38

С лед спешна среща при премиера, синдикатите и правителството се споразумяха максималният осигурителен доход да стане 3000 лв. Бизнесът, обаче е категорично против. Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 лв от 1 юли догодина, съобщи пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ръководствата на КНСБ и на КТ „Подкрепа“.

За да случи това обаче, трябва да се увеличат и максималните осигуровки. В момента ситуацията изглежда така - независимо каква заплата получавате, осигуровки се внасят само до 2 600 лв., отбелязва NOVA.

На срещата, с участието на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Валери Симеонов, е договорено

с 50% да се вдигнат помощите и за 220 хил. души определени като енергийно бедни.

„За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лв.“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Досега се планираше максималната пенсия, която сега е 910 лв. да се повиши от 1 януари 2019 г. на 1040 лв. „Отпадането на тавана на пенсиите ще засегне 41 000 от 65 000, които сега са с „орязани“ пенсии“, каза Пламен Димитров.

По думите на Горанов, методиката за отпускане на пенсиите е несъвършена и се нуждае от промени.

„Няма да допуснем получаването на високи, но незаработени пенсии“,

каза финансовият министър. „С отпадането на тавана на пенсиите ще бъде решен проблема за близо 90% от хората с „орязани пенсии“, допълни той.

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: БГНЕС

„Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат от Нова година с 10%, но искаме доходите на хората в оперативните звена, които работят „на терен“ и на тези в приходните агенции, да се увеличат повече“, каза Пламен Димитров. Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хил. души, заети в бюджетната сфера и за целта ще са нужни над 1 млрд. лв.

Бизнесът реагира остро, на предложените от профсъюзите идеи.

Припомнят, че  правителството е заложило до 2020 г. таванът на осигуровките да не се вдига. „Няма как да подкрепим такова предложение! Това е едно увеличаване на данъчно-осигурителната тежест и безспорно ще се отрази неблагоприятно на влизането на висококвалифицирани специалисти”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

На практика, ако проектът стане факт, това може да се отрази както на работодателите, така и на служители, които получават повече от 2600 лева. За да станат факт всички идеи на синдикатите, трябва да получат одобрението както на кабинета, така и на Народното събрание.

Хиляди пенсионери със запорирани пенсии

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@