67

Н ационалният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони, каза пред журналисти в МС Валери Симеонов, вицепремиер и председател на НСТС.

Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други.

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.

Като причини за промените финансовият министър Владислав Горанов посочи синхронизиране на българското законодателство с европейски директиви, решения на Съда на Европейски съюз, както и с актуалната европейска практика по управлението на качеството на атмосферния въздух.

Източник: БГНЕС

По време на заседанието всеки един представител на социалните партньори-АИКБ, БТПП, БСК КНСБ, КТ "Подкрепа“ изрази становища по предлаганите промени.

Представители на работодателските организации и на синдикатите имаха забележки относно предлаганите по-високи екологични такси за старите автомобилите и за отпадане на облекчението за наличието на катализатор за изгорелите газове на колите.

Синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

Валери Симеонов поздрави министрите

Поздравявам колегите за единодушното одобрение на внесения законопроект за Корпоративното подоходно облагане. Това отбеляза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг след заседанието.

Редица предложения по промените в законодателния пакет са внесени в писмен вид от синдикатите и работодателските организации. Други предложения ще бъдат внесени в парламента от депутати, обясни Симеонов.

Вицепремиерът отбеляза, че социалните партньори са обърнали внимание на исканите промени в Закона за счетоводството, който според него поправките са основателни.

Измененията са свързани с намаляване на прага по отношение на одитирането на фирми и отпадането от следващата година на задължителното одитиране на търговски дружества в зависимост от тяхната регистрация – дали са акционерни дружества или не. Исканият са подкрепени от всички работодателски организации.

"Лично аз ще предложа на следващото заседание на МС тези предложения и също така ще настоявам да минат на дебат през парламента, тъй като ощетяват малкия и средния бизнес, което не е в синхрон с коалиционната политика за намаляване на данъчната тежест и административните ограничения", обясни вицепремиерът.

Вдигат максималния осигурителен доход от догодина

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@