110

М инистърът на правосъдието Цецка Цачева заяви пред журналисти в парламента, че видяното от нея на камерите пред Софийския затвор, от който във вторник избягаха двама рецидивисти, е шокиращо.

„Видяното вчера от мен на камерите е шокиращо, има престъпна небрежност

- в рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай“, категорична беше Цачева пред журналисти в парламента.

Тя описа като "действително тежко" положението на работещите в местата за лишаване от свобода, тъй като само пост номер едно, който е непосредствено до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, съгласно правилата, не могат да носят никакви помощни средства, дори палки.

Бягството става след предаването на вещи, които са заявени предварително,

и няма личен контакт с посетители на свиждане, разясни Цачева. Пратката е получена от служители на затвора, които, след преглед, са я предали. Предватрително Пелов е заявил електронна игра "Тетрис", в такъв вид те не са забранени, уточни министърът. Колев пък е поискал бързоварче.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

След бягството от затвора – оставки по нареждане на Борисов

Чистачката, подгонила бегълците от затвора: Стреляха по постовия

„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали с оръжие. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа.

В отговор на журналистически въпрос Цачева каза, че

след празниците ще помисли дали да награди хигиенистката, гонила затворниците, които избягаха.

Цачева коментира, че вчера е информирала премиера и по негово предложение, с което тя е съгласна, е поискала оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на Софийския затвор.

Тя коментира, че в ГД „Изпълнение на наказанията“ има огромно текучество на служители. Към миналото лято незаетите бройки в системата са били повече от 460, а в момента те са около 200. Поради условията на полагане на труд, обаче не били един или два случаите, когато служители, които започвали работа, след месец или два се отказвали и преминавали в други системи.

„Заради това въпросът трябва да бъде комплексен, не само до финансови средства, каквито бяха отпуснати след срещата с премиера Борисов, който сподели тревогата на служителите в затвора. Става въпрос и за организация на целия процес, и за човешкия фактор за изпълнение на конкретните разпоредби, инструкции и вътрешни правила, които явно не са били изпълнени по надлежния ред, за да се стигне до този груб случай“, заяви Цецка Цачева.

Междувременно

синът на избягалия затворник Владимир Пелов беше освободен от ареста.

Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването.

20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София. Полицията проверяваше съпричастността му към бягството.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отрече. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@