21

С декларации в пленарна зала БСП и ГЕРБ влязоха в спор откъде ще дойдат парите за наложената от Европейската комисия /ЕК/ глоба на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ в размер на 77 млн. евро. 

БСП опровергаха управляващите за това, че ЕК била поставила условие за приватизация на "Булгартрансгаз”. А от ГЕРБ контрираха, че левицата трупа политически дивиденти на гърба на тази тема и спекулира с невярното твърдение, че българските граждани трябвало да платят глобата от 77 млн. евро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов е излъгал като казал, че глобата няма да се плаща от българските граждани, а от БЕХ.

"БЕХ откъде ще вземе тези пари - от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Те от какво са - от услуги на граждани и фирми. А тези услуги кой ги плаща? Пак същите граждани и фирми", коментира Нинова.

БЕХ е държавно дружество, управлява се от екип, излъчен от правителството, уточни тя. По думите й правителството не е защитник на националния интерес и е некомпетентно да управлява икономиката, енергетиката и страната. Но за това плащаме ние, всеки българин от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната, коментира Нинова. 

Лидерът на БСП обвини премиера и в още една лъжа - че ЕК е изискала от България "Булгартрансгаз" да бъде приватизирана. "Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България - или приватизирате, или ви глобяваме. И отговорът дойде светкавично. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестегер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза ЕК не е искала приватизацията на "Булгартрансгаз". ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как обаче да се извърши това е било оставено на решението на българското правителство. За ЕК е било важно да спрат незаконните действия на БЕХ", коментира Нинова.

"За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно такова условие не е имало", каза още тя. 

Корнелия Нинова заяви, че от справка от Министерството на финансите става ясно, че български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв. и тези пари са платени. Но по думите й управляващите не са завели нито един регресивен иск към държавни служители или министри, които с действията си са причинили вреди на държавата. 

Не е вярно твърдението, че глобата ще бъде платена от джоба на българските граждани,

подчерта в декларация председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ.

Каквито и да са глоби, не са ценообразуващ елемент при решенията на КЕВР, посочи той. Парите за плащане на глобите по думите на Добрев ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, но не и през цената на тока и газа или която и да е друга цена, която плащат потребителите, каза Добрев. Никога такива глоби не са влизали в крайните цени, уточни той. 

Делян Добрев каза, че казусът с БЕХ се развива в последните 3-4 години. "Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007 - 2015 г. През тези години са управлявали различни правителства", отбеляза Добрев и допълни, че е много жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти.

Той припомни, че в парламента в последните две години са правени редица изслушвания по темата. По думите му Народното събрание два пъти е взело решения по този казус.

Парламентът единодушно отхвърли варианта България да признае вина по това дело, защото ние не сме нарушили европейските правила, отбеляза Добрев.

Народното събрание задължи Министерския съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК, каза още той.

"Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, само ако има реален икономически интерес"

Ако има реален икономически интерес за развитието на газоразпределителната инфраструктура, ще са налице всички основания да бъде дадено начало на процедурата за строителството й. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на КЕВР за провеждането на третата и ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. 

Петкова уточни, че тази процедура ще бъде съобразена изцяло с българското и европейско законодателство.

Министърът припомни, че на 30 ноември Народното събрание е приело актуализация на Енергийната стратегия на България. "Тази актуализация се налага поради развитието на определени проекти в областта на природния газ в нашия регион, които стават основание за промяна и актуализация в нашата енергийна стратегия, така че да можем да гарантираме своето стратегическо място на газовата карта на Европа", изтъкна Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката поясни, че актуализацията на стратегията е свързана най-вече с концепцията за реализация на газоразпределителен център в България.

Концепцията предполага на първо място да бъде изградена липсващата инфраструктура. Петкова допълни, че това са междусистемните връзки на територията на България. На следващо място е проектът, който е свързан с разширението на газопреносната инфраструктура на България, от турската до сръбската граница.

Министър Петкова смята, че изграждането на тази инфраструктура ще е сериозна крачка, която ще гарантира на България стратегическото място на газовата карта на Европа. По думите й това ще даде сигурност на газовите доставки в България и целия регион. Другата важна стъпка, която е била предприета, е свързана със създаването на борса за търговия с природен газ, което ще даде възможност за либерализиране на пазара, подчерта енергийният министър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 11 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 11 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие