14

З ам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков говори в предаването „Здравей, България” по NOVA относно предложението за промени в здравеопазването, според което ще можем да се осигуряваме и в частни фондове.

„Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат премахнати. НЗОК е институцията, която стои зад гърбовете ни, закупува за нас услуги и ние ги използваме”, заяви той.

С този модел се дава възможност на хората да изберат кой да се грижи за техните пари – нашите здравни вноски.

И то така да се грижи и аз така да бъда обгрижван, че да чувствам внимание и грижа към мен. Това в момента липсва”, обясни още Пенков.

Ще има възможност и за доплащане за допълнителни услуги (бел. ред. допълнително здравно осигуряване) освен основния задължителен пакет, според здравните рискове при отделния пациент. „Хубавото е, че при този модел е забранена негативната селекция. Например, ако аз имам онкологично заболяване фондовете няма право да откажат, да ме осигурят”, уточни зам.-министърът.

Пенков увери, че

няма шанс фондовете да опитат да намалят задължителния основен пакет от услуги, които трябва да получим

срещу 8% месечна здравна вноска, която плащаме задължително.

„Този пакет се определя от министъра на здравеопазването, използвайки знанието на лекарите кога какво трябва да се случи и какво трябва да се лекува, той излиза с наредба и не подлежи на промяна. Единственото, което могат да правят оттук нататък е да гарантират на всеки един човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които могат да печелят. От основния пакет не се предвижда да се печели”, обясни той.

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега

– здравна застраховка да се събира от всички, да се разпределя и от нея да се ползват всички, които се нуждаят от медицинска помощ.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@