свят, които се включиха във

виртуалния форум „Голи са без книги всички народи”,

организиран от вицепрезидента и екипа ѝ. Целта на инициативата, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „Проглас към Евангелието“, е да се насърчат деца и младежи от български произход да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с песен, с прочит на любим български автор или на авторски текст, посветени на мисията на Светите братя и техните ученици.

„Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята официална фейсбук страница и в моя ютуб канал” , посочва Илияна Йотова. Най-малките участници, изпратили своя поздрав, са на 3 години.

Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите: „Мили българчета, никога не забравяйте, че сте част от велика империя на духа – България. В технологичния XXI век трябва да имаме самочувствието на възроден народ чрез словото и книжнината, защото „народността не пада там, дето знанието живей”. „Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура”, заявява Илияна Йотова.

Захариева: Благодаря ви, че където и да се намирате по света, пазите нашия език, обичаи, култура и азбука

Специален поздрав за 24 май отправи и външният ни министър Екатерина Захариева.

„Скъпи деца, скъпи родители, скъпи учители, честит празник! Благодаря ви, че където и да се намирате по света, пазите нашия език, обичаи, култура и азбука. Те ни определят като народ и нация и ни обединяват, независимо на колко километри сме един от друг.”, написа министър Захариева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също поздрави всички българи по повод днешния празник.

„От век и половина това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя“ днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище”, отбеляза тя.
 
„Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието.

И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби – „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.

Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината,  концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно.

Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. „Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“.  Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде.

Честит празник на словото и съзиданието!”, каза още Йорданка Фандъкова.

Дариткова благодари на учителите: Доказахте, че учителската професия е мисия

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова поздрави съгражданите си с 24 май и специално подчерта ролята на учителите през дните на карантина заради пандемията.

„Бих искала да изразя благодарност към всички образователни институции и към всички учители, които се грижат децата ни да продължават да получават знания, независимо, че се намираме в безпрецедентна ситуация на пандемия. В условията на криза и карантина те извършиха подвиг с въвеждането на дистанционното обучение, реагираха оперативно и адекватно, проявиха най-висока степен на отговорност към децата ни. Благодаря Ви, за труда и отдадеността! Отново доказахте, че учителската професия е мисия и никой не може да Ви отклони от нея”, обърна се към педагозите д-р Дариткова от профила си в социалната мрежа.

„Честит ден на славянската писменост, просвета и култура! В деня на светите братя Кирил и Методий с гордост почитаме делото им. То е увековечено и ще пребъде, докато пишем и четем на български, докато творим и почитаме културата си”, поздрави тя за празника.

Сачева: Празнуваме, че повече от 1000 г. можем да пишем и четем с наши букви

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отправи поздрав към всички българи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост:

"Днес празнуваме това че повече от хиляда години можем да пишем и четем думи с наши букви. Азбуката ни е създадена, за да „премахне неразумната слепота и да възсияе благоразумната светлина“ по думите на Климент Охридски в "Похвално слово за Кирил".

Това е завет на безценно духовно богатство, което трябва да пазим. С буквите и думите човек опознава доброто и злото, създава, търси и намира смисъла и себе си.

Честит празник на всички учители, ученици, преподаватели, студенти, творци и дейци на науката и културата! Честит празник на всички българи!", се казва в поздравително слово на министър Сачева.

Корнелия Нинова: Да помогнем на просветителите, за да ни възвисят

Да е честит празника на буквите, на книгите, на знанието и на всички българи. Днес се прекланяме пред делото на двамата братя Кирил и Методий, пред техните последователи, пред нашите учители, просветители, дейци на културата, изкуството и науката.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която с група депутати поднесоха цветя пред паметника на солунските братя по случай 24 май- Деня на славянската писменост и култура, предаде агенция БГНЕС.

„Векове наред те са били нашите духовни водачи. Към тях се обръщаме в трудни моменти”, заяви тя и добави, че Отечеството ни има нужда сега от тях и призова да им помогнем, за да ни възвисят.

