14

М инистерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя въвеждането на нови изисквания, които целят да направят движението по родните пътища по-безопасно. Няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата, каза във вторник вътрешният министър. България е с най-лоши показатели по брой загинали и ранени на пътя в ЕС

Сред готвените мерки е промяна в начина за проектиране на пътищата и обособяването на зони за безопасност. Така, ако автомобил излезе от пътя, той ще влезе в тях, а няма да се удари в дърво, стълб или стена. Обхватът на зоната ще се определя в зависимост от класа на пътя и допустимата максимална скорост на движение за автомобилите.

Според новата наредба скоростта, за която ще се проектира път, ще се определя от функциите му и от терена. Така например, ако магистрала минава през равнина, проектната скорост ще бъде 140 км/ч, при хълмист терен - 130 км/ч , а при планински – 120 км/ч. 

В „Здравей, България” експерти изразиха опасения, че обмисляните промени няма да бъдат достатъчно ефективни. Според председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите у нас Красимир Георгиев „често се къса нишката между нормативните уредби и реалното им прилагане”. Той разкритикува и идеята за въвеждане на задължително кормуване на полигон като част от курсовете за бъдещи шофьори. Георгиев смята, че това не учи кандидат-водачите как да шофират в реална среда. Освен това, местата на съществувалите някога полигони вече били застроени.

Председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров пък призова новото ръководство на регионалното министерство да се погрижи за премахването на „неефективните и остарели знаци в цяла България”.

„Това ще отпуши трафика и ще намали предпоставките за катастрофи”, категоричен бе Тодоров.

Държавата ще бори войната по пътищата с нов орган

Коланите в автобусите - кога ще има

Борисов поиска три оставки и ги получи

Експерти за грешките край Своге

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@