17

„От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули. Имаме готовност за въвеждането на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност”.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод информацията, че стотици мигранти са напуснали „Диавата”, който се намира на около 10 км от гръцкия град Солун и търсят път към Западна Европа.

Гръцките полицейски части бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да спрат бежанците, но сблъсъците продължават.

„Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница”, уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. „Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време”.

Вътрешният министър отчете, че има спад на миграционния натиск по българската граница през последните години.

От началото на годината 692 нелегални имигранти са опитали да преминат незаконно границите на България, като от тях са задържани 111. За сравнение през цялата 2018 г. са задържани 689 незаконни имигранти, което със 7% по-малко от 2017 г.

В последните месеци се наблюдава засилване на миграционния натиск по границата с Гърция и отслабване на този от Турция. За сравнение задържаните имигранти на българо-турската граница са само 43.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@