10

Станаха ясни имената, които Димитър Главчев предлага за своя служебен кабинет. Ето кои са номинирани за министри: 

Людмила Петкова

Людмила Петкова
Людмила Петкова Източник: БТА

Номинацията за служебен вицепремиер и министър на финансите, Людмила Петкова е родена е през 1967 година. Притежава магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университета по национално и световно стопанство. В последните десет години е директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Била е и заместник-министър на финансите от 2013 до 2014 година. Биографията й включва и опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в НАП (Национална агенция за приходите).

Калин Стоянов

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: БГНЕС

Доскорошният министър на вътрешните работи е предложението за поста и в служебния кабинет. Роден е на 28 април 1981 година в Бургас. През 20023 г. завършва бакалавърска степен в Академията на МВР, а през 2008 година и магистърска степен по специалност "Право" в Бургаския свободен университет. Професионалния си път в системата на МВР стартира през 2003 г., когато става служител в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас. Следва служба в ТЗБОП – Бургас (в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора), отдел „Специални операции“ – ГДБОП - МВР, от 2016 г. е и началник на РУП – Приморско при ОДМВР - Бургас, а от 2018 г. е назначен и за началник на отдел ГДБОП – МВР. От 2021 става директор на ГДБОП.

Виолета Коритарова

Служебен кабинет - Виолета Коритарова, министър на регионалното развитие
Служебен кабинет - Виолета Коритарова, министър на регионалното развитие Източник: МРРБ

Номинацията за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в министерството на земеделието и горите и в министерството на образованието. Инженер Виолета Коритарова е и магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации в Холандия, Австрия и Германия.

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов Източник: БТА

Настоящият управител на НОИ Ивайло Иванов е предложението за служебен министър на труда и социалната политика. Иванов е роден на 21 февруари 1967 г. в Тетевен. Магистър е по финанси и кредит от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. От 2003 година работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности - от експертна до ръководна. От септември 2009 г. до настоящия момент е изпълнителен директор на Агенцията. Притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност.

Ивайло Ценов

Министерство на външните работи  - МНВР
Министерство на външните работи - МНВР Източник: mfa.bg

Номинацията за служебен министър на външните работи има солидни връзки с Виена, където е работил като консул 15 години. Притежава и добри връзки с местното правителство, като именно този мотив е бил водещ за избирането му, имайки предвид, че именно Австрия е против влизането на България в Шенген по суша. В момента е съветник, завеждащ Консулска служба към Посолството на Република България във Виена, Австрия, гласи информацията в сайта на МВнР.

Атанас Запрянов

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов Източник: БГНЕС

Номинацията за министър на отбраната, генерал Атанас Запрянов ще навърши 74 години на 16 април. Възпитаник е на Висшето народно военно училище "Васил Левски" във Велико Търново, отличен като първенец на випуска. През 1982 година придобива магистърска степен по военно дело във Военна Академия по свръзките "Будьони" в Санкт Петербург. Магистър и по "Стратегическо ръководство на въоръжените сили" в Генерал-щабния факултет на Военна Академия "Г.С.Раковски". От 1996 г. е началник управление  "Свръзки и електроника" на генщаба, а от 1997 е и първи заместник-началник на управление "Комуникационни и информационни системи" на ГЩ на българската армия. През 2003 г. става заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и е удостоен с висше звание "генерал-лейтенант".

Мария Павлова

Мария Павлова
Мария Павлова Източник: БТА

Предложението за министър на правосъдието е настоящият заместник на главния прокурор. Родена е през 1971 година в Пловдив. Завършва средното си образование през 1990 г. в ЕСПУ "Светлозар Попов" в родния си град. През 1996 г. завършва магистратура по право в Пловдивския университет. В периода 1998 – 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Между 2006 и 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е на работа като следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Вече е била служебен министър на правосъдието в в правителството на Огнян Герджиков от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. Заемала е длъжността заместник-министър на правосъдието в няколко служебни правителства в периода 2022 – 2023 г. 

Галин Цоков

Галин Цоков
Галин Цоков Източник: БТА

Номинацията за министър на образованието е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Доктор по педагогика с дисертация на тема: Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво – традиции и перспективи.

Галя Кондева

Служебен кабинет - Галя Кондева, министър на здравеопазването
Служебен кабинет - Галя Кондева, министър на здравеопазването Източник: Superdoc.bg

Номинацията за служебен министър на здравеопазването е специалист по вътрешни болести и хематология в София с над 30-годишен опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 г. Работила е в НЗОК, Института по спешна помощ "Пирогов", "Аджибадем Сити Клиник", УМБАЛ "Токуда", ДКЦ "Вита". От 2022 г. е начело на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Найден Тодоров

Служебен кабинет - Найден Тодоров, министър на културата
Служебен кабинет - Найден Тодоров, министър на културата Източник: БГНЕС

Предложението за служебен министър на културата е Найден Тодоров. Роден през 1974 година в Пловдив. Завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив през 1993 г. и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. От сезон 2004 – 2005 г. е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, от 2017 г. е директор на Софийската филхармония, а през 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Петър Димитров

Служебен кабинет - Петър Димитров, министър на околната среда и водите
Служебен кабинет - Петър Димитров, министър на околната среда и водите Източник: БТА

Настоящият заместник-министър на околната среда и водите е и номинацията за министър в служебния кабинет. Роден е през 1973 година. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в Университета по архитектура, строителство и геодезия – Хидротехнически факултет, се посочва на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, като над пет години е бил директор на БДДР. В периода май-декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 година е заместник-министър в МОСВ в рамките на служебен кабинет.

Кирил Вътев

Служебен кабинет - Кирил Вътев, министър на земеделието
Служебен кабинет - Кирил Вътев, министър на земеделието Източник: БТА

Номиниран за служебен министър на земеделието, Кирил Вътев е роден на 24 март 1958 г. в село Загражден, Плевенско. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на фирма за производство на месни деликатеси. Има над 30-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, въпреки че е завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. 

Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков
Георги Гвоздейков Източник: БТА

Номинацията за министър на транспорта и съобщенията е авиационен инженер, завършил магистърска програма по "Авиационна техника и технологии", "Проектиране на летателни апарати" във ВВВУ "Георги Бенковски" Долна Митрополия. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание. Част от "Продължаваме Промяната", където се присъединява с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса. Участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. 

Петко Николов

Служебен кабинет - Петко Николов, министър на икономиката
Служебен кабинет - Петко Николов, министър на икономиката Източник: БТА

Дългогодишният шеф на КЗК Петко Николов е предложението за служебен министър на икономиката и индустрията. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", има докторантура по интелектуална собственост в УНСС. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Бил е директор на Патентното ведомство до средата 2021 г. Последно Николов беше ръководител на Национална компания "Индустриални зони".

Росен Карадимов

Служебен кабинет - Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа
Служебен кабинет - Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа Източник: NOVA

Предложението за министър на иновациите и растежа, доц. д-р Росен Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г. Председател на УС на „Институт за нов икономически напредък“. Бил е народен представител в VII Велико народно събрание, участвал в приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. Като депутат в 36-ото НС е участвал в приемането на Закона за БНБ (1991 г.), Закона за банките и кредитното дело (1992 г.), Търговския закон (1991 г.). Росен Карадимов е бил правен консултант и процесуален представител на редица кредитни институции, сред които и ББР.

Владимир Малинов

Служебен кабинет - Владимир Малинов, министър на енергетиката
Служебен кабинет - Владимир Малинов, министър на енергетиката Източник: БГНЕС

Номинацията за министър на енергетиката в служебния кабинет е изпълнителният директор на националния газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД. Преди да поеме управлението на дружеството, е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ. Председател е на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан" и член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ - ENTSOG.

Валентин Мундров

Служебен кабинет - Валентин Мундров, министър на електронното управление
Служебен кабинет - Валентин Мундров, министър на електронното управление Източник: БГНЕС

Досегашният заместник-министър на електронното управление е предложението за служебен министър на същото ведомство. Професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането и управлението на екипи, проекти и програми, е съобщено в сайта на ресорното ведомство. Бил е IT консултант в Националната здравноосигурителна каса.

В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция "Софтуерна интеграция" в "Информационно обслужване" АД. Бил е експерт в Агенция "Митници", както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. Валентин Мундров е магистър със специалност "Индустриално инженерство" в Техническия университет – София, завършил е и "Електронен бизнес и електронно управление" в СУ "Св. Климент Охридски". Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии. 

Евтим Милошев

Служебен кабинет - Евтим Милошев, министър на туризма
Служебен кабинет - Евтим Милошев, министър на туризма Източник: БТА

Популярен най-вече като телевизионен продуцент, номинацията за министър на туризма е роден е на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Изкарва задължителната двугодишна казармена подготовка, след нея следва в Университет по архитектура, строителство и геодезия и през 1995 г. защитава магистърска степен по геодезия. Женен е, има две дъщери. През 2016 година е удостоен и с най-престижното отличие на Министерството на културата за принос и развитие на родната култура и национална идентичност - "Златен век".

Георги Глушков

Служебен кабинет - Георги Глушков, министър на спорта
Служебен кабинет - Георги Глушков, министър на спорта Източник: БГНЕС

Предложението за министър на спорта е Георги Глушков, едно от най-известните имена в спортната ни история. Роден е на 10 януари 1960 г. в Трявна, магистър по "Счетоводство и Контрол" от Висшия Икономически Университет във Варна. Той е първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (с отбора на Финикс Сънс) и първият баскетболист въобще от Източния Блок в нея. От 2011 г. е президент на Българската федерация по баскетбол. От 2014 г. е и член на борда на Международната централа ФИБА Европа.

Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 1 час

Обвиняемият: Това беше погрешно

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 6 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 7 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 7 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 7 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

За щастие при инцидента няма пострадали