30

Н а първа среща в парламента ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" се разбраха експертни групи да работят по бюджета за догодина.

Ще бъдат поканени и представители на Министерството на финансите и на правителството, както и на други парламентарни групи. 

Десислава Атанасова: От ПП очакваме коректност

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари за конструктивния тон на разговора с "Продължаваме Промяната" и изрази надежда заедно да формират работни групи по различните приоритети и да привлекат и представители на други парламентарни групи, защото, по думите ѝ, бюджет или антикризисни мерки се приемат с широко мнозинство.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Асен Василев: Срещата с ГЕРБ не е крачка назад, отговорът за коалиция с тях е "не"

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков коментира, че дискусията е довела до един общ резултат - да седнат експертите и да работят по бюджета. Той постави въпроса дали, ако стигнат до съгласие по общите приоритети, заедно ще подкрепят декларацията на ПП, може би с другите парламентарни групи, за внасяне на бюджет за 2023 г. Заради различия по рамката и възможните параметри, Десислава Атанасова предложи друг подход - първо да работят експертните групи и тогава да вземат решение.

Трифонов: ПП да се прекръсти на „Продължаваме промяната заедно с мафията“

Търсене на консенсус, а не разговор за коалиция

В началото на разговора от ГЕРБ-СДС, инициатори на срещата, декларираха готовност за търсене на консенсус. От "Продължаваме Промяната" отбелязаха, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат, но изразиха готовност за диалог по политики. 

"Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Бихме искали тази среща да е начин да покажем на обществото, че можем да говорим без опорки, клишета, заклинания - конструктивно и конкретно", посочи тя.

"Нека това да бъде първата ни среща, на която първо ще изразим базов консенсус по различните приоритети и после да работим в по-широки или тесни експертни групи, които ще изчистят кое е възможно и кое не, без да оставяме настрани темата за социалната политика, за подкрепата на българите през предстоящите тежки зимни месеци, за възрастните хора", предложи Атанасова.

Борисов: Това са две безсмислени упражнения

Според ГЕРБ-СДС всички тези теми трябва да минават през призмата на това какво е възможно да се направи със Закона за държавния бюджет и на каква цена. "Има две възможности: едната - водеща да е точката, записана в приоритетите на ПП, за 3 на сто бюджетен дефицит, втората е да подкрепим в максимална степен социалните мерки, но ни трябва в средносрочна прогноза какво ще струва - нови дългове или всички заедно да се справим с предизвикателствата пред България", обясни Атанасова.

"Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в началото на срещата с ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че няма да подкрепят първия мандат, но широкият състав, в който са дошли на разговора, показва волята им като конструктивна опозиция да работят така, че истинските решения да се случат.

Съпредседателят на ПП посочи, че приоритетите им могат да се обособят в четири групи - увеличение на доходите и социална политика, сигурност, облекчения за бизнеса и фискална дисциплина, антикорупционно законодателство и външна политика. По думите му, ако се сложат правилните икономически параметри, 16-те политики са в синхрон, без да правят компромис между бюджетна рамка и дефицит от 3% и възможността за всички социални плащания, които са заложили.

Кирил Петков посочи, че бюджетът за 2022 г. изпълнява идеално ролята си за тази година, но няма как стар бюджет да изпълнява същата роля за следващата година, защото икономическите параметри се променят, има инфлация, минималната заплата през 2023 г. трябва да се увеличи.

"Най-важната подкрепа за България в този момент е решаване на политическата криза", каза в отговор председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа на правителство с първия мандат или като коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ, в този смисъл не сме с грешни впечатления от тази среща", заяви Десислава Атанасова.  

Бюджетът за догодина

"Нека заедно да призовем служебния кабинет да внесе истински закон за бюджета, независимо какъв е", апелира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев. "Ние в дискусия можем да седнем и съвсем отговорно да подходим, така че да гарантираме три процента дефицит и да гарантираме, че няма да стане драматизъм в разходната част на бюджета", посочи той. 

"Пред нас не стои изборът бюджетна дисциплина или социален пакет, а по-скоро предстои изборът какво още в социалния пакет да включим, за да достигнем три процента дефицит", отбеляза Асен Василев. Според него за догодина БВП ще е с около 30 млрд. лв. по-висок, от този, заложен в актуализацията, която е приета от Народното събрание. "Този допълнителен БВП от около 30 млрд. лв. води до допълнителни приходи от около 11 млрд. лв.", посочи Василев.

Според него с колегите му в парламента, които са работили по бюджет, трябва да седнат и да огледат много внимателно както макрорамката, така и какво е възможно. "Това, което реалистично се планира, а не суперконсервативно, всъщност ще ни позволи да се случат и разходите за сигурност, и учителските, и лекарските заплати, и социалният пакет, и това няма да доведе до някакви бомбастични дефицити", коментира Асен Василев.  

В отговор на презентацията на ПП, бившият финансов министър Кирил Ананиев каза, че от ГЕРБ-СДС също имат такава презентация, но, за съжаление, някои от показателите на макроикономическата прогноза се различават, като БВП, дефицит и външен дълг. "Това трябва да седнем на масата и да го уточним", посочи и Ананиев.

Той изрази удовлетворение, че и двете страни приемат конструктивното предложение след тази първа среща да продължат експертните разговори, за да се уточнят макроикономическите и бюджетни показатели, които ще дадат отражение в бюджета за 2023 г. и в един средносрочен период от време.

"Можем да привлечем и останалите представители на политическите сили в парламента, да се обединим върху разумното, нито силно консервативното, нито популисткото, за да можем да приемем един реалистичен бюджет, който да бъде изпълнен и който да реши в тази трудна ситуация проблемите на хората и на бизнеса, но в същото време да започнем да възстановяваме финансовата стабилност на държавата и съответно да се върнем към фискалните правила", допълни Ананиев.

В началото на срещата и от ГЕРБ-СДС, и от "Продължаваме Промяната" изразиха съболезнования на близките на загиналия вчера граничен полицай при изпълнение на служебния си дълг.

Срещата ГЕРБ - ПП: Разговор по политики, а не за нов кабинет

"Продължаваме Промяната" прие поканата за среща с ГЕРБ

Нинова: Странно е съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ

ПП: Бихме управлявали с ГЕРБ, ако изпълнят 3-4 условия

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 26 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 32 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 53 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 3 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°