77

С ъбития по повод 151 години от гибелта на Васил Левски имаше в цялата страна. Редица българи почетоха паметта на Апостола на свободата.

Ловеч

В Ловешко днес се проведе поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Утре събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола, с участие на ученици от ОУ „Васил Левски“.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с откриване на изложба „70 години музей „Васил Левски" в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

От 19:00 часа ще започне за единадесета година възпоменателното факелно шествие „151 години безсмъртие“, организирано от „Ловчанци“. 

Източник: БТА

Велико Търново

С военен ритуал във Велико Търново стотици хора се поклониха пред паметника на Апостола на свободата. В своето  слово началникът на Националният военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов посочи, че на този ден  делото на Васил Левски ни напомня, че има нещо по-ценно от самите нас, а това е родината - България. Такива дни са тъжни, но именно чрез тях няма как да забравим нашата история и родовата памет, а днес, 151 години след гибелта на Левски, всеки се замисля може ли да жертва нещо от себе си, за да я има България, посочи той.

Пред паметника на Левски беше отслужена заупокойна молитва. Венци и цветя  поднесоха заместник-председателят на Народното събрание проф. Андрей Чорбанов, народните представители Димитър Николов и Станислав Стоянов, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на институции, неправителствени организации и много граждани.

Преподавателят по българска история във Великотърновския университет проф. Петко Петков коментира за БТА, че 18 февруари е коректната дата за отдаване на почит към гибелта на Васил Левски. Той припомни, че след въвеждането на Грегорианския календар през 1916 година на датите по стар стил от 19 век, биват добавени 12 дни. През 50-те години на миналия век е станала грешка, когато, също като сега, 18 февруари се е паднал в неделен ден, а народната власт е решила, че трудно би се осъществило поклонение в празничния ден и била издадена заповед гибелта на Апостола да се почита на 19 февруари. Историкът уточни, че коректната дата 18 февруари вече е в учебниците по история, а Велико Търново е сред първите градове, където годишнината се чества на 18 февруари още от 2009 година. Според него след като обществото е приело тезата на историците, е редно и управляващите да се съобразят с точната датировка на историческите събития.

В неделния ден  музеят „Затвор“ във Велико Търново, където Левски е бил окован в последните дни, преди да бъде отведен към бесилото в София, беше посетен от десетки хора, които се запознаха с тази част от безсмъртната история на големия българин.

Левски

Източник: БТА

С гражданско поклонение в град Левски отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата. То бе предвождано от млади гвардейци, участваха деца, ученици, граждани, ръководството на общинската управа, съобщи Любка Христова от местната администрация.

Шествието потегли от площада пред Общината и стигна до паметника на Левски пред жп гарата в града. Там отец Георги от храм "Света Параскева Петка" отслужи заупокойна молитва. Децата от детските градини "Слънце" и "Локомотив" изпълниха стихове и песен за Апостола. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника от името на институции, граждани, жители и гости на града, добави Христова.

Варна

Църковното настоятелство на православния храм „Свети Архангел Михаил“ във Варна отбеляза 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. От иконома Георги Стоименов и свещеника Валентин Панайотов бе отслужена заупокойна молитва за починалите за вярата и за освобождението на България от османско робство. В храма се събраха десетки хора, имаше и много деца. 

Винаги трябва да се молим за душите на нашите сродници, близки и предци, на които дължим свободата, езика, живота си и никога не трябва да забравяме за тях и делото им, призова отец Георги. „Наш дълг и чест е да си припомняме тяхното дело и да не забравяме, че днес спокойно можем да се наречем българи, защото едни хора са отдали живота си за това висше благо и състояние, в което се намираме днес. Не трябва да спираме да бъдем благодарни. Трябва винаги да учим децата, че да си свободен е нещо много ценно и означава да можеш да изразиш себе си, да имаш достойнство“, каза още свещеникът. По думите му в днешния свят ценностната ни система се променя, но от нас зависи да можем да възпитаме бъдещето на нашата държава и то да може да отстоява свободата си, да се гордее с нея и да помни онези, благодарение на които я имаме. 

Много са имената, които са оставили живота си в освободителните борби, каза още отец Георги на панихидата и припомни, че в храма „Свети Архангел Михаил“ за първи път във Варна е отслужена литургия на църковно-славянски език, създадено е първото българско училище и е обявено освобождението на града от османско робство. 

След службата, в духовно-просветния център към храма се състоя беседа за Васил Левски и участието му в национално-освободителните борби. По-късно присъстващите поднесоха цветя на паметника на Апостола до Община Варна. Освен църковното настоятелство, в подготовката на отбелязването на годишнината се включиха още Общинският комитет „Васил Левски“, Сдружение „Задруга Хан Крум“, Регионалното тракийско дружество във Варна и Сдружението за възстановяване на българската слава „Бран“. 

Каварна

С рецитал на възпитаници на Средно училище „Стефан Караджа“, Професионална земеделска гимназия “Климент Аркадиевич Тимирязев“ и деца от детски градини „Здравец“ и „Радост“ Каварна почете 151 години от обесването на Васил Левски.  За това съобщават от Общината. Възпоменателна церемония бе пред паметника на Апостола в Централния градски градски парк на Каварна, посочват още от местната администрация.

В поклонението се включиха десетки граждани, ученици и официални лица, сред които заместник-кметът Митко Недев и представители на местната власт. Паметта на Апостола на свободата бе почетена с минута мълчание от признателните потомци.

Пред паметника бяха положени венци и цветя в знак на признателност от представители на общинска администрация, Общински съвет, пенсионерски клуб, културни и образователни институции, политически партии и граждани.

Стара Загора

Източник: БТА

Днес стотици старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за да oтдадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 151 години от кончината му. 

„151 години от студения февруарски ден на 1873 година, когато бесилото прекъсва мъченическия земен път на Апостола. Но това не е край, а начало“, каза в словото си старозагорският митрополит Киприан. Той подчерта, че много верни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, „че истинската свобода може да се постигне с обединени усилия. Заветното малко тефтерче на Дякон Игнатий е побрало в себе си безкрайните хоризонти на светлата му душа. Християнската вяра в него изкристализира в истинската любов, че никой няма любов, по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. Родолюбецът, отдал всичките си качества за народното дело, монахът, изпълнил завета на първите апостоли за любовта, която всичко претърпява и никога не отпада. Идеологът на българската свобода, мъченикът, който зове за братство, равенство и почтеност, е величавият ни пример за подражание“, посочи още митрополитът. Васил Иванов Кунчев никога няма да бъде забравен. Делото и добродетелите му също ще бъдат винаги над времето, допълни той. 

„151 години гордост и още толкова няма да стигнат, за да бъде обликът на Левски все така жив и все така мотивиращ, а неговият завет все по-ангажиращ. Не само днес, не само по годишнини, ние трябва да сравняваме морала си с онези герои, които стоят гордо един до друг в българската история. Хора с морал, хора с чест, хора с визия за България. Защото в противен случай ние губим посоката си, защото всеки му според делата ще го съдят“, каза пред присъстващите на ритуала заместник-кметът Радостин Танев. И припомни, че „Левски е дал живота си, за да може днес да я има България. Перипетиите и проблемите са само стимул. Вярвам, че няма невъзможен скок, вярвам, че ние всички заедно трябва да гледаме в една посока- посока на просперитет, посока на развитие на градовете и държавата“, каза още той. 

Венци и цветя пред паметника на героя поднесоха от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, областния управител на област Стара Загора, от Средно училище „Васил Левски", Старозагорска света митрополия, Тракийския университет, политически партии, обществени организации, признателни граждани. 

Добрич

Паметта на Апостола бе почетена с едноминутно мълчание в Добрич. В церемонията участваха Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, театрална студия "Зрорница" при читалище "Йордан Йовков - 1870"  - Добрич с ръководител Ема Георгиева, а на караул пред паметника се сменяха възпитаниците на Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич. Панихида за упокой на дякон Игнатий отслужи Архиерейският наместник на Добричка духовна околия Георги Дочев. 

"Дякон Игнатий увисна на бесилката с надеждата, че след неговата смърт България ще бъде една чиста и свята република, в която ще има правда и любов между човеците", каза отец Георги в словото си. 

На поклонението присъстваха кметът на Дорбич Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет Добрич Красимир Николов, народният представител Константина Петрова, членове на кметския екип, общински съветници, граждани и ученици. 

Общоградското поклонение бе организирано от Община Добрич. 

Хасково

Духова музика и почетен караул от армейското подразделение 22 280 бяха пред монумента на Левски в Хасково за минутата мълчание. Заукопойна молитва в памет на йеродякон Игнатий отслужиха петима свещенослужители. Пред безсмъртието на националния герой се поклониха кметът на Хасково Станислав Дечев, зам-областният управител Митко Петров, депутати, официални лица, представители на политически партии и обществени организации, граждани. 

Васил Левски посещава на няколко пъти Хасково и основава таен революционен комитет. Неговите членове след Освобождението са едни от първите строители на съвременно Хасково, станали са кметове и ръководители в местната власт, припомни в словото си директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Ученици от СУ "Васил Левски" изнесоха поетичен рецитал. 

Благоевград

Във възпоменателната церемония в памет на Апостола взеха Военно формирование 26 400, Регионален клуб „Традиция“ и Биг Бенд - Благоевград. Пред събралото се множество заместник – кметът на Благоевград Станислав Кимчев припомни „Сълзите на Левски“ – откъс от втори том на „Български хроники“ от Стефан Цанев.

Общественици, граждани, деца от училища и детски градини от Благоевград отдадоха своята почит тази вечер към живота и безсмъртното дело на Васил Левски, като отрупаха с цветя паметника на Апостола на свободата. 

Коментари 77
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

77 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия