17

З а някои пенсионери сумата, изплащана от частния и държавния фонд ще бъде по-малка, отколкото, ако получават пенсия само от НОИ.

„Според мен това е много мотивиращо за тези, които работят честно. То ще се случи на онези, които са работили в сивия сектор или нарочно са плащали социални осигуровки на много ниски нива. От първата партида, които са предимно жени и ще имат право на пенсия на 61 години и нещо през 2021 г. това са ще са около 20%”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVA икономистът Владимир Каролев.

Той подчерта, че най-големият частен пенсионен фонд в България е под управлението на австрийска компания с 200 години опит в този бизнес, има и холандци, а и българските мениджъри не са лоши.

Манолов: Българите вече не искат да работят за малко пари

Каролев посочи, че парите в частните фондове са в лични сметки, докато тези в НОИ са общи.

„Моят съвет е, хора, самите вие искайте да се осигурявате на реалните си доходи”, категоричен е икономистът.

„Няма ситуация, някой, който се осигурява на поне средна работна заплата, като събере пенсията от НОИ и тази от фонда, да получи по-малко пари”, заяви Каролев.

По думите му, когато смесената система от държавен и частни пенсионни фондове е била въведена в България от правителството на Иван Костов, е имало цел след 6 години 10% от стойността на пенсиите да идва от личните сметки, а остатъкът от НОИ. Само че парите в частните фондове са стигнали само до 5% от цялата сума. Причината е масовата практика работниците да се осигуряват на минималната заплата. Така съседна Румъния, където системата е въведена по-късно, вече ни е изпреварила.

„Солидарната система винаги трябва да я има. Но тя трябва да е поддържаща. Знаете ли кои са най-богатите пенсионери? Японците. Защото в Япония на държавна пенсия разчитат само служителите в публичния сектор. А другите, които са в частни фирми, плащат съвсем малка вноска в държавната солидарна система”, заяви Каролев.

Той коментира и данните на БНБ, че българските емигранти са изпратили в България рекордната сума от малко над 1,1 млрд. евро.

„Синът ми работи в Лондон. Аз нямам нужда да ми помага, слава богу. Но има много ниски възможности за инвестиции там. Например лихвеният процент за депозитите е близо до нулата. Тук е малко по-голям. И вече трета година синът ми прави инвестиции в България. Юпи е, с доста високи доходи в банковия сектор и не е изключение”, каза Каролев.

„Тези, които берат портокали и маслини в Гърция например, с парите от това живеят в България. Значителна част от парите на емигрантите отиват за потребление, за спестяване или за ремонти на жилища. Това е доста позитивно”, смята икономистът.

„Криза в Европа няма, нито рецесия. Има намаляване на икономическата активност в някои държави. Не случайно в следващите три години в България се планира икономически ръст над 2,5%, даже догодина е 3,3%”, поясни Каролев.

„Българите и въобще източноевропейците, работещи в ЕС, са почти последните, които може да бъдат уволнени, поради факта, че са по-мотивирани. Доказано е, че когато човек е с по-ниски спестявания и доходи, той е по-мотивиран. На мои познати, които работят в туризма в Гърция, работодателите им дават бонуси и предплащане за следващия сезон, за да си гарантират, че ще работят с тях и догодина. Там не можем да търсим рискове за бюджета”, каза Каролев.

Според него това, че емигрантите са един от основните източници на инвестиции в България, не е непременно лошо.

Емигрантите са най-големият инвеститор в България

„Това не е нещо, което да не се е случвало в историята на света. Ирландия само преди 30 години е била втората най-бедна държава в Европейския съюз и основните ѝ приходи са били от ирландци, работещи в чужбина. За 30 години това се промени.  Винаги съм казвал, че хората, които работят в чужбина, работят по-усилено,отколкото в България. И обикновено изкарват по-високи доходи. Значима част от тях се връщат, след като поработят известно време навън, с нови умения и с нова работна етика. Това според мен е положително за страната. Негативното е, че тези хора са откъснати от родината си и близките си”, заяви Каролев.

Той подчерта, парите от емигрантите са частни и евентуалното им намаляване няма как да се отрази на държавния бюджет.

По думите му, средствата идващи от българите в чужбина са много повече от отчитаните официално, тъй като всеки може да внесе в България до 10 000 евро, без да ги декларира на границата.

Икономистът коментира и проблема с растежа на заплатите в България.

 „Когато се увеличават заплатите в държавния сектор, в частния сектор има натиск и те да ги увеличат, и това винаги се случва. Ако погледнете цифрите от 2000 до 2018 година само в две години в държавния сектор има по-високо увеличение на заплатите, отколкото в частния. Едната от тях е годината на кризата – 2009. Всяка година в частния сектор заплатите растат с по-висок процент. Наскоро излязоха данните за първите 9 месеца на тази година. Има близо 11% ръст на заплатите, в сравнение с същия период на предишната. Толкова за кризата в България”, посочи Каролев.

„Много добре каза министърът какъв е бюджетът – той е реалистичен, балансиран и разумен. За мен най-важната дума е балансиран. Както при бюджета на едно физическо лице – не може цял живот да живее на заем, защото децата му ще плащат. Догодина е първият бюджет на България, който е планиран с нулев дефицит. Второто положително нещо е, че догодина е първият бюджет от много години, в който няма увеличение на данъците. ГЕРБ се хвалят, че не са качвали данък общ доход и кооперативен данък. Това е вярно, но те години наред качват нещо, което хората по-трудно виждат, освен ако не са грамотни икономисти. Когато качваш социалната осигуровка, това е данък върху труда. Когато качваш максималния осигурителния доход, това също е данък за тези, които работят на тази сума, а обикновено те са най-производителните хора в икономиката”, счита Каролев.

„Другото нещо, което е положително в бюджета за догодина, е, че има много по-изразен фокус върху здравеопазването и образованието. Но тук има и негативен аспект – увеличението на калпак. Продължава голяма част от дохода на един учител да се формира от това, колко години е работил в системата, а не какво допринася за нея”, заяви Каролев и добави, че родителите и децата трябва да оценяват учителите.

„Няма дефицит на учители. Това е един от митовете, разпространявани от профсъюза на учителите. Има застаряване на учителите. А причината е, че младежите, завършващи педагогика знаят, че каквото и да правят, заплатите им ще бъдат много по-ниски от тези на учителите, работили дълги години”, смята Каролев.

„В здравеопазването пък е тотален, не знам дали е точната дума, батак. В здравеопазването се нарушават законите всеки ден, защото иначе болниците не могат да се издържат”, подчерта икономистът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 минута

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 42 минути

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 4 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 4 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички