274

И ма задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова. Това съобщи NOVA от свои източници при разследващите. 

Според информация извършителят е засечен по ДНК, което е съвпаднало 100% с намерените доказателства. Задържан е в Германия. Всичко това все е още е неофициално. Властите отказват всякакъв коментар.

По информация на NOVA задържаният е роден 1997 година. В полицията в Русе са задържани и съпругата му, и леля му. 

Румънецът, който по-рано беше отведен за разпит и проверка на алибито, вече е освободен.

В Русе са вътрешният министър и трима прокурори от Върховната касационна прокуратура.

По-рано днес след 5-часово съвещание шефът на местната полиция нито потвърди, нито отрече информацията за нова следа към убиеца. Обясни само, че към румънския гражданин вече няма подозрения.

Полицията разполага със свидетелски показания за убийството на Виктория Маринова, съобщи "24 часа".

Показанията на очевидеца са снети 5 дни след престъплението над журналистката и по тях се работи повече от активно, пише медията.

Според показанията Виктория е убита между 12,30 и 13,30 ч.

През деня беше арестуван друг мъж - румънски гражданин от украински произход, но той бе пуснат,

след като се оказа, че няма общо със смъртта на 30-годишната жена, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град старши комисар Теодор Атанасов.

Не са събрани достатъчно доказателства и улики, че това е убиецът на журналистката и предстои мъжът да бъде пуснат от ареста.

От разследващите органи стана ясно, че задържаният е водил скитнически начин на живот, но направените ДНК проби не съвпадат с тези, взети от местопрестъплението. Продължават разпитите на други лица, които могат да имат съпричастност към тежкото деяние, съобщи БНТ.

В оперативния щаб на разследването в Русе участват вътрешният министър Младен Маринов, директорът на ГДБОП и трима прокурори от Върховна касационна прокуратура. 

Към Русе отпътува и Румяна Арнаудова, предаде NOVA

Главният прокурор Сотир Цацаров е командировал трима прокурори от Върховната прокуратура в Русе за оказване на помощ при разследването, научи „Фокус“.  

Засега водещите версии остават две – мотивът за престъплението да е изцяло сексуално нападение от случаен, непознат за Виктория човек и втората версия – това да е бил човек, който я е познавал и е имал лично отношение към нея. Коя от тези версии ще е водеща, все още не знаем, но от МВР – Русе обявиха горещ телефон за сигнали от граждани.

В Русе, разследващите направиха нов оглед на мястото, на което е открито тялото на телевизионната водеща Виктория Маринова. 

В 10 часа граждани на Русе се бяха организирали, за да направят граждански оглед на мястото на престъплението с цел помогнат на полицията в издирването на някакви следи, свързани с убийството на Виктория Маринова. До гражданското претърсване така и не се стигна, защото на практика полицията ги изпревари и отново затвори района. Дали са намерили допълнителни следи, които са били пропуснати при първоначалния оглед на престъплението все още не знаем. Официално няма и заподозрян, версия за това какъв е мотивът за престъплението също все още няма.

ООН осъди убийството на Виктория Маринова

Международният отзвук на убийството в Русе стигна и до Ню Йорк. В специално изявление на Организацията на обединените нации се казва: „ООН осъжда убийството на журналиста Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на печата и необходимостта журналистите да могат да изпълняват професионалните си задължения свободно и безопасно”.

Американското посолство в София готово да съдейства

Посолството на САЩ в София изразява шок и негодувание от убийството на журналистката Виктория Маринова. Ние призоваваме за старателно разследване, което да привлече извършителя/-ите под отговорност.

Готови сме да предложим съдействие на властите, ако е необходимо, за да може извършителя/-ите да бъдат изправени пред правосъдието, се казва в съобщение публикувано на сайта на дипломатическата мисия в София.

Колегите от русенската телевизия TVN записаха за пръв път обръщение във връзка със случая.

„Целият екип сме потресени и сме в шок от бруталното убийство и се надяваме отговорните институции да си свършат работата по възможно най-добрия начин и да бъде открит извършителя”  казва Иван Стефанов, продуцент в телевизията.

Близките и колегите на убитата 30-годишна Виктория Маринова от Русе - административен директор на телевизия TVN и водеща на предаване, призоваха за търпение. Апелът бе разпространен до медиите в крайдунавския град. Близките и колегите на младата жена вярват, че полицията е на финалната права да разкрие извършителя. 

Областната дирекция на МВР обяви телефон за сигнали от граждани по повод на разследването.  Хората, които разполагат с информация, свързана с извършеното тежко криминално престъпление, могат да позвънят на телефон: 0889 562 407.

Маратон в памет на убитата журналистка 

На алеята, край която беше открито тялото на Виктория Маринова, тази вечер имаше маратон в нейна памет. В него се включиха около 200 русенци.

Същевременно членове на местна бизнес-организация ще създадат фондация в памет на Виктория Маринова. Така те ще продължат нейна идея за създаване на платформа в помощ на нуждаещи се.

Семейството на Виктория и нейни колеги призоваха русенци да не блокират улици и да проявят търпение, като и да не стигат до крайни мерки, които да попречат на разследването.

За първи път след убийството свое видеопослание направиха и колегите й.

"Един изключително отговорен, амбициозен, същевременно добронамерен човек, който винаги върши работата си с изключителен ентусиазъм. Целият екип сме потресени и сме в шок от бруталното й убийство”, заявява Иван Стефанов, продуцент в TVN.

„Не мога да забравя каузите й в подкрепа на майките на деца с увреждания, в подкрепа на децата в неравностойно положение. Спомням си как се опитваше да помогне на всеки, който е в беда”, заявява Силва Агопян, главен редактор в TVN.

Виктория Маринова е работила по редица социални каузи, разказва и Снежинка Захариева - майка на дете с увреждания. Тя е жената, с чиято тениска с надпис „Системата ни убива” се е снимала Виктория при отразяването на протестите на майките. 

„Прегръщаше и целуваше децата ни и определено не се притесняваше от това, че те са различни. Така че за мен Вики в моите спомени ще остане първо като един страшно красив човек, външно, но също така и вътрешно, защото тя е от хората, които просто от първия момент те грабват. От хората, на които от първия момент може да им се довериш, хората, които макар че е по-малка от мен, са готови да протегнат ръка и да ти помогнат. Съжалявам, че я изгубихме”, заяви Снежинка Захариева, майка от инициативата „Системата ни убива”.

Членове на бизнес - клуб за взаимопомощ, в който е членувала Виктория, тази сутрин обсъдили създаването на фондация, която да реализира една от идеите й.

„Като продължение на нейната дейност, да се опитаме да направим, членовете, не организацията, да направим една фондация, която да създаде платформа за размяна на вещи между нуждаещи се, това беше нейна идея - онлайн платформа”, обясни Венцислав Великов.

Така хората, с които Виктория Маринова е имала бизнес – отношения, ще почетат паметта й.

„Ние искаме да оставим следа от това, което тя се опитваше да прави и да изразим нашата почит към нея”, заяви Венцислав Великов.

Тялото на 30-годишната журналистка беше намерено в събота следобед в храсти край Дунав след подаден сигнал от гражданин. Всички открити вещи са изпратени в Института по криминалистика. Чакат се резултатите, които ще покажат дали по тях има оставени чужди отпечатъци.  

Защо беше убита млада журналистка в Русе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 274
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

274 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 1 минута

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 28 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 7 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна