20

М едиумът Кармен Лазарова, която изпрати онкоболна жена при лечител в Бразилия, вече има издаден акт за нарушение и ще бъде глобена, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след участието си в парламентарен блицконтрол.

Проверката по случая е установила, че тя не е вписана в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето.

Констатираното нарушение е, че

лицето дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование).

Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

Армията помага на излъганата болна българка, проверяват Кармен Лазарова

„Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена“, коментира още министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването (МЗ) призовава всички граждани да бъдат особено внимателни

и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@