8

И сторията на българката Стефания, която е жертва на трафик на хора и става бяла робиня трогна цяла Италия и разплака гостите на церемония в президентството. Заедно с нея историята си на бяла робиня разказа и жена от Нигерия. И двете се надяват разказите им да доведат до по-сериозни мерки за борба с трафика на хора.

Ужасяващата история на българска робиня разплака Италия

„Хиляди са жените като Стефания. За съжаление

България е една от водещите държави, от които заминават жертвите на трафик”,

заяви в „Здравей, България” по NOVA Надя Кожухарова, психотерапевт и ръководител на програмите срещу трафика на хора във фондация „Асоциация Анимус”.

„Трудно е да се направи статистика у нас. През последните четири години фондация „Асоциация Анимус” е работила по 194 случая с цел сексуална и трудова експлоатация. Може би около 20% от тях са непълнолетни момичета.

Много често родителите са съучастници

в това детето да замине за чужбина – чрез пасивното си поведение или като стават активни участници”, коментира Кожухарова.

Тя даде пример със случай в България, при който представители на КАТ налагат административна санкция на проститутка – издават ѝ фишове, защото стои на магистралата и така създава опасност за движението. Не обръщат обаче внимание на факта, че това е жена, жестоко експлоатирана сексуално.

Ако проституцията се регулира, това би било създало много по-благоприятни условия и би намалило рисковете за хората”,

смята Кожухарова.

По думите ѝ в България най-често се налагат глоби и условни присъди и много рядко – ефективни. Кожухарова даде пример с 2017 г., когато само 12 човека са влезли в затвора, други 29 са получили условни наказания, а глобените са 22-ма. „В някои общности има голяма толерантност към проституцията, на нея се гледа като на вид женска кариера”, коментира още Кожухарова.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@