23

П резидентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията. 

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

"Мотивите за оставка на председателя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушения на закона за класифицираната информация с неговия заместник", каза премиерът.

"Мотивите са свързани и с проявяване на политически пристрастия, каквото право той няма. Мотивите са много сериозни", подчерта Денков.

Той каза, че е намерил мотивите, с които е освободен предшественикът на настоящия председател.

"Мотивът е един единствен и той е, че е поискал дългосрочен отпуск", заяви Денков. В сравнение с тези, които аз съм представил за прикриване на нарушения на закона, за политически пристрастия, това е много по-несериозен мотив. Мотивите на премиера са три страници, които са публикувани, по-късно в сряда ще публикуваме и другите, така че всеки ще може да сравни и да види за какво става дума", каза премиерът.

Той цитира чл. 105 от Конституцията, в който пише, че Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност.

Чл. 7 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност казва, че министър-председателят осъществява общото ръководство на разузнавателната общност.

"Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и по закон", заяви премиерът.

"Отново той надхвърля правомощията си, а доводът, че иска някой да овладее службите е несъстоятелен, защото, когато се назначава следващият председател на ДАНС, той трябва да бъде съгласуван с президента", подчерта Денков.

"Трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Няма начин председател на ДАНС да бъде човек, който не иска да работи с мен", посочи премиерът.

"Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако той не го направи, това означава, че ако не дай си Боже, стане нещо в сферата на националната сигурност, той ще носи отговорност", заяви премиерът. 

Денков коментира и провеждането на местния вот

"Факт е, че Централната избирателна комисия не се справи този път добре с провеждането на изборите", заяви министър-председателят.

"ЦИК наруши изборния кодекс, не изчака до край срока за валидирането на машините. Но те са колективен орган, който не подлежи на административна и наказателна отговорност", каза Денков.

Според него заради това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК.

"Това трябва да го направи Народното събрание", заяви премиерът. "Този състав на ЦИК е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга, този състав не отразява реалността в момента", допълни Денков.

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски и какво е неговото обяснение за обвиненията срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков каза, че във вторник е разговарял с министъра, но отказва да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване.

"Разбирам това и не съм настоявал, но познавам достатъчно тези хора и твърденията, които видях в медиите няма как да са верни", заяви Денков.

По думите му трябва да се види как ще се развие разследването.

От гледна точка на работата на Йоловски, Денков отбеляза, че има една непоследователност и че на първия тур на изборите е бил даден повод от страна на Министерството на електронното управление, за да отпаднат машините. След това обаче имаше изключителна организация, за да може да се верифицират машините за втория тур, посочи Николай Денков.

Той подчерта, че Министерството на електронното управление е много активно в момента.

Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления.

"Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които се очакват с години от хората, отбеляза премиерът. По думите му скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме", посочи Денков.

Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.

Бюджетът на държавата

ще бъде предложен за обществено обсъждане вероятно през другата седмица, съобщи още премиерът Николай Денков в отговор на въпрос.

Денков припомни, че вчера Министерският съвет прие данъчните промени. "Внасяме ги в Народното събрание, оттук нататък думата е на народните представители. Трябва да бъдат приети данъчните промени, за да можем да предложим бюджет, който отчита реално приетите данъчни закони", каза Денков.

В отговор на въпрос министър-председателят каза, че през следващите месеци и години, ако това управление се задържи, в центъра ще бъде поставено повишаването на качеството на живот във всичките му аспекти, така че хората  да искат да живеят в България, да искат да се върнат. "Това е начинът да привлечем българите обратно в България", заяви премиерът.

Попитан за работещите в администрацията след навършването на пенсионна възраст, министър-председателят припомни, че миналата година в Министерството на образованието и науката всички хора, които са били в пенсионна възраст, са били пенсионирани. Премиерът призова всеки министър да си прегледа неговата сфера и ако няма някакви изключителни обстоятелства, да направи същото.

Във връзка с данъчните облекчения за деца и помощите при раждане на дете Николай Денков каза, че през последните две години има значително увеличение на социалните разходи, включително по отношение на данъчните облекчения и на сумите, които се дават за раждане на деца, и тези за деца, които влизат в училище в началните класове. Има много сериозен социален пакет, който ще продължи да бъде осигуряван. Нека да влезе и бюджетът за 2024 година и ще продължим да обсъждаме тази тема, заяви премиерът.

На въпрос ще се откаже ли кабинетът от желанието да вдига заплати, за да ограничи дефицита до 3%, Денков каза, че няма пряка връзка между двете. Държавата има напредък по отношение на Брутния вътрешен продукт. Ние сме със сравнително висок ръст, което позволява да се повишават и доходите, каза премиерът. По думите му за следващата година допълнителните средства, които се отпускат директно за повишаване на възнагражденията, са 2 млрд. лв. повече, което е малко над 10%. Това не значи, че заплатите ще бъдат вдигнати с 10%, а че общо за 2024 г. спрямо 2023 г. имаме допълнителни средства за заплати, които са с 2 млрд. лв. повече, обясни премиерът. Той подчерта, че правителството продължава да дава повече средства за възнаграждения.

