136

С размяна на взаимни обвинения, остри критики и лични нападки между управляващи и опозиция започна дебатът по окончателното гласуване на промените в изборните правила. 

По-късно той прекъсна, за да има ново заседание на Правната комисия. Президентът пък коментира промените с това, че ГЕРБ искат служебна победа. 

Депутатите от парламентарната група на „БСП лява България“ демонстративно напуснаха започналото извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, на което се преразглеждат някои от промените на второ четене в Изборния кодекс.

Комисията обсъжда предложения от БСП публичен регистър на избирателите, нови обстоятелства около въвеждането на машинно гласуване в някои от избирателните секции, както и възможността за изработване на график за провеждане на експериментите за електронно дистанционно гласуване.

В началото на заседанието думата взе депутатът от левицата Крум Зарков. „Самият факт за свикване на извънредно заседание на Правната комисия показва, че нашите критики към работата ѝ снощи са били удачни“, посочи той и настоя: „След като ще поставим на ново обсъждане въпросите на избирателните списъци, на машините, на социологическите проучвания, аз предлагам да преразгледаме и други важни въпроси, например преференциалното гласуване и начина на обжалване на решенията“.

Предложението на опозицията не бе прието от мнозинството в комисията, което стана и конкретният повод от БСП да напуснат заседанието. „Това е пълен фарс“, заяви ядосан Крум Зарков. 

Пълен обрат претърпя въпросът за въвеждане на машинното гласуване в страната. По време на извънредното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, където се преразглеждат на второ четене някои от текстовете в Изборния кодекс, депутатите гласуваха важни промени.

Съгласно новите предложения на предстоящите избори за Европейски парламент държавата ни се ангажира да осигури гласуване с машини в най-малко 3 000 избирателни секции, а за местния вот – в 6 000. Оттам нататък новите текстове предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички избирателни секции, но фигурират и някои ограничения. Машини няма да има в избирателни секции с под 300 избиратели, в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги. Машинно гласуване не се предвижда и в секциите в чужбина.

Секциите, в които ще се проведе машинно гласуване през настоящата година, ще бъдат определени от ЦИК, но не по-късно от 12 дни след насрочването на изборите. Комисията ще има и задължението да определи такива условия и ред, които да гарантират тайната на вота и сигурността на изборния процес и изборните резултати.

До 31 март 2020 г. ЦИК трябва да приеме и пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване.

Предстои новите текстове да бъдат одобрени и в пленарна зала.

Изборният кодекс успя да скара депутатите още преди да бъде подложен на гласуване дори и един от предвидените текстове. Конкретен повод за това стана депутатът от БСП Крум Зарков, който разкритикува управляващите за това, че промените се приемат твърде бързо и без дебат, защото късно снощи бяха одобрени в Правна комисия, а тази сутрин влязоха в пленарна зала за окончателно гласуване.

„Това, което се случи снощи и се случва днес, минава всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че от 00.30 часа вчера, когато завършихме заседанието, днес вече има хора, готови да протестират? Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани?“, продължи с критиките Зарков. Според него по време на дебатите не се е чул нито един съществен аргумент относно важните текстове. „Днес много от вас ще натискате копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер ще отидете в медиите, за да разказвате за решения, които не знаете. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още има 8%, които му вярват“, обърна се той към управляващите.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „В това 10-часово заседание на Правната комисия опозицията не беше прекъсната, не беше осуетена възможността да изразява становище. Не сме мерили времето на изказвания, съобразно правилника. В този дебат беше важно да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната опозиция“, подчерта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Напрежението в залата се повиши рязко след като на трибуната излезе депутатът от БСП Явор Божанков. „Това, което се случи снощи на Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар срещу демокрацията“, заяви той. Според него голяма част от обсъжданите текстове са писани „на коляно“, а за пример даде актовете, които според ИК могат да се обжалват от ВАС. „От 48 акта останаха 11“, аргументира се той. Божанков разкритикува и „Обединени патриоти“ за подкрепата им към някои предложения. „Заклахте преференциалния вот. Или сте във властта, или сте извън нея. Подложени сме на произвола на една шайка", смята той.

„Най-малко вие може да бъдете моралният стожер на "Обединени патриоти" ,защото преди две години и нещо, в Горна Оряховица, Радан Кънев ви представяше като новия десен лидер. Днес сте депутат от БСП и вие ще говорите за морал. Човек трябва да има и малко срам“, отговори Юлиян Ангелов от патриотите.

На изказването на Божанков реагира още Вежди Рашидов от ГЕРБ. "Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка?“, попита той от парламентарната трибуна. „Не съм живял 68 години едно младо момче, което не било във войската, да ми вика шайка“, продължи Рашидов.

Последва извинение от страна на Божанков, който се оправда, че думата „шайка“ не е харектерна за неговия речник, а е влязла в него отвън, визирайки заглавието на книга, написана от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Парламентарното мнозинството отхвърли предложението на ДПС за връщане на стария режим при разкриването на избирателни секции в чужбина.

По време на дебатите по второ четене за промените в Изборния кодекс от движението настояваха за падането на лимита от 35 секции в държавите извън Европейския съюз, както и за премахването на принципа за уседналост по време на местните избори.

Предложенията бяха аргументирани от депутата Хамид Хамид, според когото всички тези ограничения водят до нарушаване на избирателни права на българската диаспора зад граница. Той припомни, че тези ограничения скоро ще засегнат и българите във Великобритания, а причината за това е процедурата по Брекзит. Хамид припомни още, че големи български общности има още в Турция, САЩ, Канада и други държави.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък наблегна на твърдението, че принципа на уседналост, залегнал в сега действащия Изборен закон, противоречи на самата Конституция на страната.

Очаквано депутатите приеха предложението на ГЕРБ за решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новите правила предвиждат при съдебна отмяна на решение за отхвърляне на ЦИК, тя да може да постанови ново решение с мнозинство повече от половината от членовете ѝ, а не с квалифицирано мнозинство, както бе досега.

Парламентът ще продължи работа по идеята на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите.

След дебата депутатите прекъснаха работата си по второ четене на Изборния кодекс заради насрочено извънредно заседание на Комисията по правни въпроси.

Предложението за това дойде от председателя ѝ Данаил Кирилов, който го аргументира с необходимостта от допълнителен доклад по предложението на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите. Кирилов допълни още, че на заседанието ще бъде повдигнат и въпросът за разширяването на машинното гласуване.

След един неуспешен опит и кворум на ръба от 122 народни представители при повторната регистрация парламентът започна работа по промените в Изборния кодекс.

Първоначално в зала се регистрираха едва 110 народни представители, без тези от опозицията, което наложи спешна совалка на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефът на Правната комисия Данаил Кирилов в стаята на ДПС. Какво е обсъждано вътре обаче не стана ясно.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Това, което се случва с избирателното законодателство е много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Изборен кодекс. Това заяви президентът Румен Радев, който е в Сухиндол за празника на общината.

Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес, добави още Радев. 

Една от най-важните промени, върху които депутатите предстои да дискутират е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност.

Депутатите ще обсъжда още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок – 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите. 

Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК) изразява становище по темите, които намира за особено важни.

Първоначално и изключително важно е да акцентираме, че както всяка система е възможно да бъде подобрена, така и настоящото желание за промени в изборното законодателство го приемаме като воля на законодателя за постигане на по–голяма балансираност и ефективност при осигуряване на равноправен и равностоен процес по основното демократично право да избираш и да бъдеш избиран. Това се казва в становище на Обществения съвет към Централната избирателна комисия на Република България по повод предложенията за промени в Изборния кодекс от декември 2018 г. – януари 2019 г.

Настоящите изменения и допълнения в Изборния кодекс се извършват в срок по-малък от една година преди провеждането на избори и основни постановки в изборните правила не би следвало да бъдат променяни. Същевременно е в нарушение на правилата и добрите стандарти на законотворчеството да се внасят между две четения на законопроект предложения за промени по същество. Като организации, участващи в наблюдението на избори и работещи активно за подобряване на изборния процес в страната и чужбина, с настоящето становище бихме искали да поставим публичния фокус върху част от обществено оповестените предложения, които е възможно да влошат качеството на законодателството и доведат до понижаване на общественото доверие в изборния процес:

1. Предложенията за машинно гласуване (МГ) в значително по-голям брой секции спрямо досегашния опит и то секции с голям брой избиратели и без тези, в които МГ е практически неприложимо на този етап, ще позволи да се покаже потенциала на МГ за ограничаване на субективния фактор при отчитане на резултатите и намаляване броя на недействителните гласове. МГ би оптимизирало работата на изборната администрация по време на процеса на гласуване и би минимизирало грешките при отчитането на резултатите. Положителният опит от МГ ще позволи бързо разширяване на обхвата на новата технология, като в същото време идеята за изцяло МГ без хартиени бюлетини на изборите през 2019 г. в цялата страна е нереалистична.

Важно е да се отбележи, че вписването в Изборния кодекс на конкретно юридическо лице, отговорно за МГ, противоречи както на пазарните принципи, така и на принципите на равнопоставеност, независимост и безпристрастност при определяне на компетентни изпълнители на волята на законотвореца.

2. Анализът на изборните данни ясно показва, че употребата на преференциално гласуване има значителен ръст с всеки изминал вид избори и в известен смисъл би могло да има позитивен ефект в борбата с гражданската апатия. Смятаме, че е важно употребата на преференция да не бъде неутрализирана чрез направените предложения за промени в ИК. Смятаме, че трябва да бъдат проучени добри практики и ЦИК да бъде ангажиран с активна информационна кампания. Проблемите, които бяха регистрирани в предходните изборни цикли (като явлението 15/15), най-вече се дължат на слабата информираност на гражданите и на липсата на кампания или отчетливо негативна такава от страна на някои от политическите партии. Очакваме законодателят да избере най-добрата от възможните промени в съдържанието на бюлетината, която би ограничила този феномен, изтъкван като основен аргумент срещу преференциалното гласуване.

3. Предложение за въвеждане на видеонаблюдение във всяка секция присъства в няколко от разглежданите законопроекти. Техническото изпълнение на подобна мярка би оскъпило сериозно организацията на изборите, а ефектът от нея е спорен и допълнително би повишил степента на недоверие в изборния процес. Това предложение е свързано с много сериозни технически, психологически и правни предизвикателства, включително по дилемата за онлайн излъчване, публично достъпно в реално време, или за видеозапис само за целите на последващи проверки. Очакваният дисциплиниращ ефект върху секционните комисии може да се постигне само ако камерите се включват с отварянето на секцията, което при публичен достъп би улеснило потенциални организатори на контролиран вот. При наблюдението на броенето е трудно да се очаква, че наблюдателите – граждани или оторизирани проверяващи – ще са в състояние да различат съдържанието на бюлетините и дали резултатите са вярно отразени в протокола. Не по-маловажни са и въпросите свързани с осигуряването на едновременно излъчване на живо на 12 хиляди линка от различните секции; осигуряване на качествена картина; запазването на този видео архив, осигуряването на достъп; начин на гарантиране на личните права на всеки гласуващ и нормативното уреждане на използването на подобни записи като доказателствен материал за извършени нарушения пред институциите. Следва приемането на подобно предложение за видеонаблюдение в секциите, да е съпътствано с особено сериозен и конкретен дебат.

4. Общественият съвет към ЦИК очаква от правителството и администрацията да участва активно в дебат за използването на нови технологии за гласуване. Смятаме, че поетапно тестване и внедряване на ДЕГ, започвайки от българите зад граница, би имало позитивен ефект върхуизбирателната активност и би било ефикасно в дългосрочен план в сравнение с физическото организиране на секции в чужбина. С оглед съмненията, които гравитират в публичното пространство, относно сигурността и рисковете при реализацията на такова решение, е важно

държавната администрация да продължи да развива капацитет за развитието на новите технологии и чуждестранния опит от прилагането им. Същевременно е изключително важно отлагането на въвеждането на ДЕГ да не е за неопределено време, а със заявена от законодателя и правителството ясна и разписана рамка и пътна карта.

5. Като отчита многообразието от аргументи „За“ и „Против“ отпадането на забраната за обявяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и преди края на изборния ден, Общественият съвет намира за необосновано да се променят станали традиционни за българската изборна практика и съществували дълги години правила без сериозна оценка на въздействие широка публична дискусия и консултации с всички заинтересовани страни Общественият съвет е на разположение със своята експертиза за участието в разписването на визия за развитието на подобрения в изборния процес с цел постигане на високо обществено доверие и смисъл в упражняването на основното демократично право всеки гражданин да избира управляващите си. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 136
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

136 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие