2

Д иректорът на „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков съобщи в предаването „Здравей, България” по NOVA, че е имало призив поток на мигранти да премине през България.

„Имаше такова изказване, което няма как да го коментирам. Не е на български гражданин. В един призив, в който се споменава името на България. Там се коментира

Северна Македония, и евентуално, ако не се получи през България.

Става дума за кюрдски гражданин”, обясни комисар Кичиков.

Той потвърди, че е имало организация за пътуване на голяма група от хора по определен маршрут чрез SMS-и, но преди това такава е направена в социалната мрежа Фейсбук.

„SMS-ите са последващ акт на самата организация. Това е процес, който тече от известно време, може би месец – два. Ние имахме готовност и трябваше да вземем мерки, ако искаме да бъдем адекватни, защото не знаехме накъде може би могло тръгне този поток от хора”, коментира шефът на „Гранична полиция”.

По думите му

има проблем, но той не е на българска територия.

„Към настоящия момент смятам, че проблемът не е на територията на България или по българските граници.

Наистина има голяма маса от хора, които са струпани в Гърция и Турция. Тези хора са организирани и когато са организирани тръгва един поток. Ние бяхме длъжни да вземем мерки, за да гарантираме сигурността на нашите граници”, обясни още комисарят.

По-късно днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви на брифинг в Министерски съвет, че ситуацията по границата е под контрол.

„Имаме готовност да действаме.

Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество – има, организация има”, каза още Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради миграционната вълна от Турция и Гърция. Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Министерство на отбраната ще изпрати по границата специализирана и транспортна техника, която да бъде използвана при опазването ѝ. Армията ни е в готовност да мобилизира и до 3000 души от личния си състав.

Вътрешният министър Младен Маринов предупреди: „Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи от нелегални мигранти. На този етап ситуацията изглежда овладяна, както в Турция, така и в Гърция. Там

имаше сериозно напрежение и сериозни опити, така че не е изключено те да бъдат възобновени и да преминат в друга организационна форма”.

На съвещанието при премиера е обсъдена всичката налична информация, която показва, че на нашата граница ситуацията е нормална, но засиленото присъствие на органите на реда ще продължи. В пограничните райони ще бъде изпратена и повече Жандармерия, която от петък провежда специализирана операция в малките населени места. Целта е пълна готовност за реакция при необходимост, уточни вътрешният министър.

Страната ни ще продължи и своето сътрудничество с партньорските служби на съседните държави. „Периметърът на нашата граница се наблюдава в дълбочина, а не на самата гранична линия. Движението се наблюдава“, допълни от своя страна Каракачанов.

На този етап

няма информация за подобни явления в български бежански центрове,

които са с нисък капацитет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@