9

Н ападателите на отец Теофил и Роженския манастир търсели откупа, взет от Яне Сандански и Христо Чернопеев за мис Стоун.

Според легендите в светата обител имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански взели, за да освободят отвлечената от тях протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Тя останала в плен шест месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за купуване на пушки за Илинденско-Преображенското въстание.

Вече има повдигнати обвинения срещу четирима души, сред които и един адвокат от Сандански. Във вторник вечерта нападателите нахлуха в Роженския манастир, вързаха свещеника и издълбаха дупка в стената над иконостаса, за да търсят жълтици.

Нито един съдия в Сандански не пожела да води делото срещу четиримата задържани за обира в Роженския манастир. Всички 7 магистрати в града си дадоха отвод, защото заподозрян за ръководител на престъпната група е именно адвокатът и всички те са работили с него.

Според разследващите, адвокатът участвал лично в обира. Той си сложил маска пред охранителните камери и това било заснето.

В ареста в момента са адвокатът, гурбетчия, завърнал се от Кипър и двама непълнолетни от село Яворница.

Днес стана ясно какво са търсили в стената на манастира четиримата нападатели.

Все още от прокуратурата не са установили дали извършителите на престъплението са намерили пари. Четиримата задържани нямат криминално минало, няма данни и да са били иманяри. Събрали се единствено, за да атакуват Роженския манастир, твърдят прокурорите.

"Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир.

Около 20:47 часа на 18 септември полицейски служител от РУ-Сандански получил обаждане от Роженския манастир с информация за извършено престъпление на територията на обителта.

Според съобщеното, след като неколцина влезли на територията на манастира, насилствено привели в безпомощно състояние свещенослужител и отнели различни лични вещи и собственост на манастира.

След сигнала незабавно е сформирана група за оглед и под ръководството на РП-Сандански са започнати процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия по случая, като за по-малко от 24 часа са извършени три огледа, четири претърсвания, приобщени са множество материали, включително и документи, намерени са вещи и са събрани множество доказателства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@