За заплатите на служителите на Националния статистически институт министър-председателят каза, че средства са заделени в бюджета за догодина, за да се компенсира тяхното изоставане през годините. 

Относно пенсиите премиерът Денков посочи, че актуализация на пенсиите се очаква през следващата година с около 11%. В момента използваме всички възможностите размерът на пенсиите да бъде достатъчно висок. "Увеличението на пенисите се дава всеки месец, а не се спестяват средства през годините, за да се дадат като някакъв подарък накрая на годината", каза премиерът на въпрос за коледните добавки на пенсионерите.

Относно Шенген

"Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти за Шенген", заяви министър-председателят.

Вчера румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг каза, че Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген.

Денков коментира, че тази оценка е само за вътрешна употреба в Румъния. "Имаме изпълнение по нашите ангажименти за върховенството на закона, имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно за Шенген, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне", заяви Денков. 

"Това, което все още се чува като възражение, е, че системата на Шенген не работи, което казва австрийският канцлер и министърът на външните работи на Австрия", припомни премиерът. Според него обаче това не е наш проблем, а на ЕС и ние имаме всички основания да казваме, че това не може да бъде спирачка за България. Денков е умерен оптимист, че "този разговор ще успеем да го спечелим, защото имаме всички доводи за това". 

Относно еврозоната

Денков припомни, че има три основни критерии за влизане в еврозоната. По двата от тях се намираме в много добро състояние, подчерта премиерът. Единствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания, каза Денков, но отбеляза, че има прецеденти по отношение на този критерий и това е Хърватия. Тя беше приета в еврозоната, без да изпълнява този критерий, припомни министър-председателят.

Той е на мнение, че България има всички основания да изиска един преглед, който да покаже, че няма проблем с финансовата стабилност на държавата. Тези оценки ще се правят през април-май следващата година, когато не е ясно инфлацията как ще изглежда, каза Денков. Имаме всички основания да работим по плана, допълни той и съобщи, че днес Министерският съвет ще разгледа актуализирания национален план за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 г. Имаме много добра дискусия с Европейската централна банка, действаме по план, каза премиерът.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще бъде на посещение в България в четвъртък, 

обяви премиерът акад. Николай Денков. Той посочи, че тогава ще може да се обсъди нейният опит на европейско ниво, както и проблемите, които среща в България.

„Кой е корумпиран и кой не е трябва да го каже правосъдната система, а не политиците да развяват едни или други епитети“, заяви акад. Денков попитан за борбата с корупцията в България. 

По думите му затова са направени промени в антикорупционния закон. Именно затова трябва да бъдат приети правила за състава на антикорупционната комисия, които предстои да бъдат гледани в Народното събрание през следващите две-три седмици, посочи акад. Денков. Той отбеляза, че това са ключови стъпки, за да може правосъдната система „да си върши работата“. Денков призова гражданите да подават сигнали и отбеляза, че без сигнали няма как правосъдната система да си свърши работата. 

На въпрос дали очаква ГЕРБ да оттегли подкрепата си за правителството,

Денков заяви, че това е решение на ГЕРБ. Ако ГЕРБ се интересува от частно партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която заедно с ГЕРБ сме заложили за правителството и парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си", коментира акад. Денков.

В началото на днешното редовно правителствено заседание премиерът коментира, че се надява отказът на Народното събрание да започне своята работа да бъде "момент на слабост, свързан с това, че всяка от партиите трябва да преосмисли резултатите от изборите и да види как ще продължи напред".

"Действията на партиите през следващите дни ще покажат кои от тях се интересуват само от тесните си партийни интереси и кои се интересуват от съдбата на България", посочи Денков. 

"Надявам се, че те ще намерят правилния начин, за да можем да продължим напред по пътя, по който работихме досега. Министерският съвет ще продължи да работи и да изпълнява своите задачи и ангажименти", каза още министър-председателят.

Днешното заседание на парламента не се състоя поради липса на кворум.

Премиерът Денков допълни, че през следващите пет седмици Народното събрание има да изпълни три важни задачи за държавата – да приеме навреме държавния бюджет за 2024 г., да направи дългоочакваните промени в Конституцията, да приеме правилата и започне процедурата за избор на нова антикорупционна комисия.

„От това как ще бъдат решени тези три задачи зависи как ще се развива България с следващите години“, смята министър-председателят. 

Денков увери, че кабинетът ще продължи да работи и да изпълнява своите задачи.

„Една от тях е, че днес ще приемем актуализирания план за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. Има и много други задачи, по които работим. Само със синхрон между Министерския съвет и Народното събрание ние можем да продължим напред“, коментира премиерът Денков. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 11 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян