21

С тигат ли парите, които плащаме за застраховки, за да се покрият щетите - според някои застрахователи „Гражданската отговорност” може да стане 800 лева. 

Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи.

„Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите имат по тази застраховка „Гражданска отговорност”. Това не го твърдим ние застрахователите, а това е в официален доклад на Комисията за финансов надзор”, заяви Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи пред "Здравей, България" по NOVA.

По думите й докладът установява недостиг от 60 милиона лева към края на миналата година. Парите за изплащането на тези обезщетения са от други застраховки, които са по-печеливши.

„Тази година недостигът се очертава да стане още по-голям”, заяви Колчакова.

Причините били няколко. Сред тях – решение на ВКС, което разширява кръга от хора, които имат право да търсят обезщетение за морални болки и страдания за загинал техен близък.

„Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице”, обясни Колчакова.

Има иск от 29 братя и сестри на загинало лице - такъв пример даде тя. 

„Изчисляваме дупката да бъде между 800 милиона до 1 милиард и 300 милиона”, обясни Колчакова. „Ако има такъв недостиг пътищата са два – увеличаване на цената на „Гражданската отговорност”. Това 800 лева обаче е непостижимо, нека бъдем реалисти”, коментира Колчакова.„Другият вариант е да се ограничат сумите на обезщетения, които се изплащат”.

В Англия има таван 10 000 паунда за увредено лице, даде пример тя. 

Те покриват и щети на румънски шофьори, направили катастрофа в Италия, но караща български номера, посочи секретарят на асоциацията. 

Край на гратисния период за "Гражданска отговорност"

Шоково поскъпване на "Гражданска отговорност"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@