43

Б ългария ще получи 2,9 млн. евро помощ от ЕС за справяне с Африканската чума по свинете. Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи. Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

До 30 дни България трябва да получи още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на Африканската чума в свинекомплексите. Страната ни очаква Европейската комисия да подкрепи и плана за превенция. Властите у нас са готови с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата. 

Информацията съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов.

Иванов поясни, че това са само част от сумите, които страната ни ще поиска от ЕК.

Зам.-министърът добави още, че стопаните на нерегистрирани прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“ не подлежат на обезщетение по закон, но ще получат, обещаната от премиера Бойко Борисов помощ в размер на 300 лв. на стопанство, за да почистят и дезинфекцират дворовете си. Иванов отговори на обвиненията, които БСП отправиха към държавата в провела се по-рано днес пресконференция. Едно от тях беше, че не се използва целият наличен ресурс от ветеринарни лекари и на места липсва такова обслужване.

„Това не е истина. Ние имаме 1100 ветеринарни лекари, които практикуват частно. БАБХ има договор с тях. Ние имаме във всяка една точка ветеринарномедицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат сключени договори“, опроверга думите на Нинова, зам.-министърът и подчерта, че извънредният брифинг не е в отговор на пресконференцията на левицата.

Янко Иванов коментира като нормален пика на Африканската чума именно в този сезон и това се дължи на факта, че в момента има активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета. „Изобилието от диви прасета в комбинация със свинекомплекси и лични стопанства без никаква биосигурност е предпоставка за разпространение на заразите. Ние предприемаме необходимите мерки – те не се наша приумица, те са в правилника Световната организация за животните“, заяви Янко Иванов.

Той изрази притеснение от факта, че темата с Африканската чума се политизира. „Той засяга националната икономика и сигурност и тук политически заигравки не бива да има“, заяви зам.-министърът.

Иванов каза, че това, с което ще продължат в борбата с чумата е да ликвидират източника на заразата. Според него това са болните животни и местата, където те са били в контакт. Зам.-министърът каза, че мерките в това отношение са загробване и дезинфекциране и те важат както за свинекомплексите, така и за частните стопанства. „Другата стъпка е да направим така, че да не излагаме на риск здравите и незаразени територии на риск от заразяване. Това са всички онези ограничителни мерки по отношение на придвижването на животни и продукти от свине от заразените райони към здравите“, посочи той и добави, че третата мярка ще бъде изкореняване на болестта, но това ще се случи когато инфекцията бъде локализирана.

Иванов подчерта, че борбата с болестта ще е дълга и трудна и изисква в нея да се включат различни институции и жителите. Попитан дали сме отстранили забележките, за които страната ни беше порицана от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, а именно, че държавата не е реагирала адекватно на създалата си ситуация, зам.-министърът призна, че сме допуснали пропуски.

„Не отричаме, че имаме пропуски. В последните 2-3 години не успяхме да редуцираме популацията на дивите животни. Нормалният годишен отстрел възлиза на 40-60% от популацията, а при такива ситуации се препоръчва дори да се стигне до 80% и повече. В застрашените райони трябва да се достигне един коефициент от 0.3% на кв.км. Ние не можахме да го достигнем. Това няма как да го отречем“, заяви той и добави, че това е работа на ловците. Иванов уточни,че ловът на диви свине е хоби за тях, а не задължение, затова сега държавата е решила да им дава поощрение за всеки намерен труп открит в гората и отстрел на свиня. „Другият пункт, в който не успяхме са животните, които се отглеждат в тип „заден двор“. Те не са регистрирани и създават проблеми“, добави още той.

Александра Митева от БАБХ, посочи че 30 са огнищата на заразата в страната тип домашна свиня. „6 от тях са в индустриални свинекомплекси. Общо засегнатите региони са 10. Продължават мерките по хуманното умъртвяване на последните огнища в индустриалните ферми във Велико Търново и Силистра. В другите райони продължава извършването на лабораторния контрол, както и дезинфекции и почистване в обектите. По отношение на дивите свине имаме 27-28 случая“, уточни Митева и добави, че заразата върлува на три континента – Африка, Азия и Европа.

Утре, на кръгла маса в Стара Загора ще бъдат обсъдени промените в Стратегията за ограничаване и ликвидиране на заразата.

Над 95% от прасетата, отглеждани в стопанства тип "заден двор" в Смолянска област вече са умъртвени, съобщиха от ОДБХ. Около 400 са свинете в лични стопанства в областта, за които ветеринарните власти предписаха да бъдат умъртвени като част от мерките за справяне с проблема с Африканската чума по свинете /АЧС/. На територията на област Смолян няма установени случаи на АЧС.

Стопаните на прасетата, отглеждани в "заден двор" са изпълнили разпореждането и са заколили животните. Месото може да бъде използвано за консумация след топлинна обработка, уточняват ветеринари от ОДБХ. В дирекцията продължава обобщаване на данните за умъртвените прасета. Информацията ще бъде разгледана на предстоящото на 8 август заседание на Областната епизоотична комисия.

Проблемът с чумата по свинете се разраства, не се действа адекватно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелото се по-рано днес заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Обсъдихме актуални въпроси за страната и изразявам притеснението от ситуацията с Африканската чума по свинете. Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната“, заяви Нинова и подчерта, че в последните години правителството на Борисов е проспало възможността да ограничи този процес и да го спре. Според нея предприетите мерки от държавата са неадекватни и хаотични. Нинова каза, че те знаят какво трябва да се направи в създалата се ситуация, но мерките могат да бъдат изпълнени само от управляващите.

„Имам мерки, които могат да се вземат и да дадат резултат, но те не се прилагат. Предлагаме за трети път, Министерският съвет да се събере и да определи фонд, с който да плати на стопаните по пазарни цени животните, които в момента се избиват. Предлагаме да се централизира целият този процес и той да стане държавна политика“, поясни тя и призова управляващите да се срещнат с председателите на всички ловни дрюжинки и правителството да финансира обходи на ловните райони.

Тя настоя премиерът Бойко Борисов да се срещне и със Съюза на ветеринарните лекари и да сключи рамков договор с тях.

„В страната има над 2000 ветеринари лекари, които са подготвени, но те не се ползват. Те са на частна практика и сключват договори с големите свинеферми и не стъпват в малките райони или там където има „заден двор“. От 4 години те нямат договор с министерството“, обясни лидерът на БСП и поиска също така да се промени наредбата за регистрация на домашни животни, защото в момента съществуват изисквания, които възпират стопаните да регистрират животните си.

Нинова обяви, че е необходимо да се сигнализира и прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които са довели до тази ситуация. Тя увери още, че партията им няма никакви намерения да трупа дивиденти от нещастието на хората, защото от тази криза ще пострадат всички хора.

„Икономиката ще пострада, защото целият отрасъл ще си замине. Всеки ще плати социална цена, защото цените на месото тръгват нагоре. Те ще ударят по джоба всеки потребител. Тук се изисква надпартийно съзнание и национално българско съзнание“, коментира още тя и добави, че не може цялата държава да ври и кипи заради чумата, а единственото прессъобщение от Министерски съвет да е среща на премиера с футболен клуб „Арда“.

„Разбира се, ние разбираме за какво става дума - идват местни избори, сигурно взема пак кампанията на ръчно управление - почва да раздава пари по места отсега, но от надпартийните интереси и местните избори има далеч по-големи български и национални. За нас това е приоритетът на държавата“, подчерта Нинова и призова Борисов да се среща с отговорните институции, да прави промени в Наредби, за които не е необходимо гласуване в пленарна зала.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 22 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 1 час

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 13 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 14 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 14 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът