13

Д епутатите успяха да съберат кворум от 121 гласа и да започнат работа в пленарната зала. В залата първоначално не влязоха народните представители на БСП и ДПС.

След като обаче видяха, че кворум има БСП влязоха в зала и ще участват в дебата за Изборния кодекс.

Парламентарното мнозинство отхвърли предложението на ВМРО за отпадане на поредните номера в бюлетините по време на избори.

От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини. Идеята им предвиждаше да се запази тегленето на томбола в ЦИК за поредността на партиите и коалициите, но да не се изписва номерът, но тя не получи необходимата подкрепа.

От БСП пък заподозряха въвеждане на скрит образователен ценз чрез това предложение, което ограничава изборните права на гражданите.

Депутатите продължават работа по ремонта на изборните правила, а на окончателно гласуване предстои да бъде подложена идеята на управляващите вотът да бъде смесен, като всеки гражданин сам избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Дотук мнозинството отхвърли идеята на ДПС за отпадане на текстове за задължително гласуване, както и за възстановяване на стария ред при образуването на избирателни секции в чужбина.

Още преди началото от ДПС се заявиха против новите изборни правила, свързани с машинното гласуване, които настоява управляващото мнозинство и не се регистрираха в зала, но присъстваха вътре.

"Изборният кодекс,според програмата за работа на парламента, трябва да бъде обсъден на второ четене от депутатите.
Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона", обясни Карадайъ.

"Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите", отбеляза той.

От партията настояват да бъде предвидена възможност за елиминиране на недействителните гласове, на субективния фактор при броене на бюлетините, на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира хартиеното гласуване както искат от ГЕРБ.

Мустафа Карадайъ посочи, че тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол.

"Така наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите,а създава предпоставки за хаос и фалшификации", категорични са от ДПС.

В зала от ДПС настояха твърдо промените в Изборния кодекс, които са предвидени като точка в втора в днешната програма, да бъдат отложени за края на работната седмица.

"Променяме Изборния кодекс в условията на сериозна политическа криза, в условията на разклатено доверие, и то не от вчера, в изборния процес. Променяме Изборния кодекс в условия, в които не е ясно колко време ще функционира парламентът и дали ще има време да се обсъдят и направят нужните корекции", аргументира предложението депутатът от движението Йордан Цонев.

Според него управляващите за пореден път вършат законови промени без да се вслушат в предложенията на опозицията.

"Нищо не пречи Изборният кодекс да бъде отложен с ден-два и да се чуят аргументите", категоричен е Цонев, според когото предложението на ГЕРБ и патриотите за смесено гласуване на машина и с хартиени бюлетините не решава нито един от проблемите на изборния процес.

В крайна сметка предложението за отлагане бе отхвърлено, а депутатите продължиха заседанието. 

Обсъждането на окончателните промени в Изборния кодекс продължава повече от час. Управляващи и опозиция спорят за заглавието на проекта.

От БСП и ДПС оспориха с текстовете да се постигне нужната промяна за честни и прозрачни избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за подкрепа на предложението за изцяло машинно гласуване и за оттегляне на предложенията, внесени от ГЕРБ, голяма част от които са свързани с реда на избор за Велико народно събрание:

"Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов и за вас и чрез промените в Кодекса гарантираме фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново".

Съпредседателят на групата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов контрира:

"Години наред се надува балонът за магичното решение на честността на изборите чрез машинно гласуване. Този празен балон някой ден ще се спука, след нас идват и други избори, но когато се спука ще бъде оспорен вотът като цяло. Съжалявам, но ние не желаем да носим отговорността за оспорването на вота като цяло".

ДПС за пореден път поиска отлагане на дебатите с няколко дни за изготвяне на проект, за да събере широка подкрепа. Депутатът Хамид Хамид отбеляза:

"Свалете розовите очила. Много розово е това заглавие "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс", почти нищо не правим с него. Имате последния шанс за диалог. Отложете го този кодекс, защото той няма да  работи, той ще създаде предпоставки за опити за изборни измами, фалшификации, а хаосът е неминуем".

От ГЕРБ определиха като порочно опитите за внушение, че изборите се манипулират. Депутатът Тома Биков коментира:

"Но когато излизаме от тази трибуна обявяваме, че те ще бъдат задължително фалшифицирани, внушаваме две неща, че няма смисъл да се гласува на първо място, и че вие ще загубите изборите. Ами ако вземете да ги спечелите, тогава фалшифицирани ли ще бъдат, защото се наслушахме и по време на местните избори какви огромни фалшификации има в цялата страна, единствено в Русе и Перник няма. Защо така?".
 
Преди гласуването на заглавието на законопроекта ще има поименна проверка в пленарната зала, поискана от ГЕРБ.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса. 

Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерския съвет, а не на Централната избирателна комисия. 

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитация на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Предложенията на ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

Във вторник Правната комисия отхвърли всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото народно събрание. Депутатите не одобриха и идеята на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички предложения на ДПС. Част от текстовете предвиждат, в случай на Извънредна епидемична обстановка, да можем да гласуваме два дни.

Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за вота за ВНС

"Всички политически сили се обединихме около предложението да няма възможност да се гласува два дни по време на епидемична обстановка", заяви тази сутрин депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в предаването "Здравей, България" по NOVA.

По думите му желаещи за шеф на ЦИК има.

"От ГЕРБ водихме разговори с доста отявлени юристи. Вчера беше срокът за предложения за всички парламентарни, извънпарламентарни политически сили, както и неправителствени организации. Интересното е, че нямаше предложения от БСП, от президента, никой не предложи Мая Манолова, Христо Иванов", каза още Иванов.

И допълни: "Ще стартираме процедурата наново и ще предложим нашата кандидатура. Към момента нямаме такава. Дадохме възможност на всички останали, които зовът, че няма да има честни избори, да предложат председател на ЦИК".

Караянчева: Готвим се за редовни избори

Депутатът от БСП Тодор Байчев пък заяви, че те са категорично против начина, по който ще се провеждат изборите и отговорността, която се вменява на ЦИК. "Не можем да натопим някого, за когото предварително се знае че няма да си изпълни служебните задължения”, посочи той.

Относно машинното гласуване Байчев изрази тезата, че машинното гласуване предотвратява човешката намеса. "Законът изрично гласи, че трябва да има само машинно гласуване. Той не се изпълнява", каза той.

Михаил Константинов: Не може и предсрочни избори, и машинно гласуване

"Когато имаме възможност да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем възможност на всички граждани да упражнят своето право на глас, защото още има такива, които не могат да се справят с машини. Предполагам, че във времето машините ще се превърнат в единствения начин на гласуване", смята Александър Сиди от ВМРО.

Протест, организиран от симпатизанти на Мая Манолова и "Изправи се. БГ", започна малко след 8 часа. Хората настояват за машинно гласуване във всяка секция с повече от 300 избиратели. Твърдят, че хартиените бюлетини биха били начин за манипулация на изборния процес.

Демонстрантите от „Изправи се. БГ” заявяват, че ще останат до началото на пленарния ден, в който ще бъде разискван Изборният кодекс.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 3 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