Ето какво още написа тя в социалната мрежа Фейсбук:

ВМРО: Помни своя род, език, история и отечество

"Честит 24 май, честит Ден на българската просвета и култура!" „Помни своя род, език, история и отечество”, призоваха от ВМРО.

Банов: Всички продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота

Министър Боил Банов поздрави творците и дейците на българската култура и учителите и учениците в училищата по изкуствата и по културата по случай светлия празник 24 май. „Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота”, написа в приветствието си министърът на културата. Банов подчертава, че именно българската култура е било посланик на народа ни навсякъде по света.

„За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединението чрез словото.

Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци.

През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност. Вярата, че заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и заедно с учениците си споделиха и с останалите славянски народи.

Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота.

Заредени с духа и с ценностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в сценичните институти, в образователните институции, в необятните полета на българската култура, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Българската култура винаги е показвала своето високо присъствие и е била посланик на народа ни навсякъде по света. И ето, че днес пак тя е, която ни вдъхва вяра в собствените сили, обръща ни отново към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни перспективи отвъд настоящето, дава ни хоризонти.

От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим.

Честит празник!”

Марешки: В най-важния период от живота ни учителите са до нас

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки поздрави всички българи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! Най-българският празник! Поклон пред вас, български учители! Както и да се развие животът на човек, той винаги помни своите първи преподаватели, хората, които са отворили съзнанието му за наука, за изкуство. Никога не забравя вълнението в час, съучениците си, стремежът към знания и амбицията да се доказваш колко много си научил и колко можеш!”, казва Марешки.

Вижте цялото му поздравление в социалната мрежа Фейсбук.

Пеевски: Честит 24-ти май! Да пребъде кирилицата!

Народният представител от ДПС Делян Пеевски поздрави всички българи по повод празника на българската култура и писменост. В поздрава си депутатът изразява огромната си признателност към учителите, които съхраняват езика  възпитават младите.

"С радост ви поздравявам за 24-ти май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Тази дата се утвърди в нашата традиция като най-светлият и жизнерадостен празник, който честваме под звуците на „Върви, народе възродени“.

Това е денят на буквите, на просветата, на науката и на духа. Ден, в който почитаме делото на Солунските братя Кирил и Методий.

Изказвам огромната си благодарност към нашите учители, които съхраняват родния ни език и възпитават младите, към дейците на културата и науката, чиито постижения са признати в света.

Желая на всички здраве, сили и мъдрост!

Да пребъде кирилицата! Честит празник!"

Лили Иванова: Да съхраним българския език чист

Примата на българската популярна музика Лили Иванова поздрави българите с празника на българската просвета и култура. Голямата певица, която е от малкото изпълнители с характерна чистота на фразата и когато говори, и когато пее, и с прекрасен подбор на текстовете си, призова сънародниците си да се стремят да запазят езика ни чист.

„Денят на българската просвета и култура – 24 май, е символ на духовността, напредъка и човечността! Наше призвание е да помним делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици и да съхраним българския език чист! За да ни има като народ! Честит празник!”, написа в профила си звездата.

Тя публикува и картината на художника Васил Горанов, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий и учениците им.

Посланик Херо Мустафа и служителите от посолството на САЩ поздравиха българите за 24 май

Американският посланик у нас Херо Мустафа и служителите от посолството на САЩ поздравиха българите за 24 май и се възползваха от празника, за да демонстрират докъде са стигнали с изучаването на българския език.

Начело с американския посланик Херо Мустафа те заговориха на български в празничен видеоклип заедно със своята българска учителка, която им помага да научат трудния ни език.

В празничното видеобръщение всеки от дипломатите призна какво е за него българският език и защо е решил да го изучава. „Честит 24 май – Денят на българската просвета и култура!”, е поздравът от името на американското посолство към българите.

Поздравление отправи и посланикът на Русия Анатолий Макаров.

„За мен е чест и гордост, че имам възможност да поздравя българския народ за светлия празник – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Славянската писменост е уникален духовен подвиг. Този празник е преклонение пред паметта на Светите братя Кирил и Методий”, заяви посланик Макаров.

Френският посланик рецитира химна на Светите братя на български

Посланикът на Франция Флоранс Робин поздрави всички българи по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Тя рецитира част химна на братята на български. "Избрах откъс от стихотворението "Св. св. Кирил и Методий" от Стоян Михайловски, който е бил учител по френски език в Русе, за да честитя на всички празника на славянската писменост", каза посланикът.

Председателят на БАН Юлиан Ревалски: Нека си припомним делото на Кирил и Методий

Във видеообръщение по повод 24 май председателят на Българската академия на науките Юлиан Ревалски призова да бъде отдадена заслужена почит към делото на Светите братя Кирил и Методий въпреки, че традиционните церемонии са отменени заради противоепидемичните мерки:

"Да си припомним делото на Кирил и Методий, Климент, Наум, Ангеларий и техните ученици, на Борис I - Покръстител. Най-важното е да останем верни на техните завети, да пазим чистият български език, който те изковаха за нас, за да ни завещаят".

"Този език, на който те написаха първите славянски речи, този език, който се превърна в трети класически език на средновековна Европа и постави основите на книжовните езици на другите балкански народи, за да достигне до всички краища на света", допълни Юлиан Ревалски.

Представители на Българската академия на науките ще поднесат венци и цветя на паметника на Светите Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

Проф. Анастас Герджиков: За празника на духовността няма карантина

Традиционната си реч за празника на българската писменост и култура ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поднесе не в аулата, а през социалната мрежа заедно с поздрава на университетския хор. В словото си проф. Герджиков посочва, че последните месеци ни дадоха да разберем, че по пътя към знанието няма непреодолими пречки, а за празника на духовността карантина не съществува. Ректорът на СУ честити 24 май на преподавателите и студентите, и на всички будни хора, жадуващи съзидание и духовност.

Ето и цялото приветствие на ректора на СУ:

Скъпи преподаватели и студенти,

Скъпи приятели на Софийския университет,

За първи път от спонтанното възникване на празника на българската просвета и култура, според някои сведения – преди повече от 200 години, няма да имаме възможност с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на създателите и апостолите на славянската писменост и култура, първоучителите светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Но както последните месеци ни показаха, че за стремежа към знание няма непреодолими пречки, така за празника на духовността няма карантина. Дали на училищните тържества, които са били организирани някога на 11 май – църковния празник на двамата свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или днес, изолирани от близки хора и любими занимания, на този празник винаги отдаваме признание на поколенията български просветители, дали своя принос за развитието на българското образование, духовност и култура.

Това е денят, на който с благоговейна признателност си спомняме за всички „творци на наший говор мил“: светите седмочисленици – светите братя Кирил и Методий, нашия патрон Св. Климент Охридски, Св. Наум, Св. Горазд, Св. Сава и Св. Ангеларий. За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за народните будители през Възраждането, за самоотвержените създатели на килийните и класните училища, на народните читалища, на обществените библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни дружества, женски, ученически, учителски, музикално-театрални и свещенически дружества, на Българското книжовно дружество, на Софийския университет.

Това е празникът, на който по стара традиция всеки българин отправя благодарност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към творците и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни идентичност.

В тези дни на изпитания нека пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, артисти, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички творци на родната просвета и култура да постигнат много успехи, да покорят нови върхове и да получат заслужено признание и удовлетворение, за да ни радват и да утвърждават славата на една страна с традиции, но и с духовно бъдеще.

На най-младите – учениците и студентите, пожелавам вечният стремеж към знанието да ги превърне в неуморни читатели и оригинални откриватели!

На вас, скъпи колеги – преподаватели и изследователи, пожелавам отдаденост на словото и знанието, радост от изграждането на бъдещите поколения и нови академични успехи!

На всички будни хора пожелавам здраве и мъдрост, сила за съзидание и жажда за духовност!

Честит празник на българската просвета, култура и писменост, на знанието и духовността!

Мутафчийски поздрави преподавателите в 130-годишната Военномедицинска академия

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS началник на ВМА поздрави преподавателите в 130-годишната Военномедицинска академия.

„…Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, гдето знанието живей!...“На 24 май празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - ден на гордост и преклонение пред нашите просветители!

Военномедицинска академия обединява дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. В своята близо 130-годишна история Академията съсредоточи мощен учебно-научен комплекс, създавайки оптимални условия за обучение на докторанти, специализанти, стажанти и студенти.

Благодаря на всички колеги-преподаватели - професори, доценти, асистенти, за високия професионализъм и отдадеността, които влагате в затвърждаване авторитета на българското медицинско образование.

В този празничен ден поздравявам и нашите курсанти и студенти от специалностите „Военен лекар“ и „Медицинска сестра“, които обучаваме съвместно с Военноморско училище и Медицински университет-Варна.

Вие сте нашето бъдеще, но и сбъднатата мечта! Благодаря Ви за усърдието и мотивацията. Гордеем се с вас".

"Да направим отново България „държава на духа“.

Това пожела лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по случай Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Той, заедно с членове на Изпълнителното бюро на Градската организация, общински съветници и народни представители от БСП поднесоха цветя и венци пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата.

Паргов посочи, че имаме с какво да се гордеем като нация. „Знаем какво трябва да съхраним и развием – образованието, науката и културата“, допълни той.

„Празникът на буквите тази година е различен – отменени са големите чествания, ще мине без шествия по улиците, няма да има училищни тържества. Но всичко това не може да го помрачи, отбеляза председателят на Софийската организация на БСП – 24-ти май е в душата и сърцето на всеки българин - почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий“.

Калоян Паргов отправи благодарност към българските учители и университетски преподаватели: „Те показаха, че и в тежки времена, дори от разстояние, са неотменно до своите възпитаници и продължават да ги водят по пътя на просвещението. Поклон!“.

Той изрази уважение към българските учени и изследователи: „Осъзнахме, че науката ни е нужна, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Респект!“

Лидерът на БСП – София изказа съпричастност с хората на културата: „Сега художниците, сценографите, режисьорите, актьорите, певците, музикантите и танцьорите са лишени от възможността да бъдат със своята публика. Те трябва да получат нашата подкрепа и усетят огромното ни нетърпение отново да се докоснем до тяхното изкуство. Кураж!“

„Признателност към всички български писатели, поети, сценаристи и журналисти, които боравят с най-силните ни оръжия – нашия език и писменост. Чест и почитание! Словото е упование във времена на изпитания“, категоричен бе Калоян Паргов.

За първи път след извънредното положение зала „България“ отвори врати за екипа на NOVA. 

Там концерт-майсторът на Софийската филхармония Павел Златаров и Милена Златарова – виола, изпълниха „Върви, народе възродени“ като поздрав за зрителите на NOVA по повод 24 май. 

Специалният аранжимент е на Славил Димитров. 

Изпълнението вижте във видеото:

Васил Василев-Зуека и Алекс Сърчаджиева отправиха специално послание към зрителите на „Неделята на NOVA“ по повод празника на славянската писменост и култура.

„Честит празник на всички, които днес празнуват. Честит празник на всички учители, на всички културни дейци, на всички просветители, на хората, които са отговорни за нашето образование и възпитание“, каза Зуека.

„24-ти май е един прекрасен празник на българската култура и просвета. Смятам, че е хубаво на днешния ден да си зададем въпроса: „Кои са днешните будители - хората, които могат да ни научат и да ни водят напред?“, коментира Алекс Сърчаджиева.

Запитан коя е най-хубавата  и най-лошата българска дума, Зуека отоваря: „Най-хубава е думата „обичам“, защото да обичаш – това дава смисъл. Най-лошата дума според мен пък е „омраза“. Тя има много производни, но не трябва да забравяме, че любовта също има много производни. Така че нека да се обичаме във всичките и видове любов, защото това е нещото, което ще ни спаси“.

„Най-хубавата българска дума според мен пък е „обич“, защото тя казва всичко“, казва Сърчаджиева. И допълва: „Думите, които много трудно произнасяме в днешно време, според мен са „извинявай“ и „прости ми“. Не знам защо някак забравихме да се извиняваме, когато сме сбъркали. В това няма нищо срамно. Забравили сме сякаш и да молим за прошка, а тя е велико нещо“.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 24 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 4 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 4 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя