85

Д а изхарчиш един милион за година, без да работиш - данъчните тръгват по следите на парите на близо 300 богати българи без регистрирани доходи.

Разминаването е засечено като са сравнили информацията от данъчните декларации и продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми на най-различни стоки. 

„До този извод стигнахме при анализ на данъчните декларации и базите с данни, с които разполагаме. Сравнихме два източника на информация – данъчните декларации и продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми в България на най-различни стоки, включително луксозни. Оказа се, че между двете бази с данни има известно несъответствие – близо 300 души, които номинално не са декларирали нито лев доход за 2016 г., но едновременно с това са извършили покупки за над 50 000 лева. Все пак има двама души, които за този период са отчели покупки за над 1 млн. лв.”, обясни Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите за „Здравей, България” по NOVA.

Близо 5 млрд. излязоха от касите на фирмите след НАП

Пунктовете за ГТП укрили приходи за над 20 млн. лв.

Ревизоро: Да си богат не е нещо лошо, не си престъпник

Има и още хора, но харчовете на тези 300 са внушителни. 

По думите му ревизията ще определи какъв данък не е внесен и какви лихви се дължат.

„Ако има престъпление, ще започне наказателно преследване. Но тепърва следва да се изясни дали някой от съпрузите на тези хора няма други официално декларирани доходи, но по всичко изглежда, че има доста съмнителни неща в поведението на тези близо 300 души”, добави Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@