63

О свен с пистолет и нож двамата избягали престъпници били въоръжени и с граната. Все още от тях няма и следа - от вторник насам. 

Освен чистачката, която се изпречила на пътя на Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев, един социален работник също опитал да ги спре, разказва самият той пред NOVA. Двамата стреляли по него. 

Социалният работник Красимир Кръстев е в кабинета си, когато Владимир Пелов и Радослав Колев пребиват служител в стаята за получаване на пратки, заплашват надзирател, за да им отвори вратата и излизат от затвора през главния вход. Тогава нападнатият служител на СОТ влиза в кабинета на Кръстев, казва му какво е станало, а социалният тръгва да гони бегълците. 

Един от надзирателите, както още в парламента обясни правосъдният министър Цецка Цачева, е хванал единия беглец за дрехата, но го е изпуснал. Те стреляли по него. 

Социалният работник тръгнал да гони Пелов, пресякъл улицата след него. Когато видял, че социалният е зад него, се разкрещял "Имам граната", прицелил се в него и стрелял.

Мъжът е в системата на затворите от 17 години.

От 4 месеца отговаря за екипа от психолози, които дават мнение за  поведението на затворниците. Казва, че бегълците нямали системни нарушения на вътрешната дисциплина.

„След стрелбата в упор, се прикрих зад дърво, за да запазя живота си. Не знаех дали беглецът може да има и граната и да я хвърли по мен и да ме порази”, разказва Кръстев.

„Стрелбата беше срещу мен, но това едва ли има значение. Всичко приключи. Жив и здрав съм. Продължавам да служа”, разказва социалният работник.

Въпреки проявената смелост в труден момент той казва, че изпитвал страх.

„Няма човек, който да не го е страх, но така или иначе съм изпълнил това, което трябва да изпълня и съм постъпил така, както трябва”, добави той. Мъжът служи в затворите от 17 години. Но споделя, че подобно бягство се случва веднъж. Този път станало пред очите му.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

Чистачката, подгонила бегълците от затвора: Стреляха по постовия

„Не искам да бъда герой. Просто така се получи. В края на краищата риск има във всяка една работа. Не съжалявам за това. И пак да стане, пак ще постъпя по същия начин”, казва Красимир Кръстев.

Кой е виновен за бягството с пистолет и нож ще стане ясно след празниците от проверка, за която правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е започнала. 

Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите. Разпитани са десетки. Задържан бе и синът на единия от бегълците. Бягството предизвика и политическа буря.

Шокиращи били кадрите, които правосъдният министър Цецка Цачева видяла от бягството. Камерите показват, че то е станало за 90 секунди.

Имало само един въоръжен надзирател – този, който седи непосредствено до външния вход,  имал пистолет. Такива са правилата. Всички други служители, разположени на различни места в затвора, нямат право на помощни средства. Затова правосъдният министър поиска промяна в правилата.

В деня на бягството двамата рецидивисти не са имали физически контакт с външни лица. Пратките били предадени на служители на затвора след проверка. Били бързовар и тетрис. 

„За никой не е тайна, че в затворите влизат и неразрешени вещи и предмети”, каза по-рано представителят на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите, Цветан Михаилов. Той подчерта, че оръжието е било внесено с помощ отвън или отвътре.

Помощ бегълците получили и при бягството - отвън ги чакал автомобил с крадени номера.

Заради случая депутатите извикаха в парламента министрите на правосъдието и вътрешните работи. Стана ясно, че още преди година в МВР са имали данни, че Пелов е подготвял бягство. След инцидента, по искане на премиера, оставки подадоха шефът на дирекцията, отговаряща за затворите, както и началникът на централния затвор в София.

След бягството от затвора – оставки по нареждане на Борисов

Колата на бегълците била с крадени номера. След сигнала за готвеното бягство на Владимир Пелов от миналата година, били взети адекватни мерки, коментира министърът на вътрешните работи. Защо режимът на Пелов е променен знаели от правосъдното министерство.

„Има скенери. Има всичко, как е внесено, чувам и от професионалистите реплики, че това не може да стане без участието на надзиратели”, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

След бягството килиите на затворниците са проверени, разказа лишен от свобода, а затворниците били разпитани. Но в затвора се вкарвало всичко без проблем от години, коментират журналисти и бивши служители на МВР.

„Имаме 30 сериозни сигнала”, пояснява вътрешният министър.

Над 20 полицаи претърсваха местност близо до Сандански.

Претърсвана е вилната зона „Попина лъка”. Този следобед тук са пристигнали няколко униформени, които са претърсвали вилите. Най-сериозен обект на претърсване е била една от вилите, която е собственост на криминално проявен, който в момента се намира в Централния софийски затвор. По неофициална информация се смята, че той е близък на един от избягалите. При претърсването не е открито нищо. Сигналът е подаден от местен, който се притеснил, че тук се укриват двамата мъже.

"Провеждат се огромен брой издирвателни мероприятия. Невероятен ресурс е вкаран в тях. Колегите почти не се прибират. Денонощно са навън. Огромен брой хора се разпитват. Проверяват се сигнали. Всеки един сигнал, който се подава от гражданите, се проверява. Нито един сигнал не се игнорира, откъдето и да е в страната. Това заяви старши комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР.

Иванов обясни, че е създаден специален щаб в СДВР под ръководството на директора на главната дирекция. Всички възможни адреси, за които до нас достигне информация, се проверяват. Органите на реда няма как да знаят със сигурност дали двамата избягали затворници вече са напуснали страната, но такава теоретична възможност съществува. Те са обявени за международно изискване. Има издадена европейска заповед за арест, издирват ги и от Интерпол. Уведомени са всички партньорски служби. Даже и да предположим, че съществува вероятност да са напуснали страната, те не са в безопасност”, каза още Иванов.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 3 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 16 минути

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 11 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 12 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 13 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 14 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 14 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 15 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 15 часа

Габриела Пеева остава в ареста