10

Станаха ясни имената, които Димитър Главчев предлага за своя служебен кабинет. Ето кои са номинирани за министри: 

Людмила Петкова

Людмила Петкова
Людмила Петкова Източник: БТА

Номинацията за служебен вицепремиер и министър на финансите, Людмила Петкова е родена е през 1967 година. Притежава магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университета по национално и световно стопанство. В последните десет години е директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Била е и заместник-министър на финансите от 2013 до 2014 година. Биографията й включва и опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в НАП (Национална агенция за приходите).

Калин Стоянов

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: БГНЕС

Доскорошният министър на вътрешните работи е предложението за поста и в служебния кабинет. Роден е на 28 април 1981 година в Бургас. През 20023 г. завършва бакалавърска степен в Академията на МВР, а през 2008 година и магистърска степен по специалност "Право" в Бургаския свободен университет. Професионалния си път в системата на МВР стартира през 2003 г., когато става служител в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас. Следва служба в ТЗБОП – Бургас (в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора), отдел „Специални операции“ – ГДБОП - МВР, от 2016 г. е и началник на РУП – Приморско при ОДМВР - Бургас, а от 2018 г. е назначен и за началник на отдел ГДБОП – МВР. От 2021 става директор на ГДБОП.

Виолета Коритарова

Служебен кабинет - Виолета Коритарова, министър на регионалното развитие
Служебен кабинет - Виолета Коритарова, министър на регионалното развитие Източник: МРРБ

Номинацията за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в министерството на земеделието и горите и в министерството на образованието. Инженер Виолета Коритарова е и магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации в Холандия, Австрия и Германия.

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов Източник: БТА

Настоящият управител на НОИ Ивайло Иванов е предложението за служебен министър на труда и социалната политика. Иванов е роден на 21 февруари 1967 г. в Тетевен. Магистър е по финанси и кредит от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. От 2003 година работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности - от експертна до ръководна. От септември 2009 г. до настоящия момент е изпълнителен директор на Агенцията. Притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност.

Ивайло Ценов

Министерство на външните работи  - МНВР
Министерство на външните работи - МНВР Източник: mfa.bg

Номинацията за служебен министър на външните работи има солидни връзки с Виена, където е работил като консул 15 години. Притежава и добри връзки с местното правителство, като именно този мотив е бил водещ за избирането му, имайки предвид, че именно Австрия е против влизането на България в Шенген по суша. В момента е съветник, завеждащ Консулска служба към Посолството на Република България във Виена, Австрия, гласи информацията в сайта на МВнР.

Атанас Запрянов

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов Източник: БГНЕС

Номинацията за министър на отбраната, генерал Атанас Запрянов ще навърши 74 години на 16 април. Възпитаник е на Висшето народно военно училище "Васил Левски" във Велико Търново, отличен като първенец на випуска. През 1982 година придобива магистърска степен по военно дело във Военна Академия по свръзките "Будьони" в Санкт Петербург. Магистър и по "Стратегическо ръководство на въоръжените сили" в Генерал-щабния факултет на Военна Академия "Г.С.Раковски". От 1996 г. е началник управление  "Свръзки и електроника" на генщаба, а от 1997 е и първи заместник-началник на управление "Комуникационни и информационни системи" на ГЩ на българската армия. През 2003 г. става заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и е удостоен с висше звание "генерал-лейтенант".

Мария Павлова

Мария Павлова
Мария Павлова Източник: БТА

Предложението за министър на правосъдието е настоящият заместник на главния прокурор. Родена е през 1971 година в Пловдив. Завършва средното си образование през 1990 г. в ЕСПУ "Светлозар Попов" в родния си град. През 1996 г. завършва магистратура по право в Пловдивския университет. В периода 1998 – 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Между 2006 и 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е на работа като следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Вече е била служебен министър на правосъдието в в правителството на Огнян Герджиков от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. Заемала е длъжността заместник-министър на правосъдието в няколко служебни правителства в периода 2022 – 2023 г. 

Галин Цоков

Галин Цоков
Галин Цоков Източник: БТА

Номинацията за министър на образованието е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Доктор по педагогика с дисертация на тема: Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво – традиции и перспективи.

Галя Кондева

Служебен кабинет - Галя Кондева, министър на здравеопазването
Служебен кабинет - Галя Кондева, министър на здравеопазването Източник: Superdoc.bg

Номинацията за служебен министър на здравеопазването е специалист по вътрешни болести и хематология в София с над 30-годишен опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 г. Работила е в НЗОК, Института по спешна помощ "Пирогов", "Аджибадем Сити Клиник", УМБАЛ "Токуда", ДКЦ "Вита". От 2022 г. е начело на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Найден Тодоров

Служебен кабинет - Найден Тодоров, министър на културата
Служебен кабинет - Найден Тодоров, министър на културата Източник: БГНЕС

Предложението за служебен министър на културата е Найден Тодоров. Роден през 1974 година в Пловдив. Завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив през 1993 г. и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. От сезон 2004 – 2005 г. е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, от 2017 г. е директор на Софийската филхармония, а през 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Петър Димитров

Служебен кабинет - Петър Димитров, министър на околната среда и водите
Служебен кабинет - Петър Димитров, министър на околната среда и водите Източник: БТА

Настоящият заместник-министър на околната среда и водите е и номинацията за министър в служебния кабинет. Роден е през 1973 година. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в Университета по архитектура, строителство и геодезия – Хидротехнически факултет, се посочва на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, като над пет години е бил директор на БДДР. В периода май-декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 година е заместник-министър в МОСВ в рамките на служебен кабинет.

Кирил Вътев

Служебен кабинет - Кирил Вътев, министър на земеделието
Служебен кабинет - Кирил Вътев, министър на земеделието Източник: БТА

Номиниран за служебен министър на земеделието, Кирил Вътев е роден на 24 март 1958 г. в село Загражден, Плевенско. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на фирма за производство на месни деликатеси. Има над 30-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, въпреки че е завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. 

Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков
Георги Гвоздейков Източник: БТА

Номинацията за министър на транспорта и съобщенията е авиационен инженер, завършил магистърска програма по "Авиационна техника и технологии", "Проектиране на летателни апарати" във ВВВУ "Георги Бенковски" Долна Митрополия. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание. Част от "Продължаваме Промяната", където се присъединява с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса. Участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. 

Петко Николов

Служебен кабинет - Петко Николов, министър на икономиката
Служебен кабинет - Петко Николов, министър на икономиката Източник: БТА

Дългогодишният шеф на КЗК Петко Николов е предложението за служебен министър на икономиката и индустрията. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", има докторантура по интелектуална собственост в УНСС. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Бил е директор на Патентното ведомство до средата 2021 г. Последно Николов беше ръководител на Национална компания "Индустриални зони".

Росен Карадимов

Служебен кабинет - Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа
Служебен кабинет - Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа Източник: NOVA

Предложението за министър на иновациите и растежа, доц. д-р Росен Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г. Председател на УС на „Институт за нов икономически напредък“. Бил е народен представител в VII Велико народно събрание, участвал в приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. Като депутат в 36-ото НС е участвал в приемането на Закона за БНБ (1991 г.), Закона за банките и кредитното дело (1992 г.), Търговския закон (1991 г.). Росен Карадимов е бил правен консултант и процесуален представител на редица кредитни институции, сред които и ББР.

Владимир Малинов

Служебен кабинет - Владимир Малинов, министър на енергетиката
Служебен кабинет - Владимир Малинов, министър на енергетиката Източник: БГНЕС

Номинацията за министър на енергетиката в служебния кабинет е изпълнителният директор на националния газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД. Преди да поеме управлението на дружеството, е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ. Председател е на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан" и член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ - ENTSOG.

Валентин Мундров

Служебен кабинет - Валентин Мундров, министър на електронното управление
Служебен кабинет - Валентин Мундров, министър на електронното управление Източник: БГНЕС

Досегашният заместник-министър на електронното управление е предложението за служебен министър на същото ведомство. Професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането и управлението на екипи, проекти и програми, е съобщено в сайта на ресорното ведомство. Бил е IT консултант в Националната здравноосигурителна каса.

В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция "Софтуерна интеграция" в "Информационно обслужване" АД. Бил е експерт в Агенция "Митници", както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. Валентин Мундров е магистър със специалност "Индустриално инженерство" в Техническия университет – София, завършил е и "Електронен бизнес и електронно управление" в СУ "Св. Климент Охридски". Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии. 

Евтим Милошев

Служебен кабинет - Евтим Милошев, министър на туризма
Служебен кабинет - Евтим Милошев, министър на туризма Източник: БТА

Популярен най-вече като телевизионен продуцент, номинацията за министър на туризма е роден е на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Изкарва задължителната двугодишна казармена подготовка, след нея следва в Университет по архитектура, строителство и геодезия и през 1995 г. защитава магистърска степен по геодезия. Женен е, има две дъщери. През 2016 година е удостоен и с най-престижното отличие на Министерството на културата за принос и развитие на родната култура и национална идентичност - "Златен век".

Георги Глушков

Служебен кабинет - Георги Глушков, министър на спорта
Служебен кабинет - Георги Глушков, министър на спорта Източник: БГНЕС

Предложението за министър на спорта е Георги Глушков, едно от най-известните имена в спортната ни история. Роден е на 10 януари 1960 г. в Трявна, магистър по "Счетоводство и Контрол" от Висшия Икономически Университет във Варна. Той е първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (с отбора на Финикс Сънс) и първият баскетболист въобще от Източния Блок в нея. От 2011 г. е президент на Българската федерация по баскетбол. От 2014 г. е и член на борда на Международната централа ФИБА Европа.

Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 6 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 11 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 11 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 13 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 13 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 14 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

<p>Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница, ето защо (СНИМКА)&nbsp;</p>

Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница

Свят Преди 14 часа

Това съобщиха от EuroAirport Basel-Mulhouse

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

Свят Преди 14 часа

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на банката

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Свят Преди 15 часа

Повече подробности може да прочетете в следващите редове