25

З дравният министър Кирил Ананиев представи 2 варианта за промени на здравноосигурителния модел по време на кръгла маса за реформите на съществуващия модел, предаде агенция БГНЕС.

Пред експертите на международна конференция министърът отбеляза, че целите и на двата варианта са да се повиши удовлетвореността на пациентите, да се подобри ефективността на използването на средствата в здравната система, да се оптимизира структурата и разпределението на болничните ресурси и да се преодолеят териториалните дисбаланси в системата.

Основни цели са и подобряването на контрола в системата и намаляването на нерегламентираните разходи.

„Въвеждането на нов здравноосигурителен модел ще създаде възможност за реализиране на нови политики и програми и за инвестиции и обновяване на материалната база и технологиите за лечение“, каза Ананиев.

Първият модел сдържа пълна демонополизация на Здравната каса и наличието на множество здравни фондове.

Този модел е двустълбов, в него Ананиев предвижда 8-процентна здравна вноска, конкуренция между Здравната каса и здравни застрахователни фондове, задължително здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд, Здравната каса и застрахователите се договарят за здравните услуги с лечебните заведения.

Кирил Ананиев посочи и

втори модел. Той предлага задължително здравно застраховане, което ще има три стълба:

Здравната каса, здравно застраховане и доброволно здравно застраховане, каквото имаме и в момента. При втория модел се въвежда гранична линия на плащане от около 700 лв. за болнично лечение, при което, ако лечението е под тази линия, се поема до 85% от касата и 15% от пациента, но ако е над тази сума лечението се заплаща от Задължителния здравен фонд и пациентът не доплаща. Задължителните здравно-осигурителни фондове получават по 12 лв. от всеки човек.

Според застрахователите нито един от моделите не е приложим във вариантите, в които е предложен. “Не знаем какво ще покрива с вариант 2, в който има определени 12 лв, които ще покриват разликата между клинична пътека с цена 700 лв. и скъпите пътеки“, каза Мими Виткова, директор на Здравно-осигурителен фонд.

Вижте още:

Къде потъват парите за здравеопазване

Евростат: Българинът харчи най-много за храна, по-малко за здраве

Кой е основният проблем за българите при здравеопазването

Министърът: Здравеопазването ни е отличник

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@