5

Б лизо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

По предварителни данни наличните суми в брой към края на 2017 г. са малко над 8 млрд. и 100 млн. лв. Година по-рано като касова наличност счетоводно са били отчетени над 13 млрд лв., информират от приходната администрация.

Борисов за администрацията: Няма компютри и тоалетни. Уискито и бонбоните си вървят

Акция срещу корумпирани служители на НАП

Арестуваните данъчни вземали между 500 и 5000 лева като подкуп

През 2017 г. НАП започна множество проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма.

В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Проверките на НАП потвърдиха първоначалното допускане, че главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собственици и управители на фирми, за които не са представяни документи.

Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани ревизии.

От приходната агенция допълват, че и занапред ще продължат да наблюдават наличностите в брой във финансовите отчети на дружествата.

В НАП има списък с над 13 500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса (общо 4,3 млрд лв.) към края на 2017 г., чието данъчно поведение ще са наблюдава през 2018 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@