83

И скаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви.

Така коментира в ефира на "Здравей,България" по NOVA председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова темата за болничните.

Кой печели и кой губи от промените за болничните

По думите й предложението ескалира в напрежение заради големият брой фалшиви болнични.

"В четвъртък сутринта имаше дълъг коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов, който по-късно се разшири с изпълнителната комисия. Това, което днес изваждате като новина, е частта за болничните, но има още 3-4 друг важни неща. Всъщност, ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме. Нашите коалиционни партньори от "Обединени патриоти" са ги записали в тяхната си програма. За тези мерки има следа и в правителствената програма. Те настояваха сега – в средата, или към края на мандата да се види реализацията на част от тези мерки", обясни тя.

"Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно", смята депутатката.

Източник: Nova.bg

"Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите", каза още Стоянова.

Управляващите с нови правила за болничните, синдикатите скочиха

"Напоследък се говори, че коалицията не е стабилна и няма да издържи. За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката в България върви добре. Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща", посочи тя.

"Това беше предложение, което се избистри в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви", изясни още Стоянова по темата с болничните.

Малко по-късно пред журналисти в Народното събрание Менда Стоянова отново коментира темата за болничните, както и темата за пенсиите. 

"Не съм казала, че ГЕРБ не е съгласен. Не може ГЕРБ да не е съгласен да се подпомогнат възрастните хора с увеличение на минималната пенсия. Ние го правим постоянно. Друг е въпросът, че повишаване на минималната пенсия за изслужено време и старост, а не пенсия за хора, които никога не са полагали труд и нямат достатъчно стаж, има други начини и способи, по които трябва да се подпомагат. Неслучайно имаме толкова развито социално подпомагане", обясни Стоянова, цитирана от "Фокус".

Управляващите: увеличение на минималната пенсия

"Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично повече от два пъти. В момента имаме 18 млн. болнични дни. 638 млн. лв. се плащат за болнични. Това е три пъти повече от преди пет години. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след 5 години просто няма да остане кой да работи", подчерта за болничните Стоянова.

Нови правила при изплащането на болничните ще предложат управляващите. Това стана ясно след заседание на коалиционния съвет в четвъртък.

Идеята е работодателят да изплаща втория и третия ден от болничния лист, а не и трите както досега. Така първият ден остава за сметка на работника. Идеята е да се намали броят на фалшивите болнични. КНСБ и КТ "Подкрепа" определиха предложението като неприемливо и поискаха спешна среща с премиера и финансовия министър. 

Темата предизвика задочен спор във властта 

Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" прехвърли топката към финансовия министър:

Секретарят на ВМРО и депутат от "Обединени патриоти" поясни, че "предложението за болничните е на финансовия министър. А предложенията на "Обединени патриоти" са за вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини".

"Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", каза Ангелов.

На въпрос защо коалиционният партньор на "Обединени патриоти" лъжат, Ангелов коментира, че не е слушал Менда Стоянова какво точно е казала. Той обясни, че на коалиционен съвет са били подкрепени всичките предложения.

Владислав Горанов отговори

"Предложението за болничинте е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува". Това каза пред журналисти министърът на финансите.

"Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет", отчете Горанов.

"Двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини", заяви още Горанов.

Той посочи, че много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави.

"Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран", каза още Горанов. Според него години наред си говорят работодатели, синдакати и специалисти и се вижда, че този проблем остава нерешен.

Корнелия Нинова също се изказа 

"С решението за болничните управляващите признават безсилието на правителството да се справи със злоупотребите", каза лидерът на БСП в декларация от името на група.

"Вчера коалиционният съвет на управляващите ГЕРБ и ОП са взели решение да не се изплаща първия ден в болничните. На първо място това решение е взето извън мястото на институционалното място – това Тристранния съвет. Не това е толкова важно. Важни са аргументите и крайният резултат. Аргументът е, че има увеличаване на фалшивите болнични, увеличаване на разходите за тяхното изплащане. С това решение, вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Вместо контрол и наказанието за тези, които ползват фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници", заяви още Нинова.

"Решението за болничните е възможно най-несправедливото - призоваваме всички работещи да не го приемат мълчаливо", каза още лидерът на БСП.

"Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели. От БСП категорично му се противопоставяме. Във вашата програма няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лв. Значи, това, което е записано не изпълнявате, това, което го нямате - ощетявате изрядните работници", каза Нинова. Тя заяви, че освен, че БСП категорично ще се противопостави на това предложение, призова всички работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право, да не се примиряват с това действие на коалиционния съвет на правителството.

"Имат нашата парламентарни и политическа подкрепа в защита на техни основни права", заяви още тя. 

От ДПС също коментираха

"Не приемаме аргументите на управляващата коалиция за болничните, за нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска". Това каза народният представител от ПГ на ДПС и член на Социална комисия Ерол Мехмед пред журналисти.

"Първо, да кажа, че документът все още не е внесен в Народното събрание, затова нашият коментар ще бъде кратък. Категорично не приемаме аргументите на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол това да се отнася към правата на почтените трудещи се. Още повече, тук ще стане въпрос за правата на майките с деца", заяви още Мехмед.

По-рано сутринта председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова също коментира темата:

"Първият ден от болничния няма да се заплаща, но ще се вдигне минималната пенсия. За това се споразумяха партньорите в управленската коалиция. "През последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични от заетите на пазара на труда", каза Дариткова в ефира на БНТ. 

Тя обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

"Темата са разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение", каза Дариткова. Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.

"Трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева. Около 80 милиона ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение вчера да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева", поясни Дариткова.

Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя

предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя.  „Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни”.

Това се казва в позиция на работодателската организация.

Според тях това е сериозен и задълбочаващ се проблем във времето, но до момента никой не е предложил работеща мярка за ограничаването му. „Вярваме, че анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители. АИКБ заедно с други работодателски организации ще поиска срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание”, се пише още в позицията.

В нея се казва още, че Асоциацията е категорично против увеличаването на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на доходите на възрастните хора. Организацията подкрепя и предложението за задължително посещаване на детска градина и поемане на разходите за това от държавата. „Освен фактор за ранна социализация с всички съпътстващи положителни последици тя отразява и отношението на държавата към справяне с демографския проблем чрез вид подпомагане на семействата с ниски доходи”, коментират от АИКБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 83
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

83 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 5 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 10 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 11 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines