21

Н а натиск не мога да се подам, защото имам много ясна рамка, гласувана от Народното събрание. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира избора на нов вид изтребители, който страната ни трябва да направи при модернизацията на българската авиация, предаде БГНЕС.

Каракачанов обърна внимание на изказването на американския посланик Ерик Рубин, според когото, ако страната ни купи самолети F-16, това ще бъде най-добрата инвестиция за въоръжените ни сили.

"Цифрата е определена – 1,5 млрд. лева. Способностите, които трябва да имат тези самолети са ясно определени, също гласувани от Народното събрание. Всеки рекламира своята продукция“, смята Каракачанов. "Да кажеш, че американският самолет е най-добър. Същото го казват и шведските колеги, както и италианците. Всеки си рекламира стоката. За мен е важно дали цените, които те ще дадат отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет“, допълни още той.

Каракачанов е категоричен – най-важна е способността на самолетите да изпълняват мисията си по охрана на въздушното ни пространство. Ако възникне хипотезата, че трябва да се промени цената, трябва да започне процедурата отначало, припомни военният министър.

Вицепремиерът коментира и проверката за евентуални нарушения при изграждането на преградното съоръжение на границата с Турция. "Изграждането на оградата беше възложено на областните управители. Аз не познавам нито един от тримата, които са провеждали тези процедури. Ако има такива нарушения, следва виновните лица да понесат отговорност“, смята той.

България пита за цените на тези изтребители

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@