33

Г ЕРБ започва разработването на цялостен пакет от мерки срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Това заяви във Варна депутатът Данаил Кирилов, цитиран от БГНЕС.

Задачата е била възложена от политическото ръководство на партията на нейната парламентарна група в четвъртък.

По думите му още в есенната сесия на Народното събрание той и колегите му от ГЕРБ ще предложат мерки, които да са задължителни за всички институции.

Конституционният съд за Истанбулската конвенция: Джендър противоречи на Конституцията

"Имаме и виждания как да подобрим и системата от центрове за взаимопомощ на лицата, пострадали от домашно насилие“, каза още Кирилов.

Той допълни, че в началото на септември ще стартират и консултации с неправителствените организации, които да могат да изразяват становища по текстовете и да направят предложения. Ще се търси и експертно мнение от международни партньори от неправителствения сектор.

Председателят на правната комисия припомни, че Конституционният съд е постановил решение по искане на 75 депутати от ГЕРБ за съответствието на Истанбулската конвенция с разпоредбите на Конституцията. Според него в Конвенцията има норми, които противоречат на разбирането, установено в Конституцията ни от 1991 година за разделението на половете на мъж и жена.

"Заявяваме, че не спираме работата по прилагането на безспорните принципи и изисквания в Истанбулската конвенция. Ще приложим цялостния механизъм, който се изисква по смисъла й“, уточни Кирилов.

И добави, че през последните три години Народното събрание е приело множество мерки за изменение в законодателството в прилагането на този механизъм.

"Веднъж променихме Наказателния кодекс, установихме нови състави в Закона за защита срещу дискриминацията, приехме чисто ново законодателство за равноправието на половете. Освен това подготвихме обстоен анализ за разработване на цялостен режим на защита срещу домашното насилие. Разполагаме с четири анализа, които подпомогнаха да направим искането в конституционния съд. Предложенията в Наказателния кодекс не са козметичните промени, които БСП се опитваше да предложи в парламента и които ние по принцип подкрепихме“, уточни още Данаил Кирилов.

Според него това са конкретни мерки за чисто нови състави и престъпления, които касаят психологичния тормоз в рамките на семейството, физическото насилие във всичките му аспекти и осакатяването на жени и деца.

"Навсякъде ще установим равноправието на половете в наказателните състави. Държим и сметка за необходимостта от развитие на Закона за борба с домашното насилие, който отговаря на европейския стандарт, но би следвало да бъде доразвит за постановените мерки за защита на пострадалите от насилие“, каза още той.

Днес ПП ГЕРБ проведе извънреден брифинг в централния офис на партията във Варна. 

Участие взеха председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и народни представители.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@