Приеха бюджета на първо четене - догонващ или балансиран
Източник: БГНЕС
38

Н ародното събрание прие на първо четене Бюджета за 2020 г.

126 депутати гласуваха „за” законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. 92 бяха против, нямаше нито един въздържал се. 

Те гласуваха парите за догодина при заложени приоритети: образование, здравеопазване и отбрана. "Против" гласуваха БСП и ДПС.

Със 17% се увеличават учителските заплати, което ще струва на държавата 360 милиона лева.

Увеличават заплатите на учителите със 17%

Минималната заплата от първи януари става 610 лева. С 10% по-високи възнаграждения са разписани и за служителите в администрацията.

Какво е новото в бюджета за здраве

Бюджет 2020 г. е първият от години, който е на нула - т.е. държавата ще харчи точно толкова, колкото е успяла да събере.

Правителството вече обеща данъците и осигурителните вноски да не се повишават през следващата година. Максималният доход, върху който работещите ще могат да се осигуряват също остава без промяна - 3000 лева.

КНСБ: Бюджетът се увеличава, но не за всички 

Над 4,7 милиарда за бюджета на НЗОК за 2020 г. 

От ГЕРБ посочиха, че Бюджет 2020 е съобразен с приоритетите на правителството и е поредното спазено обещание към българските граждани, той е изпълним и предвидим и гарантира спокойствие на бизнеса и на хората.

„Ние,  ГЕРБ, и вие, БСП, имаме фундаментални различия за начина, по който следва да се развива икономиката, и за начина, по който държавата следва да стимулира и участва в това развитие”, заяви Менда Стоянова.

Според "Воля" проектобюджетът е инерционен, но от групата заявиха, че, като отговорни и последователни, ще го подкрепят, както са подкрепили и миналогодишния.

Оценката ни за бюджета е, че той е инерционен, донякъде е догонващ, но не и изпреварващ, коментира лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Няма да се справите и тази година с демографската криза, с престъпността, със здравеопазването, с корупцията, изреди той. Но като отговорни и последователни в политиката, ще подкрепим този бюджет, каза Марешки и припомни, че миналата година също са подкрепили бюджета.

Славчо Атанасов /"Обединени патриоти"/ критикува министъра на финансите Владислав Горанов, че преди няколко дни публично е призовал общините да си вдигнат данъците, защото били изключително ниски. Когато се вдигнат данъците на общините, потреблението се срива, предупреди Атанасов. Той посочи още, че според най-големите авторитети се задава сериозна икономическа криза в световен мащаб до две години. Как така ще призовавате общините да си вдигат данъците, когато в Европа започнаха да свалят данъците на общините, попита той.

Относно буферите и бюджетното салдо, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че предвид опасенията за предстоящи неблагополучия в следващите години по отношение на икономиката, в частност на българската, най-разумното в този момент е балансираният бюджет. Ако по някакви неблагоприятни причини не успеем да реализираме същото ниво на приходи, то разходната част е гарантирана, и за мен това е добрата новина и това е устойчивост, увери Горанов. Той призова реформи и промени да не се използват за евтини популистки цели. Докато се състезаваме на основата на това кой повече ще се хареса на българските граждани, нито една смислена реформа няма да можем да направим, коментира министърът и даде пример със здравеопазването. Промените, свързани със социалната помощ и хората с увреждания, бяха писани на коляно и скоро ще се види провалът на тази реформа, посочи още той. Относно дебата за диференцираната ставка на ДДС, Горанов коментира, че са възможни всички параметрични решения, но те трябва да бъдат в пакет.

"Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви друг подход на дискусия за бюджета.

Не този, който казва „има Х количество пари, нека да видим как да ги раздадем и разпределим, а обратно”. Имаме ето тези проблеми в държавата, нека да видим как да ги решим". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Да започнем с най-наболелите въпроси, по някои от които мисля, че сме единодушни. Тези въпроси, които ще поставя на вашето внимание касаят най-много българските граждани. Питаме се дали се решават те през бюджета и отговорът ни е - не. Първо демографската криза. Всички сме единодушни, че това е огромен проблем за България, без оглед на политическите и партийните ни различия. Решава ли бюджетът с мерките, които предлага този проблем, или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. Детските остават същите, за младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не са достатъчно. Разбира се, ние както винаги ще предложим своята алтернатива, като семейно подоходно облагане, за да подпомогнем младите хора, които работят и отглеждат деца, помощи за второ и трето дете на работещи родители, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, безплатен за цялата страна, както и преизчисляване на всички пенсии", добави Нинова.

Образование и здравеопазване - основни приоритети в бюджета за 2020 г.

"Вторият проблем, за който мисля, че сме единодушни, че е огромен за България, е здравеопазването. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не. Отпускате нови 500 млн. лв. , но няма гаранции, че те ще стигнат до медицинските сестри и ще има увеличение на заплатите им, няма гаранции за стабилизирани на държавните и общински болници, остават доплащанията на пациентите, дори на такива, които са се осигурявали цял живот. Разбира се, че ние ще предложим тук алтернатива – покриване на разходи на държавните и общински болници, те да не са търговски дружества, наредба за определяне на базова заплата на медицинския персонал.

Третият приоритет за всички ни, включително го чухме от министъра, са доходи и бедност. Решава ли бюджетът този въпрос? Не, не го решава. Увеличават се с 10% доходите в бюджетната сфера, но 2 млн. българи остават под прага на бедност и това са предимно възрастни и млади хора. За пенсионерите, много от които остават под прага на бедност, увеличението е само със 6% на пенсиите. Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии и ще внесем предложението си между първо и второ четене. Мерките в бюджета не само не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството", каза Нинова.

Тя подчерта, че четвъртият проблем е образованието. Какво прави бюджетът за тази сфера? Добра мярка е увеличаването на заплатите на учителите, но нищо подобно няма да се случи с учените, работещите в университетите, младите кадри на БАН, а науката е тази, която може да гарантира растежа на икономиката. По-лошото е, че продължава принципът парите следват ученика. Колкото и пари да наливате там - "парите следват ученика" означава училищата в малките населени места да бъдат закривани, защото няма деца. След като те отидат да учат в големите градове, родителите им ще ги последват и ще задълбочите проблема с обезлюдяването и регионалните различия.

"Най-важният пети въпрос - икономика. Какво се прави за икономиката? В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП. При положение, че в европейски държави и други наши основни партньори като например Германия, Италия, Турция икономиката върви надолу, това неминуемо ще се отрази и на България, колкото и да си заравяте главата в пясъка. Правителството не само не прави нищо, но свива капиталовите разходи. Поради неизпълнение на капиталовата програма в последните години нямаме сериозен ръст на БВП. По данни на Министерство на финансите между 2009 г. и 2017 г. в бюджета са планирани капиталови разходи в размер на 48 млрд. лв. Знаете ли колко са изпълнени? 38 млрд. лв., а ако оставащите 10 млрд. лв. бяха инвестирани в българската икономика през тези 8 години, то БВП следваще да е с 30 млрд. лв. повече. Това щяха да са средства, които да послужат за социални политики, реинвестиции и други. Това означава и че БВП още в края на 2017 г. трябваше да надхвърли 131 млрд. лв., а на глава от населението да бъде 9000 евро, с което ще надминем Румъния. Свиването и ограничаването на капиталовите разходи в продължение на 10 години от страна на правителствата на Борисов води до невъзможност за по-голям ръст в БВП. За съжаление и за 2020 г. правите същото. Ето защо ние оценяваме Бюджет 2020 като бюджет на застоя и между първо и второ четене ще внесем нашия алтернативен бюджет - на развитието", завърши Нинова. 

Нашата основна критика и към този бюджет е както и към предния. Липсват реформи, липсват средства да се направят тези реформи, проиграва се, губи се ценно политическо време, в което икономическият цикъл е изключително благоприятен за страната. Това каза Йордан Цонев от ДПС.

„Не се предприемат мерки да се ускори това икономическо развитие, решителни мерки. Няма нито една реформа за улесняване на бизнеса”, заяви Цонев.

Той добави, че ДПС няма да подкрепят този бюджет. Не само защото разделението опозиция-управляващи е и по гласуването за бюджета, но и с аргументите, които изтъкнах. Добронамерени сме и бяхме добронамерени в това, което казахме. В бюджета липсват онези неща, които ще ускорят растежа, които ще направят България така, че да започва да догонва, а не да стои на същата дистанция от европейските държави и по отношение на доходи, стандарт и на всичко останало. И ние ще продължим да настояваме за това, да се изработи такава обща програма и тя да се следва от всяко правителство в следващите мандати”, посочи Цонев. 

Цонев коментира, че с този бюджет повече от 3 процента растеж не може да се постигне, но, по думите му, това не е догонващ растеж. Според него този бюджет е "повече от същото", тъй като няма ефективност на публичните средства, защото няма реформи. Всяко наливане на средства в нереформирана система не е плюс за управляващото мнозинство, а е сериозен минус, каза той. ДДС за някои храни и отрасли трябва да бъде използван като икономически лост, посочи Цонев. По думите му трябва дискусия, остарял е постулатът за единната ставка. Не се предприемат решителни мерки за ускорено икономическо развитие, коментира той и заяви, че ПГ на ДПС няма да подкрепи този бюджет.

"Колкото повече, толкова повече", отговори Александър Иванов /ГЕРБ/, цитирайки известен литературен герой и наблегна на положителните страни на бюджета. Той посочи, че България е сред първите три страни в ЕС по ръст на минималната работна заплата. Относно критиките за икономическия растеж, Иванов коментира, че той е пак над средното ниво за европейските държави и ни позволява да догонваме, но, за съжаление, бавно.

Йордан Цонев уточни, че ПГ на ДПС предлага дебат за ДДС не в социалната му роля. Не смятаме, че ще падне цената на хляба например, ако се намали ставката, ние искаме да използваме данъчната политика като икономически лост за развитие на сектора, за повишаване на конкурентоспособността, обясни той.

Корнелия Нинова го репликира, че БСП наистина влага социална функция в диференцирането на ДДС за детски храни и за лекарства, но отбеляза, че социалният елемент не пречи на икономическия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Смъртоносни и безсмъртни: 7 невероятни факта за медузите

Смъртоносни и безсмъртни: 7 невероятни факта за медузите

Любопитно Преди 2 минути

Вижте някои от най-интересните факти за тези необичайни същества

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

Свят Преди 19 минути

Изчакването по границите води до загуби от стотици хиляди евро за бизнеса, се посочва в одобрения текст

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

Свят Преди 48 минути

НСА е натоварена основно с глобален мониторинг и това е, което сателитите обикновено правят

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 1 час

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 1 час

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 1 час

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 2 часа

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 2 часа

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 часа

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?