23

Б ългарите зад граница са най-големият инвеститор в България, показва нов доклад на Световната банка, цитиран от NOVA.

Сумата изпратена в страната от нашите сънародници, работещи в чужбина, възлиза на 2,39 млрд. долара, което се равнява на над 4 млрд. лева и представлява ръст с почти 9% в сравнение с предходната година. В сумата не са включени парите в брой, влезли в България, тъй като те не се отчитат пред БНБ.

Средствата, които са изпратили българите от чужбина, вече надминават с близо 40% преките чуждестранни инвестиции.

Парите, които получават българите от близките си в чужбина, се харчат най-вече за покриване на текущи разходи като храна и дрехи. Част от сумите обаче се влагат и в имоти.

С парите си към родината трудовите емигранти вече формират близо 4% от брутния вътрешен продукт на България, като по този дял от икономиката, страната ни е на първо място в ЕС.

"Емигрантските пари служат за покупки на най- належащите стоки, текущи ремонти на жилището, сметки. Тези пари не помагат на българската икономика да расте, както биха помогнали едни чужди инвестиции", коментира Десислава Николова от Институт за пазарна икономика. "Притеснително е феноменът на българската емиграция в чужбина, защото това означава, че българската икономика разполага с по-малко човешки капитал и човешки ресурси, с които да произвежда".

Друг скорошен доклад на Световната банка показа, че България е страната с най-бързо намаляващо население в света.

За последните 10 години най-много пари са изпратили българските емигранти в САЩ, Испания и Германия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@