30

Щ е подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП. Това заяви в предаването "Здравей, България” по NOVA председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране”, заяви още Цветанов.

Повод за думите на председателя на ПГ ГЕРБ са промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха скандал в Народното събрание вчера и които парламентът ще обсъжда днес. 

Според БСП, от които в парламента вчера присъства единствено Таско Ерменков, ГЕРБ и ДПС, че са сключили сделка именно с промените в Закона за вероизповеданията. "Сделката гласи че се отменят задълженията. На Българската православна църква - няколко хиляди, на мюфтийството - 10 млн., тоест правете си сметка има ли сделка”, заяви Таско Ерменков от БСП.

"Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиненията на опозицията. "Първоначалният вариант на Закона за вероизповеданията беше свързан с това да се ограничи изцяло външното финансиране. Имаше несъгласие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се ограничават. Съобразихме се с това, което иска БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е държавата да изпълни ангажимента си и да финансира основните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, за да може заплатите, които получават духовните служители, да ги получават от държавата, а не от външна страна”, заяви Цветанов.

Той призна, че мюфтийството има задължения към държавата, но не уточни точна цифра.

Според депутата от БСП Стоян Мирчев "единственото вероизповедание със задължения в размер на над 10 милиона /около 12 000 000/ е на Мюфтийството". По думите му в заключителните разпоредби на законопроекта за вероизповеданията "пише много ясно, че всички задължения на вероизповеданията до 31 декември трябва да бъдат опростени. И тук ДПС сключва сделка с ГЕРБ. От едната страна стои ветото на президента, а от другата – задълженията на мюфтийството, които трябва да бъдат опростени", обясни той в студиото на "Здравей, България" и добави, че става въпрос за неплащане на данъци от страна на институцията.

В отговор на думите на Мирчев, Цветанов заяви пред NOVA, че "в момента задълженията на всички вероизповедания са около 8,2 милиона лева".

Гостите на сутрешния блок на телевизията коментираха и отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс.

"За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа. Съдебният контрол остава, дори става по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда като възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК”, заяви Цветанов. "Съдебен контрол има и той е разписан много ясно в член 120 в Конституцията”.

За преференциите, той посочи, че няма нарушаване на изборни правила.

"България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, допълни председателят на ПГ ГЕРБ.

Според депутата от БСП "гласуването на ветото доказа, че в парламента управляващото мнозинство е от всички партии, които останаха, и ДПС са най-силният и здравостоящ коалиционен партньор на ГЕРБ".

"Ние (БСП) обяснявахме нашите аргументи, които съвпадат с тези на президента в продължение на 26 часа", коментира Мирчев.

"Пъпната връв, която свързва ГЕРБ и ДПС е тяхната скрита коалиция, която доскоро нямаше открити проявления, но вече е видна за всички. Тази коалиционна политика не е на база официални договорености, а на база сделки. Става въпрос за Закона за вероизповеданията", каза още депутатът.

Още от дискусията със Стоян Мирчев вижте и във видеото тук:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@